Voorbeschouwing: wat kan Oranje van EK-tegenstander Polen verwachten?

Het EK is begonnen en daarom kijken wij alvast naar de drie tegenstanders die Nederland zal tegenkomen in de poulefase. Als eerste richten we ons op Polen. Polen heeft zich tijdens de laatste internationale break geplaatst voor het EK door te winnen van Estland en Wales in de EK-kwalificatie.

Hoe ziet de historie tussen Nederland en Polen eruit?

Tot nu toe hebben Nederland en Polen negentien keer tegen elkaar gespeeld. Van de negentien keer wist Nedeland negen keer te winnen, Polen trok drie keer aan het langste eind en de twee landen speelden zeven keer gelijk.

De eerste keer dat de twee landen elkaar ontmoetten was op 1 mei 1968 in Warschau. Dit was een vriendschappelijke wedstrijd die eindigde in 0-0. De laatste keer dat Nederland en Polen tegenover elkaar stonden was op 22 september 2022. Net als de eerste ontmoeting werd deze wedstrijd gespeeld in Warschau. Dit keer vond de ontmoeting plaats in de poulefase van de Nations League, waarbij Nederland met 0-2 won dankzij doelpunten van Cody Gakpo en Steven Bergwijn.

Wat is het beste resultaat van Nederland tegne Polen?

Tussen 1966 en 1986 kende Polen haar zogenoemde ‘gouden generatie’. In deze periode kwamen grote namen zoals Kazimierz Deyna en Zbigniew Boniek uit voor de Poolse selectie. Boniek wordt gezien als een van de beste voetballers die Polen ooit gekend heeft. Hij is de enige Poolse speler die is opgenomen in de FIFA 100-lijst, een selectie van de beste honderd nog levende spelers, samengesteld door Pelé in samenwerking met de FIFA.

Op de WK’s van 1974 en 1982 behaalde Polen het beste resultaat in haar geschiedenis door beide keren de halve finale te bereiken. Hoewel ze beide keren werden uitgeschakeld in de halve finale, wisten ze in de 'kleine finale' telkens te winnen en gingen ze met brons terug naar Polen.

Robert Lewandowski

De bekendste Poolse speler van dit moment is Robert Lewandowski. Lewandowski speelt momenteel samen met onze eigen Frenkie de Jong bij FC Barcelona. Voordat hij bij FC Barcelona terechtkwam, speelde hij voor Bayern München, waar hij samen met Arjen Robben en Joshua Zirkzee speelde. Bayern München nam de topspits transfervrij over van de grote rivaal Borussia Dortmund, die hem had overgenomen van de Poolse club Lech Poznań.

In totaal heeft Lewandowski in zijn carrière 562 doelpunten gemaakt in 765 wedstrijden. Voor Polen heeft hij in 148 wedstrijden 81 keer het net weten te vinden, waarmee hij de topscorer aller tijden van Polen is.

Welke Poolse spelers in de Eredivisie?

In de Eredivisie hebben veel Poolse voetballers gespeeld. Vorig seizoen was Szymanski, een van de smaakmakers van kampioen Feyenoord, nog actief in de Eredivisie. Na zijn goede prestaties dat jaar werd hij verkocht aan Fenerbahçe, waar hij na een half jaar alweer werd verkocht aan Dynamo Moskou.

In de seizoenen 2014/2015 en 2015/2016 speelde spits Arkadiusz Milik in het shirt van Ajax. De lange spits werd gehuurd van Bayer Leverkusen en na een goed seizoen overgekocht. De Poolse spits wist in 76 wedstrijden in het shirt van Ajax maar liefst 47 keer te scoren voor de Amsterdammers. Ondanks dat hij aangaf nog een derde seizoen voor Ajax te willen spelen, werd hij voor 32 miljoen verkocht aan Napoli.

Drie seizoenen lang was Jerzy Dudek de keeper van Feyenoord. De atletische keeper stond tussen 1997/1998 en 2001/2002 onder de lat bij Feyenoord. Met Feyenoord werd de Poolse international één keer kampioen van Nederland en won hij twee keer de beker. Hij werd ook twee keer benoemd tot keeper van het jaar in de Eredivisie. Na zijn periode in Nederland werd Dudek verkocht aan Liverpool.

Vooruitblik Polen-Nederland

Net als Nederland kunnen we bij Polen verwachten dat zij met vijf verdedigers zullen starten. Met wingbacks Przemyslaw Frankowski van de Franse club RC Lens en Nicola Zalewski van AS Roma heeft Polen twee goede backs die beide aanvallend sterk zijn.

Robert Lewandowski is de grote man van Polen. Hoewel hij voor FC Barcelona veel verdedigend werk moet doen, is dit bij Polen niet het geval. Van de sterspeler wordt verdedigend weinig verwacht, zodat hij zijn krachten kan sparen voor de aanval. Van de tweede sterspeler van Polen, Piotr Zielinski, wordt daarentegen veel verwacht, zowel aanvallend als verdedigend. De speler van Napoli is voortdurend in beweging en is zowel aanvallend als verdedigend belangrijk voor Polen.

Het is belangrijk dat Nederland Zielinski zo min mogelijk ruimte geeft in het Poolse aanvalsspel om de aanvallen van Polen onschadelijk te maken. Op deze manier maakt het Nederlands elftal een grote kans om de wedstrijd te winnen.

Lees hier meer over de selectie van het Ronald Koeman

Feyenoord-doelman vertrekt