Wat als SC Heerenveen niemand had hoeven verkopen?

In de Eredivisie speelde niet alleen maar topspelers bij Ajax, Feyenoord en PSV. sc Heerenveen heeft namelijk in het verleden ook een aantal spelers in het Abe Lenstra Stadion gehad, die in de meeste gevallen elders bij een topclub spelen in binnen-en buitenland.

(TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING)

Kristoffer Nordfeldt

SC Heerenveen pikte Kristoffer Nordfeldt in de winter van 2012 transfervrij op bij de Zweedse laagvlieger Brommapojkarna. In drie jaar tijd groeide Nordfeldt in Heerenveen uit tot één van de betere doelmannen in de Eredivisie. In totaal kwam de Zweedse doelman tot 123 optredens voor de club uit Friesland. Swansea City klopt in de zomer van 2015 aan om hem voor 850 duizend euro naar Wales te halen. Na een uitstap naar Turkije speelt Nordfeldt inmiddels weer in zijn thuisland, waar hij al jaren het doel van AIK vult.

Jeremiah St. Juste

Jermiah St. Juste gold jarenlang als een groot talent in de jeugdopleiding van SC Heerenveen. In 2015 maakte de centrale verdediger op 18-jarige leeftijd zijn debuut voor de Friese club. Bij Heerenveen kwam hij tot 75 optredens. Feyenoord nam St. Juste in de zomer van 2017 voor 4,8 miljoen euro over van de Friezen. Twee jaar later klopte het Duitse FSV Mainz 05 bij Feyenoord aan voor de diensten van de verdediger. Via de Bundesliga transfereerde de centrale verdediger naar Sporting Portugal. 

Kik Pierie

Het vertrek van St. Juste werd door SC Heerenveen snel opgevangen door het promoveren van Kik Pierie. Op 16-jarige leeftijd maakte Pierie zijn debuut bij SC Heerenveen en veroverde meteen een basisplaats. In de defensie straalde hij rust en ervaring uit, ondanks zijn leeftijd. In totaal kwam Pierie tot 71 wedstrijden voor Heerenveen, dat hem in de zomer van 2019 voor vijf miljoen aan Ajax verkocht. Bij Ajax kwam Pierie tot dusver nog niet veel aan speeltijd toe, mede vanwege blessureleed. Ajax besloot Pierie in 2020 voor twee jaar aan FC Twente te verhuren. Na een andere periode bij Excelsior besloten de Kralingers hem definitief in te lijven in de zomer van 2023.

Daley Sinkgraven

In 2013 maakte Daley Sinkgraven zijn debuut voor SC Heerenveen. Bij de Friese club doorliep Sinkgraven ieder jeugdelftal. In totaal speelde Sinkgraven 38 wedstrijden voor Heerenveen. In 2015 klopte Ajax aan voor Sinkgraven en werd de verdediger voor zeven miljoen euro verkocht aan de Amsterdammers. In 2019 haalde Peter Bosz, Sinkgraven naar Duitsland waar hij de kleuren van Bayer Leverkussen zou gaan verdedigen. Na vier jaar verruilde de linksback de Bundesliga voor de Spaanse zon. Hij tekende een contract bij Las Palmas. 

Joey Veerman

Joey Veerman gold bij FC Volendam als de smaakmaker op het middenveld. Dit viel ook SC Heerenveen op, de Friese club haalde hem in de zomer van 2019 voor een kleine half miljoen euro naar Friesland. In Heerenveen liet Veerman zien de stijgende lijn te pakken te hebben. In 81 wedstrijden kwam Veerman tot 18 doelpunten en 23 assists. In de winter van 2021 nam PSV de felbegeerde middenvelder voor zes miljoen euro over van de Friese club. Daar groeide hij, na een ietwat lastig begin, steeds meer uit tot steunpilaar van de Brabanders. Hij wist een aantal prijzen te pakken, maar de landstitel ontbreekt vooralsnog.

Hakim Ziyech

Hakim Ziyech doorliep enkele jeugdelftallen van SC Heerenveen alvorens hij in 2012 zijn debuut maakte voor de Friese club. De spelmaker kwam in totaal tot 46 wedstrijden voor de club dat hem in 2014 voor 3,5 miljoen euro aan FC Twente verkocht. Na twee jaar bij FC Twente te hebben gezeten vertrok Ziyech in de zomer van 2016 voor elf miljoen euro naar Ajax. Bij Ajax groeide Ziyech uit tot publiekslieveling en één van de meest felbegeerde middenvelders ter wereld. In de zomer van 2020 vertrok Ziyech voor 40 miljoen euro naar Chelsea. Daar werd de buitenspeler verwaarloosd, waardoor na onvrede werd besloten hem tijdelijk te stallen bij Galatsaray.

Marten de Roon

In 2012 kwam Marten de Roon transfervrij over van Sparta Rotterdam naar SC Heerenveen. In Heerenveen liet De Roon zich zien op het middenveld door hard te werken en veel meters te maken. In totaal kwam De Roon tot 104 duels voor de Friezen. In 2015 vertrok de middenvelder naar Italië waar hij de kleuren van Atalanta zou verdedigen. Na een mislukt avontuur in Engeland heeft De Roon zich bij Atalanta ontwikkeld tot een gewaardeerde kracht op het middenveld. Daardoor speelde hij zich ook in de kijker van het Nederlands elftal. 

Denzel Dumfries

SC Heerenveen pikte Denzel Dumfries in de zomer van 2017 voor iets minder dan 800 duizend euro op bij Sparta Rotterdam. Na een sterk seizoen waarin de verdediger tot 37 duels kwam vertrok Dumfries in de zomer van 2018 naar PSV. In 2021 vertrok de rechtsachter voor 13,70 miljoen euro naar de Italiaanse kampioen Internazionale. Daar begon hij ijzersterk, maar Matteo Darmian heeft de concurrentiestrijd ogenschijnlijk gewonnen. Een snel vertrek is niet uitgesloten. 

Sam Larsson

In 2014 vertrok Sam Larsson van IFK Göteborg naar SC Heerenveen. Bij de Friezen groeide ‘samba Sam’ uit tot smaakmaker en publiekslieveling. In 98 optredens voor Heerenveen kwam Larsson tot 23 doelpunten en 30 assists. In 2017 vertrok Larsson voor vier miljoen euro naar Feyenoord, dat hem in de zomer van 2020 voor vijf miljoen euro verkocht aan het Chinese Dalian Professional. Na een jaar in Azië vertrok hij naar Turkije, waar de Zweed tekende bij Antalyaspor.

Bas Dost

SC Heerenveen haalde Bas Dost voor 2,75 miljoen euro van Heracles Almelo naar Friesland. Het bleek een waar succes te worden. In 73 optredens scoorde Dost 52 doelpunten. VfL Wolfsburg haalde de doelpuntenmachine in 2012 voor zeven miljoen euro over naar Duitsland. Vervolgens kwam de spits nog uit voor Sporting Lissabon en Eintracht Frankurt. Laatsgenoemde verkocht de spits in 2021 voor vier miljoen euro aan Club Brugge. Via FC Utrecht kwam hij terecht bij NEC, waar hij door een ontstoken hartspier voorlopig vanaf de zijlijn moet toekijken.

Chidera Ejuke

Childera Ejuke vertrok in de zomer van 2019 van het Noorse Valerenga naar SC Heerenveen. In Heerenveen groeide de snelle aanvaller uit tot een belangrijke kracht. In 2020 klopte het Russische CSKA Moskou aan voor de diensten van de Nigeriaan. SC Heerenveen wist hem voor een bedrag van maarliefst 11,5 miljoen euro te verkopen aan de Russen. Inmiddels is Ejuke actief in België, waar hij op huurbasis minuten maakt bij Royal Antwerp FC.

Amin Sarr

Amin Sarr verliet Friesland voor het Franse Olpympique Lyon, nadat hij de harten van de sc Heerenveen-supporters had veroverd. De Eredivisie-club kon door de deal met de Fransen elf miljoen euro bijschrijven, waardoor de overstap op plek vier van duurt uitgaandse transfers van de blauw-witten komt te staan. Sarr speelde slechts 35 wedstrijden in het Abe Lenstra Stadion, waarin hij elf doelpunten maakte en zeven assists gaf.

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Lijstjes’

Meest bekende voetbalvaders en zonen in Nederland

Deze elf voetballers gingen de politiek in

De tien grootste culthelden van Feyenoord

Deze spelers vertrokken via FC Utrecht naar de absolute top

Dit zijn de 10 duurste binnenlandse transfers in de Eredivisie

Is het huidige Feyenoord beter dan de ploeg die in 2012 de voorronde van de Champions League haalde?

Dit elftal van Sparta zou hoge ogen gooien in de Eredivisie

Dit is waarom Erik ten Hag en Manchester United de perfecte match zijn

Is het huidige PSV beter dan de ploeg die in 2018 landskampioen werd?

Is dit het beste Willem II van de afgelopen 50 jaar?