EURO 2024 in Duitsland: Hoe kwalificeer je je voor het toernooi?

De wedstrijden van de UEFA-EURO 2024 worden gespeeld vanaf 14 juni 2024. Duitsland is als gastheer van het toernooi veilig gekwalificeerd en is dus een van de 24 landen die uiteindelijk zullen strijden om de felbegeerde titel "Europees kampioen". Het motto van het Europees Kampioenschap is "Verenigd door voetbal. Verenigd in het hart van Europa" en dit principe zal door de teams op het voetbalveld in totaal tien Duitse stadions worden uitgedragen.

Het valt nog te bezien welke teams bij de EURO 2024 net zulke goede kansen op succes hebben als bij de 777 spielothek-wedstrijden, maar spannend zal het zeker blijven. Maar natuurlijk zal onder meer gastland Duitsland zeer gemotiveerd zijn om de titel in eigen land te veroveren.

Duitsland kwalificeert zich automatisch als gastheer van het Europees Kampioenschap

De Duitse nationale ploeg hoeft zich in eigen land niet te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap, omdat het gastland altijd uitkomt in groep A van het toernooi. Deze regel geldt ook voor de 17e editie van de UEFA-EURO. Het is dus al bekend wanneer het Duitse team zijn drie voorrondewedstrijden zal spelen. De eerste wedstrijd van Duitsland op Euro 2024 vindt plaats op 14 juni. Dit wordt de openingswedstrijd van het EK in München. De andere twee wedstrijden van Duitsland in de groepsfase vinden plaats op 19 juni in Stuttgart en op 23 juni in Frankfurt am Main. De respectieve tegenstanders zijn uiteraard nog niet bekend.

Duitsland is als gastheer geplaatst als groepshoofd van groep A. De overige teams worden na afloop van de kwalificatie en de play-offs in december 2023 in de afzonderlijke groepen ingedeeld. In totaal zullen er op het toernooi van 2024 zes groepen met elk vier teams zijn.

De hoogste en de tweede plaats in elke groep zullen zich na afloop van de voorronde plaatsen voor de knock-outronde van EURO 2024, terwijl de vier besten derde plaatsen in elke groep ook de kans krijgen om door te gaan naar de eindronde. Maar om deel uit te maken van de groepsfase van het UEFA Europees Kampioenschap in Duitsland, is het eerst nodig om zich te kwalificeren voor dit internationaal prestigieuze toernooi. Om precies dat doel te bereiken, zijn er verschillende wegen die met succes kunnen worden bewandeld. Eén daarvan is de optie via de officiële EK-kwalificatiewedstrijd.

Wie kwalificeert zich via de EK-kwalificatie?

Naast Duitsland dat veilig was geplaatst, maakten aanvankelijk 54 andere landen kans om zich te kwalificeren voor het toernooi van 2024. Rusland werd echter uitgesloten van de UEFA-kwalificatie vanwege het conflict met Oekraïne en kan daarom niet deelnemen aan het EK. Daarnaast blijven er 53 andere landen over die uitzicht hebben op deelname aan het Europees Kampioenschap vanaf juni 2024.

In de kwalificatiewedstrijd voor het Europees Kampioenschap strijden de teams in tien groepen met elk 6 of 5 deelnemers. De hoogste en de tweede plaats in elke groep kwalificeren zich rechtstreeks voor het toernooi in Duitsland. Binnen de EK-kwalificatie speelt elke groep tegen elkaar. Dit betekent dat de teams in elke groep twee keer tegen elkaar spelen, dus één keer thuis en één keer uit.

Een overwinning levert de teams drie punten op, terwijl een gelijkspel één punt oplevert. De laatste kwalificatiewedstrijden voor euro 2024 in Duitsland vinden plaats in november 2023. Wie dan 1e of 2e wordt in een groepstabel mag naar het eindtoernooi. Er is echter nog een andere route naar euro 2024 die voor veel voetballiefhebbers al enkele jaren een vraagteken is. Dat is de kwalificatie via de Nations League of het recht op deelname aan de play-offs.

Is het mogelijk om je te kwalificeren via de Nations League?

Nadat Duitsland en 21 andere teams zich hebben geplaatst voor het EK, zijn er nog drie open plaatsen. Deze laatste drie deelnemers worden bepaald via de play-offs. De Nations League is nog een nieuw en innovatief systeem. In deze competitie strijden de Europese nationale ploegen in gespreide groepen en plaatsen de respectievelijke groepswinnaars zich automatisch voor de play-offs.

Als zij echter later via de eigenlijke EK-kwalificatiewedstrijden een plaats in het eindtoernooi bemachtigen, gaan andere kandidaten uit de Nations League door naar de play-offs. Dit systeem is bedoeld om het voor kleinere landen gemakkelijker te maken zich te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap, maar het is ingewikkeld.

Over het algemeen heeft de Nations League geen goede reputatie, omdat veel landen hem als overbodig bestempelen. Het schema van de individuele topspelers is toch al zo vol door de nationale en internationale competities dat de extra wedstrijden kunnen leiden tot een grotere kans op blessures. Daarom wordt de Nations League vooral geassocieerd met één feit: het lieve geld. Hoe meer wedstrijden er zijn, hoe meer geld er te verdienen valt. Vaak kan echter worden vastgesteld dat de stadions tijdens wedstrijden in de Nations League slechts matig gevuld zijn. De nationale voetbalclubs zouden ook graag zonder deze competitie willen, omdat ze hun spelers dan nog een keer voor de nationale teams moeten laten spelen.

Hoe belangrijk is de titel "Europees kampioen"?

Het nieuws verveelt nooit, dat geldt voor alle competities. Het Europees Kampioenschap is in feite de op één na belangrijkste verenigingstitel in het voetbal. Natuurlijk zijn er ook kampioenschappen op andere continenten, maar de Europese titel wordt als iets prestigieuzer beschouwd omdat de sterkste nationale teams het in deze competitie tegen elkaar opnemen. Een Europees Kampioenschap heeft dus de grotere concurrentie, maar dat mag geen afbreuk doen aan het prestige van de titels uit Afrika, Zuid-Amerika en dergelijke.

Voor de nationale teams uit Europa is het EK na het WK het belangrijkste toernooi en daarom wordt er fel gestreden om de winnaarstrofee. In de zomer van 2024 strijden 24 teams om de titel van de nieuwe Europees kampioen en de mogelijke opvolger van Italië, want de Zuid-Europeanen stelden deze titel in 2021 veilig en worden dus officieus beschouwd als de titelverdedigers. Strikt genomen wordt de titel in 2024 echter niet verdedigd, omdat het een nieuwe trofee is.

De topfavorieten voor het EK 2024 in Duitsland kunnen pas worden genoemd als bekend is welke teams zich voor dit prestigieuze toernooi hebben gekwalificeerd. Het wordt echter waarschijnlijk geacht dat de teams van Engeland, Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland zullen strijden om de titel van Europees kampioen. Duitsland zal er als gastheer van UEFA EURO 2024 bijzonder veel belang bij hebben om in eigen land titelfavoriet te worden.

Feyenoord-doelman vertrekt