NRC publiceert onderzoek naar 'geilneef' Overmars: 'Appjes werden almaar dwingender'

Al voordat Marc Overmars werd ontslagen bij Ajax, deed NRC al enige tijd onderzoek naar het grensoverschrijdende gedrag van de voormalige directeur voetbalzaken. Het nieuwsmedium voerde sinds begin december gesprekken met elf vrouwen over de appjes van Overmars, die ' almaar dwingender' werden.

Inhoud appjes Marc Overmars

Uit die gesprekken bleek inderdaad dat Overmars seksueel getinte appjes en dickpicks verstuurde naar vrouwelijke collega's binnen Ajax. Zo zou Overmars onder meer spreken dat hij ' iets voelde opkomen' en nieuwsgierig was naar wat een vrouw allemaal droeg. Daarnaast stuurde Overmars foto's van zijn geslachtsdeel. In de gesprekken met NRC spreken de werkneemsters van een ' haantjescultuur' en een 'apentrots' op de werkvloer, waar men stereotype grapjes maakt en ondergeschikte vrouwen veelvuldig op hun uiterlijk worden aangespreken. 

Tijdens een borrel zag een werkneemster dat een vrouwelijke collega stiekem werd gefotografeerd door een mannelijke collega. Daarna zou het resultaat in groepsverband worden besproken. Verder doet een andere vrouw een boekje open over een speler van Ajax. De vrouw zou een bericht hebben ontvangen waarin de voetballer voorstelde om 'met z’n tweeën een hokje op te zoeken'. Binnen Ajax voelden de vrouwen angst voor een melding van het wangedrag. Zo spreken de vrouwen van een ' enorme machtsverhouding', 'seksisme in de clubcultuur' en wanneer dit niet geaccepteerd wordt 'je heel snel weg' bent. 

Geilneef en vieze oom

Eerder klonk de bijnaam ' vieze oom' al bij Overmars, nu volgt ook die van 'geilneef'. Van drie vrouwen krijgt NRC te horen dat Overmars zich aan hen opdrong en de ex-directeur een einzelgänger is. Overmars stopte vaak bij zijn vrouwelijke collega's voor een praatje, maar gaf de voorkeur aan appen. Het zou iets dwangmatigs hebben. Eenmaal in gesprek 'beet Overmars zich vast' en wilde hij horen wat de vrouwen deden, met wie ze waren en wat ze aan hadden. Daarnaast zou hij vaak om complimenten vragen en niet vies zijn van het sturen van dickpicks. 

Ook interessant