Opinie van de week: Niet te vroeg juichen over terugkeer van Ajax in Europese top

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Bizar slechte uitvoering van PSV - Ajax

Dikke, zwarte rookwolken vulden het stadion van PSV. Ongewild school er een symboliek in de misplaatste actie van een aantal idioten. Alsof ze de topper tegen Ajax wilden verdonkeremanen voor de massa. Het spel was immers niet om aan te zien. Bizar slecht, zo diskwalificeerde een analist op tv het geknoei.

Het vermoeide Ajax gaf in Eindhoven de laatste kans op de landstitel weg. Amper 2,5 dag na de stunt in Gelsenkirchen. In de verlenging stootte het alsnog door naar de halve finales in de Europa League. De krachttoer ontketende alom lof voor de mentale veerkracht van de Amsterdamse ploeg.

Zoals Ajax eerder heel hoog werd opgehemeld na de superieure thuiswedstrijd tegen Schalke 04. Onder leiding van Peter Bosz, zo’n beetje de laatste originele adept van de door Johan Cruijff gepredikte filosofie over aanvallend voetbal, had de vrij jonge ploeg overtuigende vorderingen gemaakt. Sterker nog, het team had zijn Amsterdamse branie terug en leek op de weg omhoog naar de Europese top.

Dankzij Bosz verbeterde Ajax zich inderdaad in de loop van de competitie. Vooral qua amusement had het beduidend meer te bieden. Ook de dominantie om constant aan te vallen slaagde meer en meer in het tweede deel van het seizoen. Er werden belangrijke stappen gezet, zoals dat tegenwoordig volgens het jargon dient te worden opgemerkt.

Europese verplichtingen vaak debet aan puntenverlies Ajax

In de uitputtingsslag met het sowieso fysiek sterkere Feyenoord verspeelde Ajax teveel punten tijdens de Europese ronden. Zelfs in totaal 15 van de 21 verliespunten. Dat brak het ook weer op in Eindhoven, waar de kracht ontbrak voor minimaal een gelijkspel. De rustpauze bleek andermaal tekort, zeker na die slopende 120 minuten in Duitsland.

Terecht pleitte ook PSV voor iets meer aandacht voor dit probleem van de Europa-gangers. De KNVB schijnt de signalen van de smalle top te hebben opgevangen, al wil dat nog niet zeggen dat de bond volgend seizoen genegen zou zijn een wedstrijd te verplaatsen naar de maandagavond.

In weerwil van mogelijk verzachtende omstandigheden stevent Ajax toch af op een mislukt seizoen. Naar de mening van aanvoerder Davy Klaassen is dat te zwart-wit geredeneerd. De Amsterdamse ploeg staat immers in de halve finales van de Europa League. Een prestatie van formaat, na absentie van liefst twaalf jaar.

Lyon aanzienlijk pittiger dan Schalke 04

Maar Ajax zonder prijzen laat hoe dan ook chagrijn achter in de hoofdstad. Dat past ook niet bij de nimmer dovende ambities van de Amsterdamse club. Nu resteert nog steeds de hoofdprijs in de Europa League. In dat opzicht koppelde de loting de laatste Nederlandse representant aan de sterkst denkbare opponent. De dubbel tegen Olympique Lyon is aanzienlijk pittiger dan het voorspel tegen het matige Schalke 04.

In februari stoeide de Franse subtopper nog met AZ (1-4 en 7-1). Normaal gesproken houdt de Europese tour half mei ook op voor Ajax. Op zich geen schande, maar het zou wel de euforie gedurende de laatste weken over de Amsterdamse progressie enigszins temperen en relativeren. Het is toch echt nog te vroeg om jubelend de terugkeer aan de Europese top aan te kondigen.

Rookbom was welkom tijdens bedroevende topper

Wie de eredivisie wekelijks intensief aanschouwt, schrikt al niet eens meer van het bedroevende niveau. Feyenoord imponeert door zijn wilskracht en heeft het aanstaande kampioenschap ook zelf afgedwongen. PSV-Ajax deed pijn aan de ogen en hoe cynisch bleek een rookbom even van harte welkom. Met alle respect voor de gangbare excuses, maar in Eindhoven was de voorstelling voor een topper onaanvaardbaar ondermaats.

De titel is Feyenoord meer dan gegund en ook volledig verdiend. Zoals valt te hopen dat Ajax nu ook zal doordringen tot de finale van de Europa League. Maar ook dan is het overdreven en voorbarig om te stellen dat het Nederlandse voetbal de crisis heeft verlaten en bezig is aan een indrukwekkende revanche in Europa.

LEX MULLER

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers