Spelerspaspoort Xavi Simons (profiel)

Spelersprofiel van Xavi Simons (Amsterdam, 13 april 2003), middenvelder van Paris Saint-Germain.

De transfer van de talentvolle Xavi Simons naar PSG kwam voor de hele voetbalwereld totaal onverwachts. De behendige spelverdeler speelde bijna zijn gehele jeugd bij FC Barcelona en leek vrijwel hetzelfde pad te gaan bewandelen als zijn grote voorbeeld Xavi Hernández.

Mino Raiola heeft Xavi Simons uiteindelijk naar PSG gebracht. De reden waarom, lijkt inmiddels wel duidelijk te zijn. Xavi Simons verdient bij PSG namelijk een megabedrag van ruim €1 miljoen euro per jaar. En dat als jeugdspeler.

Netto zal dat zo’n slordige €600.000 per jaar zijn, wat neerkomt op een netto maandsalaris van ruim €50.000 netto per maand (excl. premies).

FC Barcelona

Simons groeide in de jeugd van Barcelona uit tot een sensatie, won diverse keren de Ballon d'Or voor de beste jeugdspeler en ondertekende een contract met Nike. Simons verscheen vaker wel dan niet in de wekelijkse top vijf van de mooiste doelpunten uit de jeugd van Barcelona. De aandacht in en rondom Barcelona voor de jeugdspeler met de opvallende blonde krullen groeide uit tot ongekende hoogte: op straat, rondom wedstrijden en vooral op sociale media. 

Vader Simons

Regilio Simons, 48 jaar, kwam in het verleden voor clubs als Fortuna Sittard, NAC Breda, Willem II en ADO Den Haag uit. Na zijn actieve loopbaan verhuisde de familie Simons naar Rojales, een gemeente in de Spaanse provincie Alicante. Na het beëindigen van zijn actieve carrière werd Simons trainer voor Türkiyemspor, waarvoor hij eerder ook voetbalde. Hierna was hij hoofdtrainer van diverse Nederlandse amateurclubs. Simons is sinds 2010 in het bezit van het diploma UEFA Pro, dat gelijkwaardig is aan de opleiding Coach Betaald Voetbal in Nederland.

Paris Saint-Germain

In 2019 tekende Simons voor PSG, waar hij op 11 februari 2021 zijn debuut maakte voor de hoofdmacht. PSG stond op het moment van de invalbeurt van Simons al op een 0-1 voorsprong en aan die tussenstand veranderde niets meer. Voor Simons werd het desondanks een invalbeurt om nooit meer te vergeten: een volgende stap richting de gewenste top werd gezet door de jongeling.

''Dit was een heel bijzonder moment voor mij'', zei Simons na afloop voor de camera van PSG TV. ''Ik hoop dat er nog veel meer van dit soort momenten zullen komen. Het is altijd speciaal om je eerste wedstrijd te spelen en ik ben erg gelukkig en emotioneel. Het team heeft goed gespeeld en we zijn blij dat we in de volgende ronde van het bekertoernooi zitten.''

Nederlands Elftal

Simons woonde al sinds zijn derde in Spanje en spreekt vloeiend Spaans en dus bestaat de vrees dat de middenvelder over een aantal jaren voor de Spaanse nationale ploeg gaat spelen en niet voor het Nederland elftal. Toch lijkt dat niet te gaan gebeuren. In mei 2017 maakt de toen veertienjarige middenvelder zijn debuut voor Oranje Onder-14.

Oliva (moeder van Xavi Simons) denkt dat Nederland ook niet hoeft te vrezen dat Simons straks in het rode shirt van Spanje te bewonderen is: ''Ik ben er vrij zeker van dat hij voor Nederland zou kiezen. Hij is volledig Nederlands, niet zoals Marco Asensio die half Spaans is.''