Deze elf voetballers gingen de politiek in

Politiek en verkiezingen. Het is een terugkerend thema. Maar wist je dat meerdere bekende profvoetballers de politiek ingingen? 

Leuk om eens te kijken welke oud-voetballers daadwerkelijk de politiek ingingen. Een elftal politiek geëngageerde voetballers.

Bekende voetballers die de politiek ingingen

Oud-profvoetballer Lex Immers, die voor onder meer ADO Den Haag, Feyenoord en NAC Breda speelde, was bijvoorbeeld lijstduwer voor de politieke partij Hart voor Den Haag / Groep de Mos.  Maar er waren er meer.

Pelé als Minister van Sport

Vaak genoemd als de beste speler aller tijden. Zeventien jaar nadat Pelé zijn carrière als prof beëindigde besloot de Braziliaan de politiek in te gaan. Van 1994 tot 1998 was hij de Minister van Sport, maar door een corruptieschandaal stapte de oud-aanvaller op.

Foppe de Haan, politiekdier

Oud-trainer van onder meer sc Heerenveen en Jong Oranje. De Haan stond in 2017 op de kandidatenlijst van de PvdA. Hij stond op de 75e plek. De Fries hield zich voornamelijk bezig met het stimuleren van sporten bij kinderen.

Romario de politiek in

In 2010 haalde de voormalig PSV-speler met 147 duizend stemmen een plek in het parlement van Rio De Janeiro. Zijn verkiezingsbeloftes waren sportvelden voor arme kinderen en betere drinkvoorzieningen in de armere wijken van Brazilië. In 2016 besloot Romario zich verkiesbaar te stellen als burgemeester van Rio. Dit bleek alleen onhaalbaar voor de goaltjesdief.

Zie hieronder de beste momenten van Romario in dienst van PSV

George Weah, president van Liberia

Eén van de bekendste verhalen rondom voetbal en politiek. Weah is sinds 2017 president van Liberia. In 2014 werd de oud-spits verkozen als senator. De voormalig wereldvoetballer van het jaar deed ook een poging in 2005, maar werd toen op het nippertje verslagen door Ellen Johnson Sirleaf. Weah staat er voornamelijk om bekend om armere mensen een kans te geven en zijn strijd tegen het ebolavirus.

Oleguer Presas deed mee aan Catalaanse parlementsverkiezingen

127 wedstrijden speelde Oleguer voor de Spaanse grootmacht FC Barcelona. Van 2008 tot en met 2011 stond de verdediger ook onder contract bij Ajax. Als speler was Oleguer al veel bezig met de politiek. Zo uitte hij zich vaak over de onafhankelijkheid van Catalonië, maar ook over het bestuur van de Spaanse regering. In 2012 stelde de oud-prof zich kandidaat voor de Catalaanse parlementsverkiezingen. Presas sloot zich aan bij CUP, een extreemlinkse partij die de onafhankelijkheid van de Catalanen als prioriteit had. Hij stond op de 83e plaats van de kieslijst en kon daardoor geen plaats nemen in het parlement.

Éric Cantona, presidentsverkiezingen in Frankrijk

Bekend om zijn uitgesproken mening en ook zijn speech bij de UEFA-ceremonie. In 2012 had Cantona 500 handtekeningen nodig om kandidaat te worden voor de presidentiële verkiezingen. Hoewel de oud-aanvaller niet gekozen wilde worden, probeerde hij hiermee de situatie van slecht gehuisveste gezinnen op de kaart te zetten.

Bekijk hier de bizarre speech van Cantona, die de hele wereld liet nadenken:

Lilian Thuram lid van de Hoge Raad voor Inegratie

Eén van de beste verdedigers van zijn tijd. Als oud-speler van onder meer AS Monaco, FC Barcelona en Juventus geeft Thuram nu veel lezingen over maatschappelijke onderwerpen. De ex-verdediger zat ook als lid bij de Hoge Raad voor Integratie. Dit is een adviesraad voor de Franse regering.

Andriy Shevchenko had eigen partij in Oekraïne

Op het EK-2021 nog actief als bondscoach van Oekraïne. Shevchenko zijn avontuur in de politiek was van korte duur. Zo richtte hij zijn eigen partij (Oekraïne Voorwaarts) op voor de presidentsverkiezingen, maar haalde de oud spits geen één zetel.

Bekijk hier de beste goals van de spits tijdens zijn periode bij AC Milan

Sol Campbell dedd gooi naar burgermeesterschap Londen

Speler van rivalen Tottenham en Arsenal uit zijn geboortestad Londen. In 2015 deed Campbell een gooi naar het burgermeesterschap van Londen. Dit deed hij voor de Conservative Party, dat is een liberaal-conservatieve partij. Het lukte de oud verdediger echter niet om de shortlist van vier kandidaten te halen en zo beëindigde ook zijn politieke carrière, net als die van Shevchenko, snel.

Marc Wilmots lid van de Belgische senaat

Oud-international van onze zuiderburen. Wilmots besloot om direct na zijn voetbalcarrière de politiek in te gaan. In 2003 werd hij verkozen tot lid van de Belgische Senaat. Omdat de voetbaltrainer destijds ook actief was in de voetballerij, was hij vaak afwezig in het senaat. Hierdoor besloot Wilmots zich vanaf 2007 niet meer verkiesbaar te stellen.

Peter Houtman

Momenteel stadionspeaker van Feyenoord. In 2010 kwam Houtman terecht in de gemeenteraad van Spijkenisse voor de lokale politieke partij O.N.S (Onafhankelijk Nieuw Spijkenisse).  Vier jaar lang was de oud-speler van onder meer Feyenoord en Sporting Lissabon actief als raadslid. Maar in 2014 verliet Houtman - een van de top10 culthelden bij Feyenoord -  de politiek, omdat hij het niet meer kon combineren met zijn overige werk.

Bekijk hier de tien beste goals van Feyenoord-icoon Houtman

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Lijstjes’

Meest bekende voetbalvaders en zonen in Nederland

De tien grootste culthelden van Feyenoord

Wat als SC Heerenveen niemand had hoeven verkopen?

Deze spelers vertrokken via FC Utrecht naar de absolute top

Dit zijn de 10 duurste binnenlandse transfers in de Eredivisie

Is het huidige Feyenoord beter dan de ploeg die in 2012 de voorronde van de Champions League haalde?

Dit elftal van Sparta zou hoge ogen gooien in de Eredivisie

Dit is waarom Erik ten Hag en Manchester United de perfecte match zijn

Is het huidige PSV beter dan de ploeg die in 2018 landskampioen werd?

Is dit het beste Willem II van de afgelopen 50 jaar?