Spelerspaspoort Feyenoord-target Daley Sinkgraven (profiel)

Dit is het spelersprofiel van Daley Sinkgraven (Assen, 4 juli 1995).

Spelerspaspoort Daley Sinkgraven (paspoort)

Toen Sinkgraven drie jaar oud was, begon hij bij het Drentse VV Beilen. Niet veel later ging de linkspoot spelen voor MVV Alcides uit Meppel. Sinkgraven kwam in 2008 terecht bij de jeugdopleiding van SC Heerenveen en maakte op 18 januari 2014 zijn Eredivisie-debuut, in de thuiswedstrijd tegen Roda JC.

Ajax

Ajax probeerde Sinkgraven in de zomer van 2014 over te nemen van SC Heerenveen, maar tevergeefs. Een half jaar later hadden de Amsterdammers wél beet. De verdediger annex middenvelder verbond zich voor 4,5 jaar aan de club uit de hoofdstad, met een optie voor nog een jaar. 

Zijn officiële debuut in de hoofdmacht van Ajax volgde op 5 februari 2015, in het thuisduel met AZ. Het eerste volledige seizoen van Sinkgraven (2015/2016) draaide uit op een echec. Na een aantal persoonlijke fouten raakte hij zijn basisplaats kwijt aan Nemanja Gudelj. Sinkgraven speelde uiteindelijk zestien Eredivisie-wedstrijden, waarvan zes als invaller. 

Daley Sinkgraven in de fout tegen Rapid Wien (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

In het seizoen 2016/2017 kreeg Sinkgraven meer speelminuten van de nieuwe trainer Peter Bosz. De geboren Assenaar begon het seizoen als linksbuiten, maar werd door Bosz vooral ingezet als linkervleugelverdediger. Een knieblessure in het Europa League-duel met Schalke 04 op 13 april 2017 betekende einde seizoen voor Sinkgraven.

De vele blessures zorgden ervoor dat Sinkgraven daarna amper meer in actie kwam. In zijn laatste twee seizoenen speelde de linkspoot slechts twintig wedstrijden (alle competities).

Bayer 04 Leverkusen

Sinkgraven liet Ajax medio 2019 achter zich en verkaste naar Bayer 04 Leverkusen, dat zo'n vijf miljoen euro overmaakte naar Amsterdam. Sinkgraven werd in Leverkusen herenigd met Bosz. Door een hamstringblessure en de concurrentie van Wendell veroverde Sinkgraven pas na de winterstop een basisplaats.

In de afgelopen twee seizoenen kwam Sinkgraven in totaal 45 keer in actie, waarvan 34 keer in de Bundesliga. De oud-Ajacied beschikt nog over een contract tot de zomer van 2023.

Feyenoord

Sinkgraven vertrekt deze zomer mogelijk naar Feyenoord. De Rotterdammers zijn druk bezig met de opvolging van Tyrell Malacia. Volgens Voetbal International prijkt Sinkgraven prominent op de scoutingslijst.

Marktwaarde-ontwikkeling

In de zomer van 2014, toen Sinkgraven onder contract stond bij SC Heerenveen, bedroeg zijn marktwaarde 400 duizend euro. In zijn periode bij Ajax lag dat bedrag rond de 2,5 miljoen euro. Sinkgraven is momenteel vier miljoen euro waard.

Marktwaarde-ontwikkeling van Daley Sinkgraven (bron: Transfermarkt)

Marktwaarde-ontwikkeling Daley Sinkgraven

Feyenoord-doelman vertrekt