Analyse: dit kan Nederland verwachten van EK-tegenstander Roemenië
Inhoudsopgave
Na een enigszins teleurstellende groepsfase, stuit het Nederlands elftal in de achtste finale op Roemenië. Zij wisten zich als koploper van groep E te plaatsen voor de knock-out fase. Analyse van een elftal waar resultaat duidelijk voor schoonheid gaat.
Met Edward Iordanescu hebben de Roemenen een trainer die voor een duidelijk strijdplan kiest. Dat legt ze geen windeieren. Roemenië kwalificeerde zich onder deze bondscoach al knap voor het EK en is nu (op doelsaldo) eerste geworden in een poule met België, Oekraïne en Slowakije. Dat hebben ze vooral te danken aan het openingswedstrijd tegen de Oekraïners. De ploeg van Iordanescu walste met 3-0 over hun tegenstander heen, waardoor kwalificatie voor de knock-out fase al bijna binnen was. Verder pakten de Roemenen nog een punt tegen Slowakije.
Geen eindeloos getik op de eigen helft
Die goede prestaties haalt Roemenië op een manier die in Nederland niet volledig omarmt zal worden. Dingen als verfijnd positiespel, driehoekjes, korte opbouw van achteruit en langlopende aanvallen zijn niet aan de Roemenen besteedt. De Tricolorii verstuurden deze groepsfase de minste passes (227), noteerden de laagste passnauwkeurigheid (74%) en slechts drie landen hadden gemiddeld minder balbezit per wedstrijd.
Dat zegt alles over de intenties van Roemenië. Eindeloos getik op eigen helft is voor de bondscoach geen doel op zich. Hoe eerder hij naar de zestien van de tegenstander kan komen, hoe beter. Dat is terug te zien in de doelpunten die Roemenië dit EK vooralsnog gemaakt heeft. Geen van die goals ontstaat uit de opbouw die begint bij de eigen verdediging/keeper. Wel vallen ze uit counters, standaardsituaties en drukmomenten.
Laatstgenoemde is de directe aanleiding voor de eerste treffer van Roemenië op dit eindtoernooi. Uit dit moment is direct ook de vaste veldbezetting van de Roemenen te zien wanneer zij de bal niet hebben.
Bron: screenshot NOS
Roemenië tijdens opbouwen tegenstander
Wanneer de tegenstander opbouwt, formeert Roemenië zich in een 4-1-4-1-formatie. De voorste vijf mogen druk vooruit zetten, de controleur en verdedigers bewaken de balans. Hier doet Roemenië dat slim door linkshalf Florinel Coman door te laten stappen op de centrale verdediger van Oekraïne. Daarmee haalt de buitenspeler direct de pass naar de rechtsback eruit.
Door de formatie van Roemenië, wordt het op het middenveld automatisch mandekking. De voorwaartse middenvelders van de Tricolorii zorgen dat de controleurs van de tegenstander geen ruimte krijgen om het spel vorm te geven. Oekraïne geeft in bovenstaand moment wél de pass van de centrale verdediger naar de controleur.
Bron: screenshot NOS
Daarna volgt de pass naar de rechtsback. Op dat moment kantelen de Roemenen richting de bal om de speler in te sluiten aan de zijlijn.
Toch vindt Yukhym Konoplia een uitweg door de pressie van Roemenië. Hij bereikt de rechter centrale verdediger van de Oekraïners. Dat is het startsein voor Razvan Marin om vol richting de centrale verdediger van Oekraïne te sprinten. Dit doet hij erg goed, doordat hij met zijn pressie direct de pass van Mykola Matviyenko (bal bezittende speler) naar Taras Stepanenko (rechter controleur) eruit haalt. Matviyenko ziet geen opties meer en speelt terug. Waarna de keeper de bal inlevert en Nicolae Stanciu van afstand raak knalt.
Bron: screenshot NOS
Waar moet Nederland op letten tegen Roemenië?
De tweede treffer die de Tricolorii maakten in het gewonnen duel met Oekraïne kwam voort uit een counter. Na balwinst rond het eigen strafschopgebied, is Razvan Marin uiteindelijk de gelukkige. De derde treffer van de wedstrijd volgt uit een standaardsituatie. Denis Dragus rondt een slim uitgevoerde hoekschop af en zet daarmee de eindstand op het bord.
Oranje zal dus zorgvuldig moeten zijn in de opbouw en goed moeten opletten bij standaardsituaties. Daarnaast zal Ronald Koeman de restverdediging op orde moeten hebben om niet in de val van de counter te trappen.
Zwakke plekken Roemenië
Toch heeft Roemenië ook zwakkere plekken. Allereerst heeft dat te maken met de veldbezetting waar het eerder al over ging. In een 4-1-4-1-formatie heeft de ploeg voldoende spelers die druk vooruit kunnen ontwikkelen en een elftal daar in problemen te brengen. Toch is de ruimte rondom de enige controleur een zorgenkindje.
Oranje speelt onder Koeman in de meeste wedstrijden met een ‘box’ op het middenveld. Dit is een andere benaming voor een vierkant dat veel teams maken wanneer zij in balbezit zijn. Het voordeel hiervan is dat je als ploeg een man-meer op het middenveld krijgt. Is Roemenië een lastig obstakel voor het Nederlands elftal? De cijfers liegen er niet om.