Viva España: overzicht van Nederlanders die actief zijn in La Liga

In de Spaanse voetbalcompetitie is één van de meest succesvolle ploegen ter wereld actief, namelijk Real Madrid. Verder spelen ook FC Barcelona en Atlético Madrid als kopstukken in de La Liga, maar welke Nederlanders zijn actief op de Spaanse velden?

Dat zocht Voetbalflitsen voor je uit! Waar in het verleden spelers als Ruud van Nistelrooij, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder furore maakte bij de Spaanse grootmachten, geldt dat ook voor het hedendaagse voetbal. Tijd voor een overzicht!

Overzicht: deze Nederlanders spelen in La Liga

In vergelijking met competities als de Premier League en Bundesliga is de Nederlandse inbreng in de Spaanse voetbalcompetities relatief laag te noemen. 

Frenkie de Jong: steunpilaar van FC Barcelona

Niet alleen één van de grootste sterren in Catalonië, maar ook een absolute sterkhouder van het Nederlands elftal: Frenkie de Jong. De Nederlander wordt bij FC Barcelona echter geteisterd door langdurig blessureleed, waardoor hij in seizoen 2023-2024 niet wekelijks in actie kwam. Zijn vertrek naar La Liga was één van de duurst uitgaande transfers van Ajax.

Nederlandse inbreng bij Girona FC

Onderdeel van de welbekende City Group, maar desondanks maakt de Spaanse voetbalclub gigantische indruk in eigen land én inmiddels mogen zij ook op Europees niveau acteren. In seizoen 2023-2024 eindigde Girona FC namelijk als derde achter landskampioen Real Madrid en achtervolger FC Barcelona. Daley Blindspeelde er al, maar werd in de transferzomer van 2024 vergezeld door Donny van de Beek. Ook Gabriel Misehouy tekende er en verliet Ajax. Naast hen kwam ook Arnaut Danjuma over van Villareal, hij verblijft komend seizoen op huurbasis bij Girona met zijn landgenoten. 

Las Palmas kleurt Oranje

Nagenoeg uit het zicht verdwenen van de Nederlandse voetballiefhebbers, maar Daley Sinkgraven is één van de twee Nederlanders bij La Liga-club Las Palmas. Een bijzondere club, omdat zij gelegen zijn op het eiland Gran Canaria. Jasper Cillessen speelde zich in Nijmegen weer in de kijker en keerde terug in de Spaanse competitie, waar hij eerder al onder contract stond bij Valencia CF. 

Alle Nederlanders in La Liga

  • Frenkie de Jong - FC Barcelona
  • Daley Blind - Girona FC
  • Donny van de Beek - Girona FC
  • Gabriel Misehouy - Girona FC
  • Arnaut Danjuma - Girona FC 
  • Daley Sinkgraven - Las Palmas
  • Jasper Cillessen - Las Palmas

Overzicht: Nederlanders in LaLiga2, het tweede niveau van Spanje

Op het tweede niveau speelt het Spaanse CD Castéllon, dat onder leiding staat van succestrainer Dick Schreuder. Hij verruilde PEC Zwolle voor een bijzonder avontuur bij deze club, met wie hij in seizoen 2023-2024 promoveerde naar LaLiga2. Hij trok al een aantal landgenoten aan. De volgende Nederlanders komen uit in deze competitie;

  • Thomas van den Belt - CD Castéllon
  • Mats Seuntjens - CD Castéllon
  • Jozhua Vertrouwd - CD Castéllon
  • Jetro Willems - CD Castéllon

Zonder club

Memphis Depay heeft nog altijd geen nieuwe werkgever na zijn vertrek bij Atlético Madrid deze zomer. Na twee seizoenen bij FC Barcelona kwam in 2023 de overstap naar rivaal Atlético. Hier speelde de spits wederom twee seizoenen, maar zonder écht succes. In het seizoen 2023/24 kwam Depay 23 keer uit voor Atlético in de competitie en was slechts vijf keer trefzeker. 

Door de verrassende prestaties van Girona FC is na jarenlang een ploeg tussen de traditionele en superieure top-3 van Spanje geëindigd op de ranglijst. Real Madrid heeft zich echter versterkt met wereldster Kylian Mbappé, die samen met Frenkie de Jong één van de grootverdieners van de Spaanse competitie is.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers