Abe Lenstra Stadion; alle informatie over stadion van sc Heerenveen

Als eerbetoon aan Abe Lenstra, die in totaal 542 wedstrijden speelde in dienst van sc Heerenveen, is het stadion vernoemd naar het grootse clubicoon van de Eredivisionist uit Friesland. Alles wat je moet weten over het Abe Lenstra Stadion lees je in dit artikel!

De bouw van een nieuwe thuisbasis had alles te maken met de ambities van het toenmalige bestuur. Waar voorheen Sportpark Noord gebruikt werd als stadion, vonden zij het een goed plan om een nieuw stadion op een andere locatie in de stad te bouwen. Voorzitter Riemer van de Velde had de eer om de eerste steen van het stadion te leggen op 14 maart 1994.

Wat moet je weten bij een bezoek aan het Abe Lenstra Stadion, het stadion van sc Heerenveen?

Wat is het adres en telefoonnummer van het Abe Lenstra Stadion?

Het Abe Lenstra Stadion is te vinden aan de Abe Lenstra Boulevard 19, 8448 JA te Heerenveen. De receptie van het stadion is te bereiken via 0513-612100.

Hoe lang voor een wedstrijd is het stadion open?

Het Friese stadion opent 90 minuten voor aanvang van een thuiswedstrijd de deuren voor de voetbalsupporters. 

Wanneer is het Abe Lenstra Stadion open als er geen wedstrijd is en kun je het stadion dan ook bezoeken voor een tour of rondleiding?

sc Heerenveen biedt drie verschillende mogelijkheden aan van stadiontours: Abe, schoolvakanties en standaard. Stadiontour Abe is doordeweeks mogelijk vanaf tien personen en kost zestien euro per persoon, de standaard tour is toegankelijk vanaf acht personen en kost elf euro en de rondleiding in de schoolvakantie is enkel en alleen toegankelijk als de scholen tijdelijk gesloten zijn. De toegangsprijs bedraagt hetzelfde als de standaard tour. Daarnaast biedt de club tegen betaling clinics aan, is er een 'feanstore' en een museum.

Hoe kun je het Abe Lenstra Stadion, het stadion van sc Heerenveen, bereiken?

Op een minuut of vijftien lopen van het centraal station in Heerenveen is het stadion gelegen, waardoor de afstand prima te belopen of met de fiets af te leggen is. Met de auto is het ook goed te doen en zijn er enkele parkeerplekken voor de supporters. Er rijden ook meer dan voldoende bussen richting de Abe Lenstra Boulevard, waar het stadion is. 

Waar kun je (gratis) parkeren bij het Abe Lenstra Stadion?

Er is één optie waar je als wedstrijdbezoeker de auto gratis kunt parkeren en dat is carpoolplek Plein Noord. Vanaf daar is het slechts twintig minuutjes wandelen naar het stadion. Op P6 kan je de wagen ook kwijt, maar hiervoor dien je wel in het bezit te zijn van een parkeerkaart. Datzelfde geldt voor P1 tot en met P5, maar gezien de locatie van het Abe Lenstra Stadion is parkeren in het centrum ook mogelijk tegen betaling.

Wat is de verdeling van het Abe Lenstra Stadion en waar zit jij?

Bron: sc Heerenveen

De Friezen houden rekening met verschillende soorten supporters en hebben vier soorten vakken en tickets voor de stavakken, comfortvakken, familievakken en mindervaliden. De vakken 12, 412, en 413 zijn gereserveerd voor de fanatieke aanhangers van sc Heerenveen. Rolstoelgebruikers kunnen plaatsnemen op het rolstoelplatform, de familievakken zijn de vakken 29 en 429 en het comfortvakken is voor supporters van minimaal 60 jaar en bevindt zich op de Foppe de Haan-tribune.  

Wat wist jij nog niet over het Abe Lenstra Stadion?

Wanneer is het Abe Lenstra Stadion gebouwd en wie ontwierp het?

Zoals geschreven was het Abe Lenstra Stadion de opvolger van Sportpark Noord en het nieuwe stadion en werd door Alynia Architecten gerealiseerd. In enkele maanden stond er een volwaardig stadion en werd deze geopend met een oefenduel tegen PSV, waarbij de aftrap werd verzorgd door Willem-Alexander. Hij is sinds 2013 de Koning der Nederlanden, maar was toenmalig prins. 

Welke grote verbouwingen zijn er sindsdien aan het Abe Lenstra Stadion geweest of staan er gepland?

Het Abe Lenstra Stadion kent een verleden met verbouwingen. Tijdens de bouw werd namelijk al besloten om hoeken dicht te maken en een aantal jaren na de opening werden het aantal skyboxen uitgebreid in Heerenveen. In 2002 startte een grootschalig project, dat uiteindelijk een verdubbeling van het aantal plaatsen heeft kunnen realiseren. Het stavak Nieuw Noord is in 2016 uitgebreid en uiteindelijk heeft het Abe Lenstra Stadion vier sterren gekregen van de UEFA-stadionclassificatie.

Welke activiteiten vinden er naast de wedstrijden van sc Heerenveen nog meer in het Abe Lenstra Stadion plaats?

Ook voor het Abe Lenstra Stadion geldt dat er enkel en alleen gevoetbald wordt in het stadion, maar niet alleen door mannelijke spelers in blauw-wit. Er zijn namelijk ook al een handjevol interlands gespeeld in de thuishaven van de Friese club: 

  • EK Voetbal O21
  • Nederland-Paraguay
  • Nederland-Slowakijke (dames, kwalificatie WK)
  • Nederland-Turkije (dames, kwalificatie EK)
  • Nederland-Duitsland (dames, UEFA Women's Nations League)

Bijzonderheden Abe Lenstra Stadion

In de huidige rangschikking van het Nederlandse voetbal lijkt het ondenkbaar, maar in het Abe Lenstra Stadion heeft sc Heerenveen een duel gespeeld in de UEFA Champions League. In een poule met het Franse Olympique Lyon, het Spaanse Valencia CF en het Griekse Olympiakos werd niet gewonnen. Er gelden vanaf seizoen 2024-2025 nieuwe regels in het miljardenbal.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers