Alles over Fabrizio Romano; wie is deze transfergoeroe?

Hij staat onder de sneltoets van alle voetballiefhebbers ter wereld en iedereen wacht op zijn updates over mogelijke aankopen, vertrekkende spelers en al het nieuws rondom transfers. Zijn naam is Fabrizio Romano en zijn #HereWeGo is bepalend voor het humeur van héél veel voetbalfans, maar wie is hij nu eigenlijk?

Waar begon het voor Fabrizio Romano?

Romano, geboren 21 februari 1993 in Italië, begon in 2009 met het schrijven over voetbal. In 2011 had hij zijn eerste primeur te pakken door een transfer van Mauro Icardi juist te voorspellen en sindsdien is het allemaal écht begonnen. Nadat hij in 2012 te zien was bij de Italiaanse tak van Sky Sports besloot hij om zijn persoonlijke netwerk niet alleen aan te houden, maar bovenal uit te breiden. Door zijn studie aan de Universiteit in Milaan zijn buitenlandse talen geen enkel probleem, want Romano beheerst Italiaans, Spaans, Portugees en Engels uitstekend.

Reputatie als transferexpert

In 2021 brak hij definitief door als dé transferexpert van de wereld. Cristiano Ronaldo was vertrokken bij Real Madrid en zijn nieuwe bestemming leek Manchester City te gaan worden, maar toen kwam het bericht van de Italiaan... Romano was alles en iedereen te snel af en wist te melden dat de Portugese superster terug ging keren op Old Trafford en werd daardoor weer een slag populairder.

Online bereik

Op het platform X heeft hij inmiddels een slordige 22 miljoen volgers bij elkaar gesprokkeld en op Instagram heeft zij zelfs een bereik van ruim 31 miljoen volgers! Daarnaast heeft hij top TikTok ook een kanaal aangemaakt en daar heeft zij zo'n 13 miljoen volgers. Zijn 'kleinste' kanaal is op YouTube en daar heeft hij 'slechts' twee miljoen volgers. Dat levert een totaal op van 65 miljoen volgers in totaal!

Werkwijze Fabrizio Romano

Vooral tijdens de winterse en zomerse transferperiode staat zijn telefoon roodgloeiend en lijkt de journalist tijdelijk een medewerker van een gigantisch druk callcenter. Eerder liet hij zich al eens uit over de drukste periodes van het jaar en had hij het over vijftig telefoontjes per dag en zo'n vijf uur slaap voor de Italiaan. 

De zaakwaarnemers worden niet alleen door hem gecontacteerd tijdens deze periodes, maar juist buiten de drukke maanden vindt Romano het belangrijk om goed contact te houden en zodoende een relatie op te bouwen met de entourages van wereldwijde topspelers. Hoe gaat zo'n transfer nu in zijn werk en hoe weet hij dit steeds als één van de eerste? Heel simpel, want hij pleegt die tientallen telefoontjes om bij iedereen wat informatie los te weken en kan zodoende alle draadjes aan elkaar koppelen om tot een transfer te komen!

Kritiek op Fabrizio Romano

Hoge bomen vangen veel wind, en met zijn toenemende bekendheid, zijn er ook criticasters. Valentijn Driessen en Mike Verweij bekritiseerde Romano eerder al eens naar aanleiding van de handelswijze van de Italiaanse transferspecialist. De Telegraaf-mannen verweten Romano dat hij op basis van berichtgevingen van Driessen en Verweij zogenaamd ‘oud nieuws’ verspreidde en dat bracht als exclusieve primeur.

dit is transfergoeroe Fabrizio Romano

Laat Fabrizio Romano zich betalen door zaakwaarnemers en clubs?

De laatste tijd nemen de geruchten over ‘betaalde content’ rond Romano toe. Clubs en zaakwaarnemers zouden de Italiaan betalen voor posts op het sociale medium X, zodat spelers meer in beeld worden gebracht.

Hoe het ook zij: Romano is een man waar je niet meer om heen kan als het gaat om transfernieuws. 

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers