Betrokken agent deelt schokkend verhaal: ‘Vreesde voor mijn leven’

Na de uitschakeling van FC Utrecht, dat na verlenging in de play-offs om Europees voetbal verloor van Go Ahead Eagles, ging het helemaal mis. Na ongeregeldheden op het veld waren buiten het stadion ook de nodige ongeregeldheden.

Het Algemeen Dagblad sprak met een agent, die verder niets kwijt wil over zijn eigen identiteit. Er werden waarschuwingsschoten gelost vanuit zijn dienstwapen, zo memoreert hij een zwarte bladzijde uit de clubhistorie van FC Utrecht.

Agent vertelt bizar verhaal over rellen na afloop van FC Utrecht – Go Ahead Eagles

Supporters bestormden massaal de ME en gingen ook aan de haal met losliggende stenen, tegels en politiebusjes. Het geweld was zo hevig dat de agent doodsangsten uitstond in de bus. "Die zijn van plexiglas en kunnen best wat hebben, maar op een gegeven moment zag ik dat de sponningen het niet zouden houden."

Op het moment dat het glas het daadwerkelijk begeeft, moet hij zichzelf en zijn collega’s behoeden voor nóg ergere gevolgen. "Er zat een gat van twintig à dertig centimeter in het raam, dus terwijl ik met mijn linkerhand poogde het raam recht te houden, heb ik met mijn rechter mijn wapen gepakt en door het gat in de lucht geschoten."

Het escaleerde dusdanig dat een gericht schot nabij was, verzekert hij. "Als de situatie nog penibeler was geworden." Hij heeft daarbij aan dat er normaliter geen ME’er is met het idee om een schot te lossen, maar door de mate van geweld veranderde dit.

Frans van Seumeren ‘ziek’ van gebeurtenissen na afloop van FC Utrecht – Go Ahead Eagles

Frans van Seumeren, de eigenaar van de voetbalclub uit de Domstad, zag het allemaal met eigen ogen gebeuren en dacht zelfs aan opstappen bij zijn geliefde club. "Ik heb in het verleden al aangegeven dat, wanneer de hooligans niet ophouden met rellen, ik de handdoek mogelijk in de ring zou gooien en afstand zou nemen van FC Utrecht. In mijn emotie heb ik daar de laatste dagen ook weer over getwijfeld."

De nasleep is nog altijd aanwezig, ook gezien het sportieve aspect. "Ik ben ziek van de situatie. Ziek van het feit dat we geen Europees voetbal hebben gehaald, ziek van wat er is gebeurd zondag en ziek van de hele nasleep. De kater is enorm", vertelt hij aan het AD. "Het gaat nu op het nieuws en in de krant over de supporters van FC Utrecht die zich misdragen. Maar dat zijn helemaal geen supporters, dat zijn vandalen", benadrukt Van Seumeren. "We leven heel erg mee met de slachtoffers, waaronder agenten en vrijwilligers die dit zondag van dichtbij hebben meegemaakt. Een stel vandalen verkloot het voor de rest."

Feyenoord-doelman vertrekt