Hoeveel kans heeft PSV om de Champions League te winnen? Opta rekent het uit!

Na de loting van de achtste finale hebben de stats specialisten van Opta een Ranking-systeem gebruikt om elk team in de knock-out ronde van de competitie van dit jaar te analyseren en hun kansen in te schatten. Dit zijn volgens Opta de kansen van de clubs om de Champions League te winnen.

Minder dan 1% kans

Als eerste met 0.04% hebben we FC Kopenhagen. De Deense club kreeg van velen weinig kans om zelfs maar in de Europa League te komen via een derde plaats in hun groep met Bayern München, Manchester United en Galatasaray. Een 1-0 overwinning op de laatste speeldag zorgde voor misschien wel de grootste schok van de groepsfase van het toernooi, aangezien Man United onderaan de groep eindigde en Galatasaray genoegen moest nemen met Europa League-voetbal. Na het loten van de huidige winnaars van de CL, Manchester City, zal het zeker de grootste schok van het jaar zijn als de Denen verder komen dan de achtste finale.

De enige andere ploeg die aan het einde van het seizoen minder dan 1% kans heeft om de prestigieuze prijs in de wacht te slepen, is Lazio. Na zich te hebben gekwalificeerd voor Feyenoord en Celtic, eindigde de Serie A-club als tweede in hun groep, achter Atlético Madrid, en kreeg het een van de moeilijkste lotingen die de Italianen zich hadden kunnen wensen. Bayern München reist naar het Stadio Olimpico om het op te nemen tegen het team van Maurizio Sarri.

Minder dan 2% kans

Als volgende hebben we de clubs met minder dan 2% kans om het toernooi te winnen. De kwartfinalist van vorig seizoen, Napoli, krijgt een kans van 1,78%. Van de Italianen werd verwacht dat ze verder zouden gaan in het seizoen 2022/23 na een indrukwekkende groepsfase met een 4-1 overwinning op Liverpool. AC Milan maakte echter een voortijdig einde aan hun reeks bij de laatste acht. Napoli speelt tegen FC Barcelona in de volgende ronde. 

Porto kwam heel dicht bij de eerste plek van zijn groep, maar FC Barcelona pakte de eerste plek op onderling resultaat. Arsenal zal het volgende obstakel zijn op weg voor Porto. Evanilson en Galeno maakten allebei vier doelpunten in de groepsfase, wat betekent dat ze allebei slechts één doelpunt verwijderd zijn van de nummer één topscorer van de Champions League. Porto krijgt slechts 1,5% kans voor de Champions League-winst.

De enige Eredivisie-ploeg die nog in de competitie zit is uiteraard PSV. Er bestaat volgens Opta een kans van 1.48% dat PSV de Champions League wint. Aankomende tegenstander Borussia Dortmund maakte indruk in hun groep, met onder meer Paris Saint-Germain, AC Milan en Newcastle United, die werd bestempeld als 'The Group of Death'. 

Minder dan 5%

Vervolgens hebben we een groep teams waarvan wordt aangenomen dat ze minder dan 5% kans hebben om de Champions League te winnen, en er zijn enkele grote namen in deze groep: RB Leipzig, Barcelona, Paris Saint-Germain, Real Sociedad en Atlético Madrid. Barcelona won het toernooi voor het laatst in 2015 en was elk seizoen een van de favorieten om de trofee in de wacht te slepen. Dit is niet langer het geval en het team van Xavi kwam nog maar net door als winnaar van hun groep. De Catalanen krijgen een kans van 3.63% om als beste uit de bus te komen.

RB Leipzig en Real Sociedad krijgen net geen 3,5% kans om de Champions League te winnen. Dat komt mede door hun loting. RB Leipzig neemt het op tegen Real Madrid en Real Sociedad neemt het op tegen PSG. 

PSG zelf komt ook niet in de buurt om het hele toernooi te winnen volgens de gegevens van Opta. Het team van Luis Enrique kwam met moeite door in hun groep met een tweede plek en hoewel de Parijzenaren erin geslaagd zijn om een gunstige loting te behalen, is de Ligue 1-club een outsider. Het team dat de groep van PSG won was Borussia Dortmund, en de Bundesliga-club heeft een kans van 4.07% gekregen.

Ook Atlético wordt niet geschat bij een van de kanshebbers. De ploeg van Diego Simeone heeft de afgelopen tien jaar meerdere Europese finales gehaald, maar heeft de laatste jaren moeite om indruk te maken in het Europese voetbal. De Madrilenen krijgen een kans van 3,72%.

Kanshebbers

Nu gaan we verder met echte kanshebbers.Ten eerste hebben we de Champions League-finalist van vorig seizoen, Inter Milan, die een kans van 6,97% heeft gekregen. De Serie A-club was het verrassing van het vorige seizoen. Inter heeft een iets grotere kans dan hun tegenstander voor de eerste knock-outronde, Atlético Madrid.

Arsenal, een team dat zich sinds 2016/17 niet meer heeft gekwalificeerd voor de Champions League en sinds 2005/06 de finale niet meer heeft bereikt, staat voor net geen 10% kans. De ploeg van Mikel Arteta zou genoeg kwaliteit moeten hebben om in de volgende ronde voorbij Porto te komen, en dan is het de vraag of The Gunners daadwerkelijk zo goed zijn als er geschetst wordt.

Favorieten
De eerste favoriet  is veertienvoudig winnaar Real Madrid. De Madrilenen hebben een kans van 15.25%. Los Blancos wonnen de trofee voor het laatst in 2022 nadat ze Liverpool voor de tweede keer in vier jaar tijd in de finale hadden verslagen. Carlo Ancelotti's team van supersterren heeft een sterke start van het seizoen 2023/24 en is er zelfs in geslaagd om alle zes hun wedstrijden in de groepsfase te winnen. Een clash met RB Leipzig in de volgende knock-out ronde zal echter niet gemakkelijk zijn. 

De tweede favoriet is de zesvoudige winnaar van de competitie, Bayern München, die een kans van 14.12% heeft gekregen om de UCL te winnen. Van slechts één team wordt verwacht dat ze een betere kans hebben dan de Duitsers.

En dat is de winnaar van vorig seizoen, Manchester City. City was wanhopig op zoek naar een UCL-trofee en bereikte de finale in 2020/21, maar verloor met 1-0 van Chelsea. Nadat de Engelsen er in 2021/22 opnieuw niet in slaagden om er helemaal voor te gaan, versterkte City hun ploeg met topscorer Erling Haaland en kregen de Citizens vorig seizoen eindelijk de Champions League-trofee in handen na het verslaan van Inter Milan met 1-0 in de finale.

Manchester City heeft een kans van 26.82% gekregen om de prijs back-to-back te winnen en maar liefst 44.66% kans om op zijn minst de finale te bereiken.