Van Lucius tot Mitroglou: dit is de top 10 culthelden van PSV

Willy van der Kuylen, Edward Linskens, Eric Addo en Theo Lucius. Stuk voor stuk spelers die om een bepaalde reden zeer geliefd zijn bij het Eindhovense publiek. In het voetbaljargon staan ze bekend als de culthelden, spelers die geliefd zijn door het publiek doordat ze ergens wat herkenning oproepen bij de supporters. Voetbalflitsen.nl maakte een top 10-lijst van de culthelden van PSV.

dit zijn de culthelden bij psv

10. Kostas Mitroglou

Met een debuut op zijn dag van aankomst en een fantastische actie tegen Apollon Limassol, maakte Kostas Mitroglou zich in augustus 2019 meteen razend populair bij de aanhang van PSV. Even waren de verwachtingen erg hoog. Maar dat veranderde snel. De Griekse spits had veel last van conditieproblemen en kwam daardoor slechts 348 minuten in actie voor de Eindhovenaren. Daarin kwam hij drie keer tot scoren, waarvan één keer in de Eredivisie. Niet bepaald een succesverhaal dus. Na zijn verhuurperiode keerde de toen 32-jarige Mitroglou terug naar Olympique Marseille.

9. Edward Linskens

Het is 6 april 1988 wanneer Edward Linskens zichzelf tegen Real Madrid onsterfelijk maakt in de ogen van alle PSV-supporters. En dat allemaal door één doelpunt, de goal die PSV uiteindelijk naar de finale van de Europa Cup I bracht. Het schot van de dan nog negentienjarige middenvelder ketst af van een verdediger, en rolt dan bijzonder langzaam onder het been van keeper Francisco Buyo door. Inmiddels is de oud-middenvelder actief als nachtdienstcoördinator bij een uitvaartverzekeraar.

8. Eric Addo

Ook Eric Addo geldt bij PSV als een echte publiekslieveling. De Ghanees stond krap tien jaar onder contract bij de Eindhovenaren, en werd in die periode zes keer landskampioen. Al was dat niet altijd als bassispeler. Addo stond in zijn tijd bij PSV bekend als een bijzonder vrolijke voetballer, dat maakte hem ook populair bij de supporters. “Ik ben een sociale man. Het leven gaat niet altijd perfect, soms gaat het mis, maar je moet altijd positief zijn. Dat is mijn kwaliteit, met mensen lachen en grappen maken”, vertelt Addo in een interview bij Vice in 2017. Met name het moment dat de Ghanees tussen de harde kern stond van de club zal niet snel vergeten wroden

7.Theo Lucius

Gaat het over een cultheldstatus, dan moet oud-PSV’er Theo Lucius op ieder lijstje staan. Bij bijna iedere liefhebber van het Nederlandse voetbal, is een plekje in het hart gereserveerd voor Lucius. Behalve bij Ajacieden, zo beaamt ook Lucius: “Behalve bij Ajax, daar word ik nog weleens uitgescholden. Maar dat vind ik eigenlijk nog wel leuk ook. Toch een soort doel bereikt." De oud-middenvelder, die ook aanvoerder is geweest van Feyenoord, werd met PSV vier keer kampioen en won ook de beker. Bij Feyenoord groeide Lucius uit tot international.

Lees ook: Dit zijn de grootste culthelden bij Feyenoord

6. Berry van Aerle, Turbo Berry

 Berry van Aerle begon zijn voetbalcarrière als linksback bij het tweede van PSV. Niet veel ater maakte Van Aerle zijn debuut bij het eerste elftal van PSV. Al snel kreeg de talentvolle speler uit Helmond de bijnaam Turbo Berry. Met PSV won de rechtsback de Europa Cup I, werd hij zes keer landskampioen en won hij driemaal de beker.

5. Heurelho Gomes

Hoewel Heurelho Gomes niet zonder ruzie vertrok uit Eindhoven, bleef zijn status als cultheld wel onaangetast. Tussen 2004 en 2008 keepte de Braziliaanse doelman voor PSV aan het begin van zijn lange keeperscarrière. In die vier jaar in Eindhoven werd Gomes vier jaar achter elkaar landskampioen. De Braziliaan draagt PSV nog steeds een warm hart toe, waar de fans dat ook terugdoen.

4. René van de Kerkhof, iconische tweeling

De eerste helft van de meest iconische voetbaltweeling van de Nederlandse velden verdient ook een plekje op deze lijst. De blinde, zoals Van de Kerkhof werd genoemd in zijn tijd als speler van PSV en het Nederlands elftal. De rechtsbuiten stond bekend om zijn vlugge drang naar voren, en doordat hij wel eens een medespeler over het hoofd zag bij een rush naar voren. In totaal speelde De Blinde 292 wedstrijden voor de Eindhovenaren, waarin hij 88 keer tot scoren kwam.

3. Willy van de Kerkhof stond bekend als De Stofzuiger

De tweede helft van de Van de Kerkhof tweeling is Willy van de Kerkhof. De gedreven middenvelder die bekendstond om zijn fantastische loopvermogen. De Stofzuiger, zoals hij in zijn tijd bij PSV genoemd werd, deed zowel aanvallend als verdedigend erg veel werk. Bij PSV stopte de teller op 477 wedstrijden, waarin hij 55 keer scoorde en 44 keer de aangever was.

2. Björn van der Doelen, de witte tornado

De volgende cultheld op het lijstje is Björn van der Doelen. De witte tornado, zoals hij in zijn tijd als profvoetballer genoemd werd, speelde onder meer voor PSV, NEC, FC Twente en Standard Luik. Met de uitstraling van een verdwaalde rockster, maakte Van der Doelen zich erg geliefd bij de aanhang van PSV. Momenteel is de oud-PSV’er actief als podcastmaker bij de Skiete Willy Podcast, waarin hij iedere week praat over het meest actuele PSV nieuws. Ook werd hij kortgeleden het kopstuk van de #carnavalvrij actie van een groot biermerk, waarmee hij zich in Eindhoven nog geliefder maakte.

1. Mister PSV Willy van der Kuijlen

Willy van der Kuijlen stond bekend als een unieke voetballer op de Nederlandse velden. Johan Cruijff en Willem van Hanegem beaamden ooit dat ze nog nooit een speler hadden gezien die zo tweebenig was als hij. Zijn techniek en spelinzicht maakten van PSV een gevreesde club in de Europese top. In 481 wedstrijden wist Mister PSV maar liefst 271 keer het net te vinden. In het voorjaar van 2021 overleed Van der Kuijlen op 74-jarige leeftijd.  "Nooit voelt Skiete Willy zich ergens te groot voor. Zijn belangrijkste handelsmerk blijft voor altijd kappen, schieten, scoren, vooral heel veel scoren. Willy van der Kuijlen is voor altijd Mister PSV", schreef PSV op de website van de club na zijn overlijden.