Alles over Willy van der Kuijlen; topscorer aller tijden in Nederland

Zijn bijnaam is Mister PSV, een naam die hij in de loop der jaren verdiende door aan de lopende band te scoren. Willy van der Kuijlen speelde ruim zeventien seizoenen in het rood-wit van de Brabantse club, maar hoe zag zijn privéleven én interlandcarrière er nu uit?

Het privéleven van Willy van der Kuijlen

Als geboren en getogen Brabander heeft hij het oude nest incidenteel verlaten. Dat had vast en zeker niet alleen maar te maken met zijn succes in het Philips Stadion, maar ook met zijn thuissituatie.

Waar en wanneer is Willy van der Kuijlen geboren?

Op 6 december van 1946 kwam Willy van der Kuijlen ter wereld in het Noord-Brabantse Helmond. 

Wie was de vrouw van Willy van der Kuijlen?

Nelly van der Kuijlen was de partner van de scherpschutter en zij kregen samen later ook twee kinderen. 

Wie zijn de kinderen van Willy van der Kuijlen?

Willy en Nelly, die ook Nel wordt genoemd, kregen een zoon en een dochter tijdens hun relatie. Zoonlief kreeg de naam Mark en dochterlief Wendy. Een van de kleinkinderen van Willy, Mitchel, speelde een tijdje in de Keuken Kampioen Divisie bij FC Eindhoven.

Hoe was Willy van der Kuijlen als voetballer?

Meedogenloos voor het doel en het net vinden was hem zeker niet vreemd. Door zijn vlammende schoten met links én rechts gaf de Brabantse achterban hem ook al snel de bijnaam 'Skiete Willy'. 

Hoe zag de clubloopbaan van Willy van der Kuijlen eruit?

Van der Kuijlen speelde gedurende zijn loopbaan voor vier clubs, waarvan eentje over de grens ligt. De tweebenige aanvaller werd geïntroduceerd in de voetballerij bij HVV Helmond, een amateurclub in zijn geboortestad. Op zeventienjarige leeftijd ging hij naar betaald voetbalclub PSV, waar hij ruim zeventien seizoenen voor uitkwam. In 1981 verkaste hij naar MVV Maastricht.

In Eindhoven scoorde in ruim 500 officiële wedstrijden bij PSV in totaal 308 doelpunten, waardoor hij ongekende cijfers wist te noteren. Deze worden naar alle waarschijnlijkheid nooit meer uit de boeken geschoten bij PSV én in de Eredivisie. Door zijn succes lonkte een absolute toptransfer naar Spaanse grootmacht Real Madrid, maar u raadt het al: Willy bleef PSV trouw. 

De clubloopbaan in Nederland van Willy van der Kuijlen:

  • PSV 1964-1981

  • MVV Maastricht 1981-1982

Voor welke clubs speelde Willy van der Kuijlen in het buitenland?

In de herfst van zijn loopbaan verliet hij het Nederlandse grondgebied voor een korte periode bij het Belgische Overpelt-Fabriek, inmiddels beter bekend als Lommel SK. Daar sloot hij in 1983 zijn carrière af.

Onder welke trainer maakte Willy van der Kuijlen zijn debuut voor PSV?

Over het debuut van Willy van der Kuijlen is niet heel veel bekend, maar wel dat oud-voetballer en ex-hoofdtrainer Bram Appel het Brabantse voetbalwonder het vertrouwen gaf. In de loop der jaren bouwde hij zo'n imposante status op, dat de Eindhovense clubleiding besloot om in 2004 een bronzen versie van Van der Kuijlen te vereeuwigen voor het stadion.

Welke prijzen won Willy van der Kuijlen in zijn loopbaan?

Gedurende zijn loopbaan was PSV de enige club met wie hij prijzen wist te winnen, maar wel een hoop. Buiten de persoonlijke successen ging hij drie keer aan de haal met de landstitel, tweemaal de nationale beker en het huzarenstukje is de UEFA Cup in 1977/1978.

Welke rol had Willy van der Kuijlen in het Nederlands elftal?

Na enkele jaren aan de lopende band gescoord te hebben op de Nederlandse velden, besloot bondscoach Georg Keßler hem tijdens een oefeninterland tegen West-Duitsland speelminuten te geven. Dit was op 23 maart van 1966. Van der Kuijlen kwam nooit als Oranje-international uit op een eindtoernooi. Hij speelde in totaal 22 interlands voor het Nederlands elftal en kwam daarin zeven keer tot scoren.

Welke prijzen won Willy van der Kuijlen in zijn carrière?

De prijzenkast van Willy van der Kuijlen als speler:

  • Met PSV;

  • Eredivisie, 1974-1975, 1975-1976 en 1977-1978

  • UEFA Cup, 1977-1978

  • Nederlandse Beker, 1973-1974 en 1975-1976

  • Individueel
  • Topscorer bekertoernooi, 1967-1968, 1968-1969, 1973-1974 en 1975-1976
  • Topscorer Eredivisie, 1965-1966, 1969-1970 en 1973-1974

Na honderden doelpunten gescoord te hebben, besloot Skiete Willy zijn geluk te beproeven in een andere rol. Namelijk die van trainer en dat deed hij in dienst van verschillende clubs, maar wél allemaal in zijn geliefde Nederland en bij voorkeur in de buurt van Brabant.

Hoe verliep de trainerscarrière van Willy van der Kuijlen?

Er zat geen bedenktijd tussen zijn stoppen met het profvoetbal en zijn begin als trainer. Bij PSV ging hij in 1983 aan de slag als trainer van de Onder-19 en later werd hij jeugdhoofdtrainer. Vier jaar later werd hij toegevoegd aan de technische staf van trainer Guus Hiddink en ging Van der Kuijlen aan de slag als assistent gedurende twaalf wedstrijden. Daarna werd hij hoofdverantwoordelijke van Jong PSV.

In 1988 verliet hij zijn geliefde club en werd hij assistent-trainer in Limburg, waar hij Jan Reker gedurende 112 wedstrijden mocht assisteren bij de hoofdmacht. Toen dat avontuur eindigde, werd hij hoofdtrainer van Jong Roda JC en later zijn amateurvereniging HVV Helmond. Desondanks keerde hij weer terug op De Herdgang en in 2001 stopte hij met zijn laatste klus als trainer in de jeugd en ging hij aan de slag als scout. Dat deed hij tot aan zijn overlijden.

De coachingloopbaan van Willy van der Kuijlen:

  • PSV, 1983-1988

  • Roda JC 1988-1991

  • HVV Helmond, 1992

  • PSV, 1992-2020

De prijzenkast van Willy van der Kuijlen als coach:

  • Helaas, leeg.

De gemoedelijke Brabander had een keer in zijn leven te maken met een conflict, maar dat had hij zelf niet gestart. Hij toonde zich echter solidair aan zijn ploegmaat Jan van Beveren, wat is er gebeurd?

Bij welke schandalen was Willy van der Kuijlen betrokken?

Waarom hadden Van der Kuijlen en Van Beveren ruzie met Neeskens en Cruijff?

Samen met ploeggenoot Jan van Beveren kreeg hij het namelijk aan de stok met Johan Cruijff en Johan Neeskens, waardoor de twee het kamp verlieten. Dat kwam doordat het Amsterdamse kamp de publieke opinie en media dusdanig bespeeld had, dat zelfs het verhaal van Van Beveren op televisie niet gedaan kon worden omwille van zijn eigen veiligheid. Van der Kuijlen toonde zich solidair en stopte ook als international. 

Wanneer is Willy van der Kuijlen overleden?

Op 19 april 2021 kwam Willy van der Kuijlen te overlijden. De 74-jarige ex-voetballer leed aan de ziekte van Alzheimer en was al geruime tijd zichtbaar aangeslagen. 

Wie zijn de winnaars van de Willy van der Kuijlen-trofee?

In 2021 besloot de Eredivisie CV, door het overlijden van de all-time topscorer van de Nederlandse voetbalcompetitie, een prijs naar hem te vernoemen. Sindsdien wordt de Willy van der Kuijlen-trofee uitgereikt aan de topscorer van het seizoen. De winnaars zijn als volgt;

'Mister PSV' voor altijd in de harten van Eindhovense voetbalfans

Van der Kuijlen verdiende zijn sporen in het Nederlandse voetbal en was van grote waarde in binnen- en buitenlandse wedstrijden van PSV. Hij is met recht één van de tien meest legendarische spelers van PSV aller tijden.

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers