Vijf potentiële opvolgers van Sven Mislintat bij Ajax

Na het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat bij Ajax, moeten de Amsterdammers op zoek naar een opvolger. Er worden al verschillende namen genoemd in de wandelgangen. Dit zijn vijf potentiële opvolgers van de Duitser.

1) Jordi Cruijff

Jordi Cruijff is natuurlijk wel bekend als de zoon van de legendarische Johan Cruijff, maar zelf heeft de 49-jarige ook al zijn sporen verdiend in de voetbalwereld. De oud-voetballer van onder meer FC Barcelona en Manchester United wil na zijn vertrek als sportief directeur bij FC Barcelona aan de slag als trainer, dus is het maar de vraag of hij open staat voor de functie als technisch directeur. Als het aan oud-Ajacieden Keje Molenaar en Marciano Vink ligt, komt Cruyff zo snel mogelijk: "Hij is beschikbaar en hij lijkt mij ook de allerbeste kandidaat. Hij heeft ook zijn sporen verdiend in verschillende functies en wordt in alle kringen gepruimd binnen Ajax, ook niet onbelangrijk”, vertelt Molenaar aan ESPN. Vink is het er mee eens: "Als je de naam Cruijff hoort, klinkt dat natuurlijk gelijk logisch bij Ajax. En hij heeft ervaring als technisch directeur ( Maccabi Tel Aviv en FC Barcelona)."

2) Jan Streuer

De 72-jarige oud-technisch directeur van FC Twente besloot afgelopen zomer een stapje terug te doen en fungeert nu als helpende hand van nieuwe technisch directeur Arnold Bruggink. Deze maand maakte FC Twente-watcher Leon ten Voorde bekend dat de man uit Twente waarschijnlijk blijft tot februari in Enschede. Johan Derksen schoof aan tafel bij Vandaag Inside al de naam van Jan Streuer naar voren: "Nu Van Gaal het niet wordt, denk ik dat Streuer de ideale man is. Die heeft de functie bekleed bij Twente en Shakhtar Donetsk. Hij heeft veel spelers gehaald en Twente weer omhoog geholpen".

3) Marc Overmars

De vijftigjarige oud-voetballer had een belangrijk aandeel in het succesvolle seizoen van 2019 bij Ajax waar onder meer de halve finale van de Champions League gehaald werd. Na grensoverschrijdend gedrag moest de technisch directeur Amsterdam noodgedwongen verlaten in 2022. Ook in België bij Royal Antwerp laat de TD zien goed werk te kunnen leveren, waardoor veel Ajax-fans hem graag zien terugkeren. Ajax-watcher Mike Verweij denkt niet dat Overmars België achterlaat voor Ajax: “Die vreest leeft echt in België. Ze zijn er een beetje bang voor, maar ik denk dat dat niet nodig is. De harde kern van Ajax riep daarom, maar die heeft volgens mij even geen recht van spreken meer”, zo vertelt hij in De Telegraaf.

4) Max Huiberts

Huiberts doet het sinds zijn komst bij AZ uitstekend. De Alkmaarders worden dan ook gezien als de gezondste club van Nederland. Dat komt mede door de financiële klappers van het verkopen van onder meer Tijjani Reijnders voor negentien miljoen aan AC Milan en Milos Kerkez voor ruim zeventien miljoen aan Bournemouth. De geboren Zwollenaar moest door een onfortuinlijke knieblessure vroegtijdig het profvoetbal achter zich laten. Sinds 2010 is Huiberts al werkzaam als TD in Alkmaar en hij zit aardig op zijn plek, dus is het de vraag of de technisch directeur het gezonde AZ achter zich wil laten voor het wespennest in Amsterdam. Al eerder bij het ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie gaf hij aan Alkmaar niet zomaar te verlaten: “Ik geef af en toe duidelijk aan dat ik op mijn plek zit bij AZ. Ik ben hier nog niet klaar, zo voel ik dat. Misschien dat dat ook wel bekend is bij andere clubs."

5) Maxwell 

De oud-Ajacied, die tussen 2001 en 2006 het shirt van Ajax vertegenwoordigde, heeft met clubs als FC Barcelona, Paris Saint-Germain en Inter Milan een mooie speler carrière achter de rug. Na zijn carrière in het veld, vulde de Braziliaan de rol als assistent-technisch directeur bij PSG in. Mede onder zijn bewind werden supersterren als Neymar en Mbappé aangetrokken. Hij weet dus hoe het is om verantwoordelijk te zijn voor een grote club en heeft bovendien een Ajax-verleden. Tegenwoordig werkt Maxwell als directeur voetbalontwikkeling bij de UEFA.