Fouten van UEFA-scheidsrechter kostten Ajax ruim 11 miljoen euro

We wisten het natuurlijk al. Maar tijdens de winterbijeenkomst van de scheidsrechters van de Europese voetbalbond UEFA werd ruiterlijk toegegeven dat Gianluca Rocchi bij Chelsea - Ajax november 2019 meerdere keren de fout inging. Ajax leidde met 1-4, maar door arbitrale dwalingen wist Chelsea toch nog gelijk te spelen (4-4) - en dat gelijke spel kostte Ajax uiteindelijk plaatsing voor de volgende ronde in de Champions League.

Rekensommetje

Bij plaatsing voor de knock-outfase van de Champions League had Ajax 9,5 miljoen euro kunnen bijschrijven op de bankrekening en een zege op Chelsea in plaats van een gelijkspel zou ook nog eens 1,8 miljoen euro extra hebben opgeleverd. Ofwel een simpel rekensommetje leert: Rocchi boorde Amsterdammers minimaal 11 miljoen euro door de neus.

De Telegraaf

Dat schrijft Mike Verweij van De Telegrraaf in de krant van donderdag. De wakkere krant komt met deze onthulling , want volgens De Telegraaf was het zeker niet de bedoeling dat deze informatie van de besloten scheidsrechtersbijeenkomst eind januari in Spanje naar buiten zou komen. Volgens de scheidsrechters was het duidelijk dat de Italiaane arbiter grote fouten maakte. 

Ajax eindigde de wedstrijd destijds in Londen met 9 spelers. Rode kaarten waren er voor Daley Blind (twee keer geel) en Joël Veltman. 

Regels

Volgens de scheidsrechters had Rocchi na de overtreding van Blind het spel stil moeten leggen. Regels schrijven voor dat alleen voordeel gegeven mag worden als er een directe scoringskans is. Dat was niet het geval. De situatie was ruim 35 meter van het doel van Ajax af. Als Rocchi gedaan had wat hij moest doen dan had Veltman geen strafschop veroorzaakt en geen rood gekregen en was de stand op dat moment 1-4 gebleven. 

Wél had Blind rood gekregen, zijn tweede gele kaart was volgens het arbitersgilde terecht. Maar met 9 of 10 man en 1-4 in plaats van 2-4 de wedstrijd uitspelen maakt nogal een verschil. 

Reactie UEFA, geen...

De Telegraaf confronteerde de UEFA met de informatie die de krant verkreeg uit de besloten bijeenkomst, maar de Europese voetbalbond volstond met een e-mail, waarin te lezen viel dat ’zoals op elke scheidsrechterscursus honderden videoclips met incidenten en situaties uit recente wedstrijden zijn teruggekeken en met alle deelnemers bediscussieerd.' Aldus De Telegraaf. 

Valencia

Overigens had Ajax daarna tegen Valencia nog wel een kans om door te gaan in de Champions League, maar het verloor dat duel met 0-1. Maar als Rocchi niet zo vreselijk in de fout was gegaan, was Ajax na de wedstrijd bij Chelsea al verzekerd geweest van plaatsing voor de knock-out-fase. 

De wedstrijdbeelden, Chelsea-Ajax 4-4