Mooie beelden! Throwback 1962: hier ontstond het wereldberoemde Feyenoord-legioen

Het legioen van Feyenoord is inmiddels wereldberoemd, maar hoe is de hondstrouwe supportersschare die meereist naar elke wedstrijd eigenlijk ontstaan?

Neutraal terrein veroorzaakte een Feyenoord volksverhuizing

In 1962 speelde Feyenoord in de Europacup 1. Ook toen was de regel dat er een uitwedstrijd en een thuiswedstrijd gespeeld werden. Als beide wedstrijden in een gelijk spel eindigden volgde er een beslissingswedstrijd. In 1962 werd op 12 december de beslissingswedstrijd Feyenoord-Vasas Budapest gespeeld. Dit nadat de thuis- en uitwedstrijd beide in een gelijkspel (1-1 en 2-2) eindigden. Omdat reizende supporters toen haast niet voorkwamen besloot de organisatie het stadion van FC Antwerp, de Bosuil, als neutraal terrein aan te wijzen. Omdat Feyenoord toen voor het eerst de kwartfinale van de Europacup 1 (zoals de Champions League toen nog heette) kon halen en Antwerpen ook toen al goed bereikbaar was ontstond er een volksverhuizing.

30.000 Feyenoorders in de Hel van Deurne

Uiteindelijk blijken er ruim 30.000 Feyenoorders afgereisd te zijn naar De hel van Deurne, zoals de bijnaam van De Bosuil luidde. Daarbij werd geen vervoermiddel ongebruikt gelaten. Fans vertrokken met de auto en met bussen, maar ook scooters en lifters vonden hun weg. Door de volksverhuizing ontstonden er kilometers lange files en ontstond er chaos in het stadion. Zo stopte men zelfs met de supporters-controle.

Het Legioen gaat naar Benfica

In een zinderende ambiance scoort Rinus Bennaars de enige goal en daarmee speelt Feyenoord de kwartfinale van de Europacup 1 tegen Stade Reims. Die ambiance zou men overigens daarna ook wereldwijd op de kaart zetten. Zo was het dit seizoen nog gezellig in Oostenrijk. Door winst in Frankrijk (1-0) en een gelijk spel in De Kuip (1-1) haalt Feyenoord de halve finale en wacht Benfica als tegenstander. Dagblad 'Het Vrije Volk' chartert twee schepen en geeft 1.500 Feyenoord-fans de gelegenheid om de selectie achterna te reizen naar Portugal en dat is voor die tijd een unicum. Dat zien we onder meer in deze documentaire.

Sindsdien volgt het hondstrouwe Feyenoord-legioen de club naar de meest afgelegen plekken voor een uitwedstrijd. Overigens zal Feyenoord de steun van het legioen in de eerste Europese uitwedstrijd van 2023 moeten missen.

Feyenoord-doelman vertrekt