Ajax tegen Tsjechische clubs: Amsterdammers wonnen nog nooit in Praag

 Ajax neemt het in de league phase van de Europa League op tegen Slavia Praag. De Tsjechische hoofdstad is geen onbekend terrein voor de Amsterdammer, die een rijke historie hebben met clubs uit het Tsjechië. Voetbalflitsen neemt deze door!

Scoort odds van 4.30 bij winst Ajax op Slavia Praag

Jaren 60: Ajax komt twee clubs uit Tsjecho-Slowakije tegen

Tijdens de International Football Cup van 1961/62 moet Ajax in de halve finale af zien te rekenen met Slovan Bratislava, uit het voormalige Tsjecho-Slowakije. De Amsterdammers winnen met ruime cijfers; 5-1. In de finale komt het aartsrivaal Feyenoord tegen en wint het met 4-2. Zo kroont Ajax zich dat seizoen tot winnaar van het internationale bekertoernooi.

In het seizoen 1967/68 komt Ajax wederom een tegenstander uit Tsjecho-Slowakije tegen. Zo treft AS Dukla Praag in de kwartfinales van de Europacup I. De Amsterdammers worden over twee wedstrijden met 2-3 uitgeschakeld.

(Tekst gaat verder onder de video)

1968/69: weer een tegenstander voor Ajax uit Tsjecho-Slowakije

Ajax komt in de halve finales van de Europacup I in 1968/69 wederom een tegenstander uit Tsjecho-Slowakije tegen. Zo moet het met Spartak Trnava af zie te rekenen voor een plek in de finale van het toernooi. Op bezoek in Oost-Europa gaat Ajax met 2-0 onderuit, maar vecht zicht tijdens de return in Amsterdam terug. Dankzij treffers van Johan Cruijff, Sjaak Swart en Piet Keizer wint het met 3-0. In de finale verliest Ajax vervolgens met 4-1 van AC Milan.

2005/06: Ajax keert terug in Praag

In de groepsfase van de Champions League keert Ajax in 2005 terug in Praag. De Amsterdammers moeten op bezoek bij Sparta Praag de punten delen na een 1-1-gelijkspel. In eigen huis wint het vervolgens wel; 2-1. Ajax schopt het dat seizoen tot de achtste finales van het toernooi.

2006/07: Sparta Praag maakt het Ajax lastig

Tijdens de UEFA Cup van 2006/07 maakt Sparta Praag het Ajax in eigen huis wederom lastig. Zo komen de Amsterdammers in de groepsfase niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel; 0-0.

2007/08: eerste ontmoeting voor Ajax met Slavia Praag

Slavia Praag is voor Ajax in de voorrondes van de Champions League in 2007/08 de tegenstander. In Amsterdam eindigt de clash in een overwinning voor de Tsjechen: 0-1. Ook in Praag wordt Ajax verslagen en moet na een 2-1-nederlaag genoegen nemen met de UEFA Cup.

2008/09: Ajax komt Slavia Praag wederom tegen

Weer een gelijkspel voor Ajax tegen Slavia Praag tijdens de groepsfase van de UEFA Cup in 2008/09. Jan Vertonghen opent na vier minuten al de score, maar Slavia Praag staat vervolgens in de 41e minuut met 1-2 voor, mede door een eigen doelpunt van Gregory van der Wiel. Luis Suárez maakt in de absolute slotfase nog gelijk; 2-2.

2015/16: FK Jablonec de tegenstander van Ajax

Om een plekje in de groepsfase van de Europa League veilig te stellen, moet Ajax zien af te rekenen met FK Jablonec in de play-offs van het toernooi. Dat lukt, want na de 1-0-overwinning in Amsterdam, speelt het op bezoek in Tsjechië met 0-0 gelijk. Ajax wordt dat seizoen al uitgeschakeld in de groepsfase van de UEL.

Balans Ajax tegen Tsjechische clubs

In totaal speelde Ajax elf wedstrijden tegen clubs uit het huidige Tsjechië. Hiervan won het slechts drie ontmoetingen en hetzelfde aantal wedstrijden ging verloren en eindigde in een gelijkspel. Maar liefst vijf ontmoetingen eindigden in een gelijkspel. In Tsjechië wist Ajax nog niet te winnen. Zo verloor het twee van de vijf wedstrijden en speelde het drie keer gelijk.

Ajax op bezoek in Praag

Ajax bracht in totaal al vijf keer een bezoek aan Praag. De Amsterdammers gingen drie keer onderuit en speelde twee keer gelijk. De balans: Slavia Praag wint niet vaak van Nederlandse ploegen.

Scoort odds van 4.30 bij winst Ajax op Slavia Praag

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers