Dit zijn de nieuwe regels voor de UEFA Conference League 2024-2025

De UEFA Conference League gaat flink op de schop na de zomer. Met ingang van het seizoen 2024-2025 zal het kleinere broertje van de Europa League geen reguliere groepsfase meer kennen. Wij leggen uit wat je kan verwachten van de nieuwe regels en opzet!

Hoe werkt de nieuwe opzet van de Conference League?

Waar men nu gewend is dat er diverse groepen waarin vier ploegen strijden om een plekje in de achtste finale van het toernooi, is dat nu verleden tijd. Er wordt namelijk geen loting meer gedaan met één ploeg uit iedere vier potten, maar één grote ranglijst. Dit betekent dat er in de eerste fase van het toernooi ook een mogelijkheid is dat enkele Europese giganten van weleer elkaar al treffen.

De knock-outfase van de Conference League (UECL)  blijft overigens, net als in de Europa League (UEL) Champions League (UCL), ongewijzigd. Uiteindelijk zullen er zestien teams doorgaan naar de achtste finales van de Europa League. De nummers één tot en met acht gaan direct door, terwijl er nog acht winnaars van een play-off tussen de nummers negen en 24 de overige tickets pakken. Er stromen dus géén teams uit de Europa League meer door naar de knock-outfase van de UECL.

Hoeveel deelnemers Conference League 2024-2025?

Jarenlang deden in totaal 32 ploegen mee aan de Conference League, maar ook dat idee gaat op de schop. Op het moment dat de nieuwe opzet van start gaat, verschijnen in totaal 36 ploegen op de lijst met deelnemers. De wedstrijden worden niet meer willekeurig geloot, maar er wordt geselecteerd op basis van de positie op de clubcoëfficiëntenlijst.

Hoeveel wedstrijden Conference League 2024-205?

Deelnemers aan de Conference League spelen geen zes, maar acht wedstrijden in de groepsfase. Hierdoor vervallen de thuis- en uitwedstrijden tegen één ploeg. 

Zijn er nog returns in de Conference League?

Waar nu nog wordt gewerkt met een poulefase waarin zes wedstrijden gespeeld worden, zal dat met ingang van seizoen 2024-2025 uitgebreid worden met twee wedstrijden. Er zullen ook geen returns meer gespeeld worden en de loting gaat uitsluitsel geven over de thuis- en uitploeg. Na de groepsfase volgt een mogelijke tussenronde en vanaf de achtste finale van het toernooi verandert er niets vergeleken met de huidige structuur. 

Hoe werkt de loting van de Conference League 2024-2025?

Er wordt ook gedeeld volgens een potindeling, maar de samenstelling van de groepswedstrijden verandert ook drastisch. In één groep komen acht verschillende clubs terecht en dat zijn twee ploegen uit iedere pot. De acht beste ploegen, van alle 36 deelnemers, plaatsen zich voor het vervolg van de Conference League. De nummers 9 tot en met 24 krijgen een extra kans middels een tussenronde. De onderste twaalf teams zijn direct klaar.

Welke Nederlandse clubs in de Conference League?

Go Ahead Eagles is als enige Nederlandse club in de race voor deelname aan de Conference League. De club neemt het in de tweede kwalificatieronde van het toernooi op in een tweeluik tegen SK Brann. Daarnaast kan Ajax nog vanuit de kwalificatie van de UEL terugvallen op de Conference League.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers