Spelerspaspoort Denzel Dumfries (profiel)

Profiel: Denzel Dumfries (Rotterdam,18 april 1996) speelt als rechtsback bij Oranje.

profiel, spelerspaspoort denzelf dumfries psv oranje

Carrière

Dumfries speelde in de jeugd bij Smitshoek en Spartaan '20. In 2014 werd hij gecontracteerd door Sparta Rotterdam. Hij maakte op 20 februari 2015 zijn debuut in de Eerste divisie, in een met 2-1 verloren wedstrijd uit tegen FC Emmen. Op 11 april 2016 wordt Dumfries met Sparta Rotterdam kampioen van de Eerste divisie. In datzelfde seizoen wordt Dumfries uitgeroepen tot grootste talent van de Eerste divisie en ontving hiervoor een Gouden Stier. 

Dumfries tekende in juli 2017 na een jaar eredivisie met Sparta een contract tot medio 2021 bij sc Heerenveen. Hier speelde hij in zijn eerste seizoen 33 van de 34 competitiewedstrijden, allemaal als basisspeler. Datzelfde gold voor de twee wedstrijden die Heerenveen daarna nog speelde in de play-offs, naar aanleiding van het behalen van de achtste plaats in de competitie.

PSV

Dumfries verruilde sc Heerenveen na één seizoen alweer voor PSV. Hij tekende tot medio 2023 bij de Eindhovense club. Dumfries maakte op 7 juli 2018 zijn officieuze debuut voor PSV. De Eindhovense ploeg verloor die dag met 5-3 in een oefenduel tegen RSC Anderlecht. Dumfries kwam op 21 augustus 2018 voor het eerst in actie in een wedstrijd in het kader van de UEFA Champions League. Hij kreeg die dag een basisplaats tijdens een met 2-3 gewonnen voorrondeduel uit bij FK BATE Borisov.

Dumfries vs Tadic

Op zondag 28 februari stond PSV - Ajax op het programma. Wilde PSV nog kans maken op de landstitel moest het deze wedstrijd winnen, maar na een 1-0 voorsprong kreeg het in de laatste seconde een penalty tegen. Dumfries probeerde de strafschopstip kapot te maken, maar nadat Tadic zijn strafschop benutte, keerde hij zich direct om en liep richting Dumfries. De aanvoerders van beide ploegen vervolgden hun ruzie na het laatste fluitsignaal.

Interlandcarrière

Dumfries maakte als A-junior van BVV Barendrecht zijn debuut in het Arubaans voetbalelftal. Hij debuteerde hierin op 28 maart 2014 onder bondscoach Giovanni Franken als basisspeler, in een thuiswedstrijd tegen het Guamees voetbalelftal (2–2). Drie dagen later maakte Dumfries zijn eerste doelpunt voor Aruba, in een tweede wedstrijd tegen Guam (2–0).

Na zijn overgang naar Sparta stopte Dumfries als Arubaans international, in de hoop zich in de kijker te spelen voor Nederlandse nationale (jeugd)elftallen. Hij debuteerde in 2016 in zowel Nederland onder 20 als Nederland onder 21. Zijn debuut in het Nederlands voetbalelftal volgde op 13 oktober 2018. Bondscoach Ronald Koeman gaf hem die dag een basisplaats in een met 3–0 gewonnen interland tegen Duitsland in het kader van de UEFA Nations League. Ook tijdens de rest van dit toernooi speelde hij mee, tot in de finale. Dumfries kreeg ook speeltijd in een deel van de in 2019 gespeelde kwalificatiewedstrijden voor het EK 2020. Hij moest in die periode concurreren met Joël Veltman voor een basisplaats als rechtsback. Op het EK 2020 moet Dumfries concurreren met Joël Veltman en Jurriën Timber. In de wedstrijd tegen Oekraïne maakte Dumfries de winnende goal tot blijfschap van koning Willem-Alexander en koningin Maxima die op de tribunes van de Johan Cruijff Arena zaten.

Boter, kaas, eieren en billenbrand voor Dumfries?

Denzel bekent overigens 'grote kracht' leert deze video met Soufiane Touzani. 

Dit is de definitieve selectie van Oranje op het EK

Dit is de voorlopige selectie van PSV in het seizoen 2021/2022

denzel dumfries journaal oranje psv