Balans: Slavia Praag weet niet vaak te winnen van Nederlandse ploegen

Ajax moet in de league phase van de Europa League af zien te rekenen met Slavia Praag. Het is de achtste ontmoeting van een Nederlandse club met de Tsjechische grootmacht. Voetbalflitsen maakt de balans op!

2007/08: eerste ontmoeting voor Ajax met Slavia Praag

Slavia Praag is voor Ajax in de voorrondes van de Champions League in 2007/08 de tegenstander. In Amsterdam eindigt de clash in een overwinning voor de Tsjechen: 0-1. Ook in Praag wordt Ajax verslagen en moet na een 2-1-nederlaag genoegen nemen met de UEFA Cup.

2008/09: Ajax komt Slavia Praag wederom tegen

Weer een gelijkspel voor Ajax tegen Slavia Praag tijdens de groepsfase van de UEFA Cup in 2008/09. Jan Vertonghen opent na vier minuten al de score, maar Slavia Praag staat vervolgens in de 41e minuut met 1-2 voor, mede door een eigen doelpunt van Gregory van der Wiel. Luis Suárez maakt in de absolute slotfase nog gelijk; 2-2.

2021/22: Feyenoord treft Slavia Praag twee keer in één seizoen

Tijdens de Conference League-campagne van Feyenoord in het seizoen 2021/222, komt het Slavia Praag twee keer tegen. Eerder zitten de twee ploegen in de groepsfase met elkaar. In eigen huis wint Feyenoord met 2-1, waarna het later in Praag met 2-2 gelijkspeelt. Nadat de Rotterdammers in de achtste finales met FC Union Berlin hebben afgerekend, is Slavia Praag de tegenstander in de kwartfinale.

(Tekst gaat verder onder de video)

In Rotterdam-Zuid eindigt de clash in een gelijkspel (2-2), waarna Feyenoord terug in Praag weer aan de bak moet. Met 1-3 worden de Tsjechen verslagen. Feyenoord schopt het vervolgens zelfs tot de finale van het toernooi, waarin het met 0-1 verliest van AS Roma.

Balans Slavia Praag tegen Nederlandse clubs

Van de zeven ontmoetingen met Nederlandse clubs, won Slavia Praag er slechts twee. Drie keer speelde het gelijk en twee keer verloor het. Daarnaast scoorde het zelf twaalf keer en moest het dertien doelpunten incasseren.

Ajax tegen Tsjechische clubs: Amsterdammers wonnen nog nooit in Praag.