Familie Nouri geeft update: "Abdelhak komt soms uit bed om in rolstoel te zitten"

De twee broers en de vader van Abdelhak Nouri hebben in een groot interview aan de NOS een update gegeven over de gezondheidstoestand van de Ajacied. Er is bij Appie een kleine vooruitgang zichtbaar ten opzichte van een paar maanden geleden, aldus broer Abderrahim.

Neurologisch beter, lichamelijk slechter

Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat Nouri werd getroffen door een hartstilstand tijdens een oefenwedstrijd van Ajax. Door de hersenschade die hij daarbij opliep is hij dag en nacht afhankelijk van zorg. "Als ik het ga vergelijken met voorheen, dan gaat het op dit moment veel beter. Zijn neurologische status is beter dan maanden geleden. Lichamelijk is het wel moeilijk. Er is achteruitgang. Dat is puur omdat hij niet beweegt. Hij is bedlegerig. Hij kan niet op eigen kracht zijn lichaam bewegen. Alleen zijn hoofd", vertelt Abderrahim.

Communicatie mogelijk

Abderrahim vervolgt: "Hij komt weleens uit bed, om in zijn rolstoel te zitten. Voorheen was dat moeilijk. In het begin ging dat goed, daarna weer erg moeilijk; veel ups en downs. Zijn immuunsysteem is verzwakt. Het schommelt heel veel. Ik wil niet in details treden, maar hij heeft het heel zwaar gehad. Dat is normaal bij iemand die hersenschade heeft gehad. Dat waren hele zware tijden. Er is inmiddels weer een vorm van communicatie mogelijk tussen Abdelhak en zijn familie. "In het begin was dat nog niet zo. Toen lag hij echt in coma, had hij zijn ogen dicht. Maar hij werd steeds meer wakker. Sinds december, januari is zijn bewustzijn iets beter en sindsdien is er ook een vorm van communicatie. Als je hem dingen vraagt, bijvoorbeeld 'doe je mond open' of 'bevestig dit met je wenkbrauw', dan doet hij dat. Er is nu dus wel een soort van communicatie", aldus Abderrahim.

Rust

Abderrahim (25), zijn 24-jarige broertje Mohammed en hun vader vertellen voor het eerst uitgebreid op camera over Abdelhak. Ze hopen door dit interview meer rust te krijgen, aangezien er nog altijd veel vragen zijn (en waren) omtrent de gezondsheidssituatie van de Ajacied. De gehele reportage is zondag rond 18:30 uur te zien op NPO1.

Een fragment uit het interview: