Ajax-fans hebben boodschap voor Frank Paauw: "Oprotten!"

Frank Paauw is de beoogde nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB. Maar is er veel weerstand bij nagenoeg alle fans van alle clubs in de eredivisie. Tijdens PEC Zwolle-Ajax (1-3) klonk onophoudelijk vanuit het supportersvak van Ajax: "Frank Paauw oprotten!"

Frank Paauw niet geliefd bij voetbalfans

Supporters zijn niet blij met de mogelijke komst van Frank Paauw, die nu nog hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie en portefeuillehouder voetbal bij de landelijke politie is. Dat heeft te maken met eerder uitspraken van hem. Zo zei hij bijvoorbeeld dat hij geen uitpubliek meer wilde bij Europese risicowedstrijden en dat uitsupporters die zich misdragen de volgende uitwedstrijd niet meer welkom zijn.

Ook de Feyenoord-aanhang liet eerder al het ongenoegen blijken over het voorgenomen besluit van de KNVB om Frank Paauw voor te dragen als bondsvoorzitter. Eigenlijk is er geen steun voor Frank Paauw als opvolger van Just Spee bij de voetbalbond

Fans schuiven Hans Nijland naar voren als bondsvoorzitter bij de KNVB

Daarom schoven de supportersgroepen Hans Nijland naar voren. De oud-bestuurder van FC Groningen is door het Supporterscollectief Nederland voorgedragen als tegenkandidaat van Frank Paauw. 

Hans Nijland: "Fabian Nagtzaam belde. De voorzitter van de supportersvereniging van Ajax. Ik heb een uitgeverij en dacht dat hij misschien interesse had om het Ajax-magazine bij ons te laten maken. En niet om te verzoeken of de verzamelde supportersverenigingen mij mochten voordragen als kandidaat bij de KNVB."

"Thuis heb ik het functieprofiel eens goed doorgelezen en mijn vrouw Marieke had al door dat mijn hart er sneller door ging kloppen. Zij vond: gewoon doen.’

hans nijland bondsvoorzitter knvb

Jeanet van der Laan kandidaat voorzitterschap KNVB

En dus doet Nijland een gooi naar de voorzittershamer op 27 mei. Wel is er los van Paauw nog een andere kandidaat in de persoon van Jeanet van der Laan. De oud-voetbalster en politica van D66 heeft zich eveneens kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de KNVB. "Ik leg mijn kop niet op het hakblok. Als de uitkomst is dat het voetbal graag met Jeanet of Frank in zee wil, ben ik de eerste die ze daarmee feliciteert. Dan ben ik dankbaar voor de steunbetuigingen die ik heb gekregen en ga ik door met het prachtige leven dat ik nu heb."

Procedure: Zo word een bondsvoorzitter bij de KNVB gekozen

Om bondsvoorzitter van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) te worden, moet een persoon een aantal stappen doorlopen en aan bepaalde criteria voldoen. Hoewel de specifieke procedure kan variëren afhankelijk van de interne regels en voorschriften van de KNVB, volgt hier een algemene beschrijving van hoe iemand bondsvoorzitter van de KNVB zou kunnen worden:

1. Lidmaatschap van de KNVB

De persoon moet lid zijn van de KNVB en een goed begrip hebben van de structuur, doelstellingen en uitdagingen van de organisatie.

2. Ervaring in het voetbal

Het is gebruikelijk dat kandidaten voor de positie van bondsvoorzitter een aanzienlijke ervaring hebben in de voetbalwereld. Dit kan onder meer ervaring omvatten als speler, coach, bestuurslid, manager, of in andere relevante functies binnen voetbalverenigingen, -organisaties of -instellingen.

3. Bekwaamheid en leiderschap

De kandidaat moet beschikken over sterke leiderschapsvaardigheden, inclusief het vermogen om visie en strategie te formuleren, teams te leiden, besluitvorming te faciliteren en relaties op te bouwen met belanghebbenden binnen en buiten de KNVB.

4. Kandidaatstelling

Wanneer de positie van bondsvoorzitter vacant is, kan de persoon zijn of haar interesse kenbaar maken door zich kandidaat te stellen volgens de voorgeschreven procedure van de KNVB. Dit kan onder meer het indienen van een schriftelijke verklaring, het verzamelen van steunbetuigingen van leden en het deelnemen aan verkiezingsdebatten om zijn of haar visie en plannen voor de KNVB te presenteren.

5. Verkiezing 

Afhankelijk van de statuten en reglementen van de KNVB kan de verkiezing van de bondsvoorzitter op verschillende manieren worden georganiseerd. Dit kan een stemming zijn tijdens een algemene vergadering van de KNVB-leden, waarbij stemmen worden uitgebracht door afgevaardigden van voetbalverenigingen en andere geassocieerde leden. De kandidaat met de meerderheid van de stemmen wordt gekozen als bondsvoorzitter.

5. Aanvaarding en ambtsaanvaarding

Na zijn of haar verkiezing moet de gekozen kandidaat de benoeming aanvaarden volgens de procedures en voorwaarden die zijn vastgelegd in de statuten en reglementen van de KNVB. Dit kan onder meer het afleggen van een eed of belofte van trouw aan de organisatie omvatten.

Marianne van Leeuwen

De KNVB bondsvoorzitter is er voor het amateur-en betaald voetbal, waar de belangen van de betaald voetbaltak vooral worden vertegenwoordigd door KNVB-directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen.