Wie is Felix Zwayer, de scheids die onder vuur ligt door matchfixing?

Het Nederlands elftal krijgt tijdens het EK 2024 te maken met diverse scheidsrechters. Welke arbiter fluit de halve finale van Oranje tegen Engeland?

Wie is de scheidsrechter bij Nederland-Engeland?

De UEFA heeft Felix Zwayer aangesteld als scheidsrechter tijdens de halve finale van Nederland tegen Engeland in Dortmund.

Floot Felix Zwayer al eens wedstrijden van Nederland?

Felix Zwayer had eerder dit EK nog de leiding over het duel van Nederland tegen Roemenië (0-3). Eerder floot hij nog de interlands tegen Frankrijk in 2016 (2-3) en 2023 (1-2).

Wat is het record van Felix Zwayer tegen Nederlandse clubs?

In het verleden floot Felix Zwayer niet alleen wedstrijden van het Nederlands elftal, maar had hij ook de leiding van Nederlandse clubs. Zo was hij zes keer arbiter bij wedstrijden van PSV, drie keer bij Ajax en had hij de leiding over een wedstrijd van sc Heerenveen en Feyenoord.

Was Felix Zwayer betrokken bij matchfixing?

In 2005 was Felix Zwayer betrokken bij een matchfixingschandaal in Duitsland. De arbiter was assistent van Robert Hoyzer, die steekpenningen aannam. Zwayer stapte hiermee naar de Duitse voetbalbond (DFB) en kreeg een schorsing van zes maanden opgelegd. In december 2021 kwam Zwayer wederom onder vuur te liggen.

Een ongemakkelijk weerzien tussen Jude Bellingham en Felix Zwayer

Na afloop van Der Klassiker tussen Borussia Dortmund en Bayern München haalde Jude Bellingham de straf van Zwayer naar boven, toen hij zich niet kon vinden in een aantal beslissingen van de scheids. "Wat verwacht je als je een scheidsrechter die ooit een duel gemanipuleerd heeft de grootste wedstrijd in Duitsland geeft?”, klonk het destijds. Bellingham kreeg een boeten en krijgt nu dus wederom met de arbiter te maken. Tijdens het huidige EK krijgen arbiters en spelers overigens te maken met nieuwe regels.

'UEFA herziet besluit om controversiële Duitser halve finale toe te wijzen'

Later op de dag van de aanstelling worden publiekelijk veel vraagtekens geplaatst bij de benoeming van de UEFA, waardoor zij opnieuw om tafel gaan om dit besluit te heroverwegen. De UEFA kreeg veel vraag naar de aanstelling van Felix Zwayer, waardoor er nog geen antwoord gegeven kan worden of de Duitse leidsman daadwerkelijk de fluit hanteert in Dortmund woensdagavond. Er wordt snel uitsluitsel verwacht.

Feyenoord-doelman vertrekt