Alles over FC Groningen - Go Ahead Eagles

In speelronde staat de clash tussen Go Ahead Eagles en FC Groningen op het programma. De clubs hebben een bijzondere band met elkaar. Voetbalflitsen neemt door wat er centraal staat rond het duel in speelronde 7 van de Eredivisie!

Om 14.30 uur barst de strijd tussen FC Groningen en Go Ahead Eagles los in de Euroborg, waar Rob Dieperink de leiding over heeft.

Voorbeschouwing FC Groningen - Go Ahead Eagles (29 sep 2024)

Go Ahead Eagles heeft al 12 officiële duels geen overwinning geboekt tegen FC Groningen, inclusief 10 in de Eredivisie en 2 in de Eerste Divisie. De laatste zege was op 15 mei 1999, toen GAE met 1-0 won dankzij een penalty van Resit Schuurman.

In de Eredivisie heeft Go Ahead Eagles ook al 12 wedstrijden geen zege behaald tegen Groningen, met een balans van 5 gelijke spelen en 7 nederlagen. De laatste overwinning in de competitie dateert van 23 mei 1995, waar Harry Decheiver alle goals voor de Eagles maakte in een 2-3 overwinning.

Eerdere ontmoetingen FC Groningen en Go Ahead Eagles

FC Groningen heeft in 4 van de laatste 5 Eredivisie-duels tegen GAE in de Euroborg de overwinning behaald, met uitzondering van een 1-1-gelijkspel in december 2016.

Het meest recente Eredivisie-duel tussen deze twee teams eindigde in een 1-1-gelijkspel op 7 mei 2023 in Deventer. Door dit resultaat degradeerde Groningen na 23 jaar uit de Eredivisie. In dat seizoen was Groningen thuis wel te sterk voor de Eagles, met een 1-0 overwinning op 21 augustus 2022, waar de enige goal een eigen doelpunt was van keeper Jeffrey de Lange in de 3e minuut.

(Tekst gaat verder onder de video)

FC Groningen: opvallende weetjes rond FC Groningen-Go Ahead Eagles (29 sep 2024)

FC Groningen begon het seizoen sterk met overwinningen op NAC (4-1) en RKC (1-2), maar kon de goede start niet vasthouden. In de daaropvolgende vier competitiewedstrijden behaalde het team geen winst, met een saldo van 3 gelijke spelen en 1 nederlaag.

De club staat op het punt om voor het eerst sinds september-oktober 2023 weer achtereenvolgende competitienederlagen te lijden, toen het ook drie keer op rij verloor in de Eerste Divisie.

FC Groningen ongeslagen

FC Groningen is voor het eerst sinds het seizoen 2017/2018 ongeslagen gebleven in de eerste drie thuisduels van de Eredivisie, met een record van 1 overwinning en 2 gelijke spelen. Het team kan ook een ongekende serie van vier opeenvolgende thuisduels zonder verlies in de Eredivisie nastreven, wat voor het laatst gebeurde in oktober-december 2021.

Echter, de afgelopen 15 Eredivisie-wedstrijden op zondag hebben geen enkele overwinning opgeleverd voor Groningen (0 winst, 4 gelijke spelen, 11 nederlagen), sinds de 4-2 zege tegen PSV op 23 oktober 2022.

Romano Postema

Romano Postema, die vorig seizoen topscorer was met 18 goals in de Eerste Divisie, heeft dit seizoen nog niet verder geschoten dan één poging op doel in vier duels.

 Brynjólfur Willumsson en Marvin Peersman zijn voor twee duels geschorst vanwege hun rode kaart in de wedstrijd tegen Heerenveen.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Go Ahead Eagles: opmerkelijkheden voor FC Groningen-Go Ahead Eagles (29 sep 2024)

Go Ahead Eagles heeft tot nu toe 7 punten verzameld in zijn eerste 6 Eredivisie-wedstrijden dit seizoen (2 overwinningen, 1 gelijkspel en 3 nederlagen), wat 3 punten minder is dan op hetzelfde moment vorig seizoen. In de 7e speelronde van het vorige seizoen verloren de Eagles met 3-1 van Feyenoord.

De ploeg kan de tweede keer deze eeuw achtereenvolgende uitoverwinningen in de Eredivisie behalen, na eerder in januari-februari 2024 een reeks van drie overwinningen.

In de laatste 19 uitwedstrijden tegen promovendi heeft Go Ahead maar één overwinning geboekt (1 winst, 6 gelijke spelen, 12 nederlagen), waarbij de enige zege een 2-3 overwinning bij Volendam was op 9 september 2022.

Go Ahead Eagles en de openingstreffer

Go Ahead is al 28 Eredivisie-wedstrijden ongeslagen wanneer zij de openingstreffer maken (22 overwinningen, 6 gelijke spelen), sinds een thuisnederlaag van 3-4 tegen Feyenoord op 3 september 2022. Omgekeerd heeft de ploeg geen van zijn laatste 22 wedstrijden gewonnen waarin zij als eerste een doelpunt incasseerden (sinds een 3-2 zege tegen RKC op 19 april 2023).

Enric Llansana scoorde zijn eerste Eredivisie-goal van het seizoen in de laatste speelronde tegen Ajax. Vorig seizoen maakte hij 2 doelpunten in 27 wedstrijden. Oliver Edvardsen maakte zijn terugkeer voor Go Ahead na een lange blessureperiode en staat op 14 Eredivisie-treffers, wat hem plaatst in de top van de club deze eeuw, na Willum Thór Willumsson (15) en Jarchinio Antonia (14).

Oliver Antman speelde vorig seizoen 11 Eredivisie-wedstrijden voor FC Groningen, waarin hij 2 doelpunten maakte, maar geen enkele wedstrijd wist te winnen (0 overwinningen, 2 gelijke spelen, 9 nederlagen).

Teletekstpagina 818 en 819 (Actuele stand, uitslagen en ontstaan).

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers