Catenaccio X Holland; overzicht van Nederlanders die in Serie A spelen

Er spelen een hoop Nederlanders buiten de Eredivisie. Tijdens de interlandperiodes komen alle topspelers uit Europa bijeen, want onze landgenoten vertrekken ook steeds vaker naar het buitenland voor een avontuur. Dit zijn alle Nederlanders die onder contract staan in de Serie A.

Iedere transferperiode is het weer afwachten welke spelers er verkassen, voor welke bedragen en bovendien naar welke competitie. In totaal staan er tien Nederlanders onder contract in de Serie A.

Overzicht: deze Nederlanders spelen in de Serie A

De Nederlandse inbreng in de Italiaanse competitie was vroeger gigantisch, mede door namen als Wesley Sneijder, Marco van Basten, Ruud Gullit, Clarence Seedorf en Frank Rijkaard. 

Nederlanders bij Atalanta Bergamo

UEFA Europa League-winnaar Atalanta Bergamo beschikt op dit moment nog over Martin de Roon. Vorig jaar was dat nog samen met Teun Koopmeiners, maar hij vertrok deze zomer naar Juventus. 

Nederlanders bij AC Milan

In Milaan spelen ook een paar Nederlanders. Topclubs AC Milan en Inter Milan hebben allebei landgenoten in hun selectie, waarbij AC Milan over de meest succesvolle lijkt te beschikken. Zijn naam is Tijjani Reijnders. De Nederlander heeft een huidige marktwaarde van 30 miljoen. 

Nederlanders bij Inter Milan

Aartsrivaal Internazionale heeft op dit moment nog één Nederlander onder contract staan. Denzel Dumfries staat nog altijd onder contract tot medio 2025, of hij daarna nog onderdeel is van de selectie zal moeten blijken. 

Nederlanders bij Bologna

Joshua Zirkzee verliet het Italiaanse schip voor een avontuur in de Premier League bij Manchester United, waardoor Sam Beukema en Thijs Dallinga samen overblijven in Italië. 

Nederlanders bij Juventus

Teun Koopmeiners was op zoek naar een nieuw avontuur en vertrok van Atalanta naar Serie A concurrent Juventus. De club uit Turijn moest hiervoor 54,7 miljoen euro neerleggen. Koopmeiners ligt vast bij Juventus tot medio 2029. 

Nederlanders bij Torino

Bij de aartsrivaal van Juventus speelt ook één Nederlander en zijn naam is Perr Schuurs. De verdediger trok in de transferzomer van 2022 de deur bij Ajax achter zich dicht voor een avontuur in de Italiaanse voetbalcompetitie.

Wie spelen nog meer in de Serie A?

Er zijn er echter nog méér, waaronder een aantal namen die in de Eredivisie een serieuze rol hebben gespeeld bij de successen van hun clubs. Denk aan Jurgen Ekkelenkamp van Udinese, die bekend werd in Europa door zijn overtreding op Cristiano Ronaldo in de knock-outfase van de UEFA Champions League. Overige namen zijn Tijjani Noslin bij Lazio Roma en Kingsley Ehizibue bij Udinese.

Overzicht: Nederlanders in de Serie B, het tweede niveau van Italië

Er zijn helaas ieder jaar ook degradanten, waardoor de Nederlandse inbreng in de Europese topcompetitie iets afneemt. In de Serie B spelen namelijk ook een aantal landgenoten, maar wie speelt voor welke club?

  • Melle Meulensteen (UC Sampdoria)
  • Jayden Braaf (Salernitana)
  • Tijs Velthuis (Salernitana)
  • Cas Odenthal (Sassuolo)
  • Sydney van Hooijdonk (Cesena)
  • Mohamed Sankoh (Cosenza)
  • Elayis Tavsan (Cesena)

Een andere sterkhouder in de voetballerij komt ook uit Italië en hij is gedurende het hele jaar goed voor vreugde bij wereldwijde voetbalfans: Fabrizio Romano.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers