Top 5 duurste transfers AZ: waar staat zomer aanwinst Troy Parrott?

AZ haalde in Troy Parrott een opvolger van Vangelis Pavlidis in huis. Naar verluidt verbrak AZ in één klap het eigen transferrecord met de komst van Parrott, maar dat lag toch even anders. Dit zijn nu nog de duurste inkomende transfers van de club uit Alkmaar.

AZ gaf in de recente historie veel geld uit aan beoogde doelpuntenmachines.

Duurste uitgaande transfers AZ

5) Alexandre Penetra

In de zomer van 2023 haalde AZ in Alexandre Penetra een nieuwe verdediger in huis. De Portugees kwam voor een bedrag van 4,2 miljoen over van Famalicão. Penetra kwam zo op de vijfde plek te staan in de record aankopen van de Alkmaarders.

4) Mousa Dembélé

Voor een bedrag van 5 miljoen euro kwam Mousa Dembélé in het seizoen 2006/07 over van Willem II. De Belg speelde uiteindelijk 153 keer voor AZ en won in 2008/09 de landstitel en in hetzelfde jaar de Johan Cruijff Schaal. Dembélé vertrok in 2010 uit Alkmaar en speelde vervolgens nog voor Fulham, Tottenham en in China.

3) Ari

Ariclenes da Silva Ferreira, kortweg Ari, ging net als El Hamdaoui en Pellè in 2007 zijn heil zoeken in Alkmaar. AZ betaalde destijds vijf miljoen euro voor de Braziliaan. In 63 wedstrijden was de spits goed voor negentien doelpunten en zes assists, voordat hij in 2010 naar Spartak Moskou vertrok. Met AZ won Ari in 2008/09 de landstitel en in hetzelfde jaar de Johan Cruijff Schaal.

2) Graziano Pellè

Graziano Pellè maakte in de zomer van 2007 de overstap van Lecce naar AZ. De Alkmaarders moesten een bedrag van 6 miljoen euro neertellen voor de Italiaan. Pellè was in 95 wedstrijden goed voor zestien doelpunten en acht assits.

1)  Mounir El Hamdaoui

Bovenaan de lijst van recorddeals van AZ prijkt nog altijd Mounir El Hamdaoui, die in 2007 de overstap maakte van Willem II naar AZ. De Tilburgers ontvingen destijds zeven miljoen euro voor de Marokkaans-Nederlandse aanvaller. El Hamdaoui had een groot aandeel in de landstitel van 2008/09. In totaal zorgde de spits voor 55 doelpunten en vijftien assist in 102 wedstrijden over twee periodes.

Recordaankopen AZ

Troy Parrott komt met zijn transfersom van 4 miljoen euro niet voor in de top vijf inkomende transfers van AZ.

  1. Mounir El Hamdaoui – Willem II – 7 mln
  2. Graziano Pellè – US Lecce – 6 mln
  3. Ari – Kalmar FF – 5 mln
  4. Mousa Dembélé – Willem II – 5 mln
  5. Alexandre Penetra – FC Famalicão – 4,20 mln
  6. Troy Parrott – Tottenham Hotspur – 4 mln
  7. Kristijan Belic – FK Partizan – 4 mln
  8. Ibrahim Sadiq – BK Häcken – 4 mln
  9. Héctor Moreno – UNAM Pumas – 4 mln
  10. Simon Poulsen – FC Midtjylland – 3,60 mln

Eerder deze transferzomer verbrak AZ het eigen transferrecord met de verkoop van Pavlidis. Wat zijn de tien duurste uitgaande transfers van AZ?

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers