Wout Weghorst of Joshua Zirkzee: wie wordt eerste spits van Oranje?

Ronald Koeman staat als bondscoach van het Nederlands elftal voor een waar dilemma: wie wordt er eerste spits van Oranje? Tijd om Wout Weghorst en Joshua Zirkzee met elkaar te vergelijken!

Zirkzee tegen Weghorst: lengte, leeftijd en ervaring

Met zijn lengte van 1,97 meter heeft WoutWeghorst (32) zich al vaak bewezen als echte stormram. JoshuaZirkzee (23) doet met zijn 1,93 meter niet veel onder voor zijn collega bij Oranje.

Zirkzee vertrok op jonge leeftijd naar Bayern München, maar wist in Zuid-Duitsland niet door te breken. Via huurperiodes bij Parma en RSC Anderlecht, kwam de spits vervolgens bij Bologna terecht. Na twee succesvolle seizoenen volgde deze zomer een transfer naar Manchester United. Weghorst, nu spits van Ajax, maakte ook al een ware reis door Europa door en speelde buiten Nederland in Duitsland (VfL Wolfsburg en TSG Hoffenheim), Engeland (Burnley en Manchester United) en Turkije (Besiktas) en heeft dus ook bakken aan ervaring.

Won Zirkzee of Weghorst al prijzen?

Ondanks dat hij weinig voor Bayern München speelde, mag JoshuaZirkzee zich winnaar van diverse hoofdprijzen noemen. Zo heeft hij drie landstitels, twee binnenlandse supercups en een beker, de UEFA Supercup en de Champions League achter zijn naam staan. WoutWeghorst won slechts één hoofdprijs; in 2023 kroonde hij zich met Manchester United tot winnaar van de League Cup. In 2017 en 2018 stond de spits in de finales van de KNVB Beker, maar verloor beide wedstrijden.

Zirkzee tegen Weghorst: aantal wedstrijden, doelpunten en meer

Bij Manchester United wist JoshuaZirkzee direct bij zijn debuut te scoren. In dienst van Bologna kwam zijn teller in 58 wedstrijden op 14 doelpunten en 9 assists te staan. Als huurling van RSC Anderlecht was het 18 keer raak voor Zirkzee, die in 47 wedstrijden ook nog eens goed was voor 14 assists. Bij Parma lukte het in vier wedstrijden niet. Bij Bayern München was hij goed voor 6 doelpunten en 9 assists in 32 optredens. Zirkzee scoort zo op het moment van schrijven gemiddeld 0,27 doelpunt per wedstrijd.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)


Zirkzee ontwikkelde zich de laatste jaren tot topschutter

Ajax is de derde club van Wout Weghorst in de Eredivisie geworden. Als speler van Heracles was hij in 68 wedstrijden goed voor 22 doelpunten en zeven assists. Bij AZ ontpopte hij zich tot ware doelpuntenmachine. In het seizoen 2016/17 was hij in 49 wedstrijden goed voor achttien doelpunten, terwijl dit aantal een seizoen later op 27 doelpunten in 37 wedstrijden kwam te staan. In totaal trof Weghorst op het hoogste niveau 139 keer het doel in 402 wedstrijden. Weghorst scoort zo gemiddeld op het moment van schrijven ongeveer 0,35 doelpunt per wedstrijd.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

doelpunten wout weghorst
Weghorst schoot de afgelopen seizoen minder vaak raak, dan in dienst van AZ en VfL Wolfsburg

Zirkzee tegen Weghorst: interlands

Zowel Wout Weghorst als JoshuaZirkzee maken het Nederlands elftal van dichtbij mee. De twee spitsen maakten zelfs onderdeel uit van de EK-selectie in 2024. Weghorst kreeg  in alle zes de interlands speeltijd (134 minuten). Na zijn debuut in maart 2018 droeg Weghorst al 39 keer het shirt van Oranje en was goed voor 12 doelpunten. Twee daar van waren op het WK 2022 in Qatar en één op het EK in 2021 en 2024.

Zirkzee maakte zijn debuut voor Oranje op het EK 2024, maar veel speelminuten zaten er niet in. In de 87e minuut tegen Turkije (2-1), kwartfinale, mocht hij even invallen. In de halve finale tegen Engeland (1-2) was dit in de laatste reguliere minuut van de wedstrijd.

Weghorst versus Brian Brobbey: wie wordt eerste spits van Ajax?

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers