Wie is Graham Potter, de mogelijk nieuwe trainer van Feyenoord?

Graham Potter is geïnteresseerd in een functie als hoofdtrainer bij Feyenoord. Hoe verliep zijn trainerscarrière en hoe was Potter als speler?

Wat voor speler was Graham Potter?

Graham Potter werd op 20 mei 1975 in Solihull, Engeland, geboren. Potter's carrière begon als speler. Hij begon zijn professionele loopbaan als verdediger bij Birmingham City in 1992, voordat hij speelde bij Stoke City, West Bromwich Albion en York City. Hoewel hij geen grote naam was in het voetbal, deed hij als speler al veel kennis op van het spelletje. Na zijn spelersloopbaan studeerde hij aan de Universiteit van Hull, waar hij een graad behaalde in sociale wetenschappen en zich verdiepte in coaching en leiderschap. 

Graham Potter als trainer
Graham Potter als trainer

Waar is Graham Potter trainer?

Zijn eerste grote doorbraak als hoofdtrainer vond plaats in Zweden. In 2010 werd Potter aangesteld als hoofdcoach van Östersunds FK, een kleine club in de Zweedse vierde divisie. Onder zijn leiding maakte de club een opmerkelijke opmars door in de Zweedse voetbalcompetities. Hij leidde de club naar promotie naar de hoogste Zweedse divisie, de Allsvenskan, in slechts vijf jaar tijd. Het hoogtepunt kwam toen Östersund zich kwalificeerde voor de UEFA Europa League. 

Potter's succes trok de aandacht van buitenlandse clubs, zo tekende hij een contract bij Swansea City in 2018. Hoewel zijn tijd bij Swansea van korte duur was, werd zijn werk daar ook gewaardeerd vanwege zijn aanvallende speelstijl. In 2019 volgde een nieuwe uitdaging voor Potter toen hij werd benoemd tot hoofdtrainer van Brighton & Hove Albion in de Premier League. Potter slaagde erin om van Brighton een degelijke middenmoter te maken in de competitie en ze te transformeren tot een team dat bekend staat om zijn aantrekkelijke speelstijl.

Potter zijn succesverhaal eindigde bij Chelsea. De Engelse grootmacht pikte de trainer in september 2022 bij Brighton op, om hem vervolgens na 31 wedstrijden al de laan uit te sturen wegens tegenvallende resultaten. Zijn naam werd in het vervolg nog genoemd bij diverse Engelse clubs, maar Potter zit sinds 2 april 2023 nog altijd zonder club. Hierdoor is Feyenoord een optie om zijn trainerscarrière nieuw leven in te blazen.

Komt Graham Potter naar Feyenoord?

Potter geldt als één van de opties voor Feyenoord om Arne Slot op te volgen. De Engelsman sloeg recent nog een aanbieding van Brighton af om daar zijn eerdere opvolger Roberto De Zerbi op te volgen. Zo blijft Feyenoord een interessante optie voor de Engelsman.

Feyenoord-doelman vertrekt