Alles over Arjen Robben; van fenomenale dribbel tot 'man van glas'

Een held in Groningen, fenomeen in München en een icoon voor alle voetballiefhebbers van het Nederlands elftal: Arjen Robben. Vanaf de linkerflank naar binnen en scoren, dát was de handtekening van de rappe vleugelaanvaller. 

Het privéleven van Arjen Robben

Het leven van een voetballer staat vrijwel 24 uur per dag en zeven dagen per week in het teken van presteren op het veld, desondanks is een stabiele en gelukkige thuissituatie buiten de talloze uren op het veld ook van belang. Hoe ziet het privéleven van Arjen Robben er precies uit?

Waar en wanneer is Arjen Robben geboren?

In het Groningse plaatsje Bedum kwam Robben ter wereld. Op 23 januari van 1984 werd hij toegevoegd aan het gezin van zijn ouders Hans en Marjo.

Wie is de vrouw van Arjen Robben?

Hij noemde haar al 'de rode draad van mijn leven', haar naam is Bernadien Eillert. In 2007 bezegelde de twee hun liefde met een huwelijk in Groningen. Bernadien is de jeugdliefde van Robben en de twee hebben elkaar leren kennen op de middelbare school. Als zestienjarige jongen veroverde hij haar hart. 

Wie zijn de kinderen van Arjen Robben?

Arjen en Bernadien kregen twee zoons, genaamd Luka en Kai. De twee jongens gingen al snel hun vader achterna en gingen in hun tienerjaren spelen in de jeugdopleiding van FC Groningen. Er is echter nog één vrouw in het gezin en dat is dochter Lynn.

Hoe kreeg Arjen Robben zijn bijnamen?

Robben kreeg gedurende zijn loopbaan twee bijnamen: de man van glas en Mister Wembley. Veelvuldig blessureleed en een aantal kwetsuren brachten hem de de erste bijnaam. De tweede bijnaam kreeg hij van de supporters van Bayern München, die hem deze bijnaam gaven na de winnende goal in de UEFA Champions League-finale tegen Borussia Dortmund. Dat deed hij in het Engelse voetbalstadion Wembley. 

Hoe was Arjen Robben als voetballer?

Compleet, dodelijk effectief en bovendien ook perfect in elkaar gezet. Met zijn voorkeur voor de linkervoet kon hij op de rechterflank niet alleen maar directe tegenstanders passeren, maar ook scoren. Én dat heeft hij veelvuldig gedaan.

Hoe zag de clubloopbaan van Arjen Robben eruit?

Bij het plaatselijke VV Bedum begon de uiteindelijk imposante loopbaan van Robben. Als jongeling scoorde hij eens achttien wedstrijden in een 20-0 overwinning en als twaalfjarig talent verkaste hij naar de jeugdopleiding van FC Groningen. Vier jaar later, op zestienjarige leeftijd, debuteerde hij in het betaald voetbal in het hoge Noorden. Gedurende zijn periode bij de jeugdopleiding van de Groningers maakte hij ook al indruk als jeugdinternational.

Na twee jaar maakte hij de overstap naar topclub PSV, waar hij uiteindelijk ook de harten van de internationale top veroverde. Via het Philips Stadion transfereerde Robben naar Chelsea, Real Madrid, Bayern München en om de cirkel rond te maken sloot hij deze imposante carrière af bij zijn andere jeugdliefde FC Groningen. 

De clubloopbaan van Arjen Robben:

  • VV Bedum, 1989-1996

  • FC Groningen, 1996-2002 en 2020-2021

  • PSV, 2002-2004

  • Chelsea, 2004-2007

  • Real Madrid, 2007-2009

  • Bayern München, 2009-2019

  • FC Groningen 2020-2021

Voor welke clubs speelde Arjen Robben in het buitenland?

Voor een bedrag van achttien miljoen euro maakte de Nederlandse vleugelaanvaller de overstap van Nederland naar de Premier League. Chelsea maakte in november van 2004 voor het eerst kennis met Robben en in augustus van 2007 ging hij naar La Liga en tekende hij voor vijf jaar bij Real Madrid. Samen met Ruud van Nistelrooij, Wesley Sneijder en Royston Drenthe stond hij onder contract bij de Spaanse gigant. In 2009 verruilde hij het magische wit voor het rood-wit van Bayern München. 

Voor 25 miljoen euro verrijkte hij de Bundesliga met rushes, techniek en snelheid. Dat het een groot succes ging worden, werd al snel duidelijk. In zijn debuutwedstrijd scoorde hij twee doelpunten en dat deed hij later veel vaker. Op 25 mei 2013 veroverde hij definitief de harten van de supporters door zijn winnende goal in de UEFA Champions League-finale. Met twaalf landstitels gedurende zijn loopbaan is hij de Nederlander met de meeste landskampioenschappen als individu en passeerde hij Johan Cruijff met een totaal van elf.

Onder welke trainer maakte Arjen Robben zijn debuut voor FC Groningen?

Op 3 december van 2000 was de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk hét moment voor de zestienjarige Arjen Robben. Hij debuteerde met een doelpuntloos gelijkspel onder trainer Jan van Dijk.

Welke prijzen won Arjen Robben in Nederland?

Ondanks dat al héél snel duidelijk werd dat Robben over unieke kwaliteiten beschikte, won hij zijn meeste prijzen in het buitenland. In 56 wedstrijden bij PSV vond hij zeventien keer het net én won hij in totaal drie prijzen. Tweemaal de Nederlandse beker en een keer het kampioenschap in de Eredivisie. 

Welke rol had Arjen Robben in het Nederlands elftal?

Arjen Robben was één van 'de grote vier', de kopstukken van het Nederlands elftal van de gouden generatie. Uiteindelijk géén goud in prijzen, maar wél in kwaliteit. Bondscoach Dick Advocaat zag het zitten in de Nederlandse aanvaller en liet hem op 30 april in 2003 debuteren tijdens een oefeninterland tegen Portugal, dat eindigde in een gelijkspel (1-1). 

Het begin van iets héél moois, dat uiteindelijk na zes Europese eindtoernooien tot een einde kwam. Tijdens het EK 2004 debuteerde Robben op een eindtoernooi namens het Nederlands elftal. Hij werd gewisseld tegen Tsjechië en daarna vloog Oranje uit het toernooi. Dat kwam Advocaat duur te staan bij het publiek. Op het WK in 2006 scoorde hij tegen Servië en Montenegro en gaf hij een assist tegen Ivoorkust. Blessureleed bezorgde hem een rommelig EK in 2008, waar hij desondanks een goal en assist gaf.

Onvermijdelijk, maar het WK in 2010 was het huzarenstukje van zijn loopbaan als international. Een scheurtje in zijn hamstring tijdens de uitzwaaiwedstrijd tegen Hongarije liet Nederland beven, maar tóch besloot bondscoach Bert van Marwijk met Robben af te laten reizen naar Zuid-Afrika. Bij zijn terugkeer in de basis, in de achtste finale, scoorde hij direct tegen Slowakije, en dat deed hij ook tegen Uruguay in de halve finale. In de finale tegen Spanje leek hij het duel te beslissen, maar de bekende teen van Iker Casillas bezorgde Oranje géén wereldtitel. 

Uiteindelijk deed Robben nog mee op het WK in 2014, werd hij door bondscoach Danny Blind benoemd tot aanvoerder in 2015 en op 10 oktober in 2017 speelde hij zijn allerlaatste interland namens Oranje. Hij scoorde twee doelpunten in de WK-kwalificatie tegen Zweden en sloot dit onderdeel in stijl af.

Welke prijzen won Arjen Robben in zijn carrière?

De prijzenkast van Arjen Robben als speler:

  • Met PSV:

  • Johan Cruijff Schaal, 2003 en 2004

  • Eredivisie, 2002-2003

  • Met Chelsea:

  • Premier League, 2004-2005 en 2005-2006

  • Engelse Supercup, 2005-2006

  • FA Cup, 2007

  • League Cup, 2005 en 2007

  • Met Real Madrid:

  • La Liga, 2007-2008

  • Spaanse Supercup, 2008-2009

  • Met Bayern München:

  • Bundesliga, 8X

  • DFB-Pokal, 5X

  • Duitse Supercup, 4X

  • UEFA Supercup, 2013-2014

  • UEFA Champions League, 2012-2013

  • Individueel:

  • Speler van het seizoen, 2009-2010

  • Voetballer van het jaar in Duitsland, 2010

Het voetbaldier dat Arjen Robben heet, ging in tegenstelling tot een aantal generatiegenoten niet aan de slag als analist op televisie. Als jeugdtrainer begon hij, maar hoe gaat dat?

Hoe verliep de trainerscarrière van Arjen Robben?

Waar zijn generatiegenoten al naam hebben gemaakt als jeugdtrainer, stapte Robben pas in 2021 van het veld als profvoetballer en koos hij opnieuw voor zijn gezin. Zij waren namelijk ook al doorslaggevend in de keuze om terug te keren bij FC Groningen. In zijn oriëntatie naar een passende invulling van zijn jaren na de loopbaan ging hij als jeugdtrainer aan de slag bij FC Groningen. Dat was een stage. Hij ging ook al aan de slag als trainer van een jeugdelftal bij amateurclub Be Quick 1887.

Bij welke schandalen was Arjen Robben betrokken?

De loopbaan van Arjen Robben ging niet gepaard met veel problemen, los van het veelvuldige blessureleed van de aanvaller. Er was ooit een conflict tussen hem en de supporters van Der Rekordmeister. 

Waarom werd Arjen Robben uitgefloten door de fans van Bayern München?

Er ontstond een ruzie tussen Bayern München en Oranje. De oorzaak was de terugkeer van Robben met een blessure, waarvan de Duitsers het Nederlands elftal als schuldige aan hadden gewezen. Tijdens een poging om de ruzie bij te leggen werd besloten om een oefenduel tussen Oranje én Bayern München te spelen, maar dat verliep ook niet zoals gehoopt.

Robben trok namelijk niet het shirt van de Duitse club aan, maar van zijn eigen land. Bayern München won weliswaar met 3-2, maar na afloop ging het voornamelijk over de fluitconcerten aan het adres van de Nederlandse superster. 

Is Arjen Robben actief op social media?

Actief is een groot woord, maar vindbaar zéker wel. Op Instagram deelt hij de mooiste herinneringen uit zijn imposante loopbaan, maar over het privéleven van de familie Robben deelt hij nauwelijks iets.

Wat is het vermogen van Arjen Robben?

Fantastische prestaties op de Nederlandse velden, in Oranje en bovendien successen in het buitenland hebben gezorgd voor een gevulde portemonnee van Arjen Robben. Over zijn vermogen is niet héél veel bekend, maar aan de hand van zijn salarissen werd berekend dat hij voor 48 miljoen euro bij elkaar gespeeld heeft. In 2021 was hij één van de vijf rijkste spelers van dat moment. 

Arjen Robben voor altijd opgenomen in Nederlandse voetbalhistorie

Ondanks dat blessureleed en een periode van twee jaar het bemoeilijken om in de clubhistorie opgenomen te worden, is dat Robben tóch gelukt bij FC Groningen en PSV. De rappe vleugelaanvaller is één van de meest legendarische PSV-spelers aller tijden.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers