De Klassieker in marktwaardes: 182 tegen 277 miljoen!

Het is nog geen drie weken geleden dat heel Nederland op de bank zat voor De Klassieker in de Johan Cruijff ArenA. Beide teams waren in goeden doen en het beloofde een echte strijd te worden die bepalend zou zijn in dit Eredivisieseizoen. Zo geschiedde. Feyenoord won met 2-3 en vergrootte daarmee het gat met de Amsterdammers. Hoe anders is de wereld nu? Ajax kreeg een flinke tik en die heeft het nog niet verwerkt, terwijl Feyenoord zich op lijkt te maken voor een landskampioenschap. Woensdag staan ze weer tegenover elkaar. Ditmaal in de KNVB Beker. 

Dat Arne Slot een geweldige prestatie verricht met zijn ploeg in een understatement. Feyenoord raakte in de zomer vele spelers kwijt na een succesvol jaar in de Conference League. De verwachting was dat dit jaar minder zou zijn, maar daar bleek niks van waar. Feyenoord staat bovenaan in de Eredivisie, in de kwartfinale van de Europa League en in de halve finale van de KNVB Beker tegen Ajax. 

De Amsterdammers maken juist een minder jaar mee. Een tweede plaats in de Eredivisie is niet goed genoeg in de hoofdstad en de pijnlijke uitschakeling in Europa tegen Union Berlin al helemaal niet. De beker lijkt de enige prijs te zijn waar Ajax-trainer John Heitinga en zijn mannen zich nog op kunnen richten.

En dat terwijl er toch een behoorlijk verschil zit in de selecties van beide teams. Zo is die van Ajax 95 miljoen euro meer waard dan die van Feyenoord volgens Transfermarkt.nl. De ploeg van Heitinga zou een waarde hebben van 277 miljoen euro, terwijl de mannen van Slot 'maar' 182 miljoen vertegenwoordigen. Het grote verschil zit vooral in de uitschieters. Zo heeft Ajax drie spelers met een marktwaarde van 30 miljoen of meer en Feyenoord maar eentje.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Over het algemeen heeft Ajax op bijna elke positie een speler die meer waard is dan zijn collega bij Feyenoord. Dit komt ook mede doordat sommige spelers bij de ploeg van Slot pas net doorbreken. Denk daarbij aan Santiago Giménez, Mats Wieffer en Quilindschy Hartman. Toch presteert Feyenoord beter dan de Amsterdamse concurrent. Zo zie je maar weer: geld is belangrijk in het voetbal, maar niet gelijk doorslaggevend. 

Ook interessant