Opinie van de week: KNVB worstelt met schraal aanbod voor functie van bondscoach

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

De zoektocht naar een nieuwe bondscoach slingert zich in de richting van een voorspelbare kandidaat. De KNVB raadpleegde tal van adviseurs, tot in het buitenland toe. Het koppel uit de directie, Hans van Breukelen en Jean Paul Decossaux, vloog naar München en Istanbul, voor overleg met Arjen Robben en Wesley Schneider.

Aanbod bondscoaches onmogelijk

Eerder al hoorde het duo de opvattingen aan bij de top-drie en AZ. Telkenmale viel de naam van Louis van Gaal tijdens de sessies. Geen wonder, want het aanbod maakt de keuze bijna onmogelijk. Voor de opvolging van de wel erg laat te licht bevonden Danny Blind komt in feite maar één gegadigde werkelijk in aanmerking: Ronald Koeman. De rest is nauwelijks serieus te nemen.

In Liverpool loopt het contract met Ronald en Erwin Koeman nog twee jaar door, tot medio 2019. De twee functioneren uitstekend bij Everton en hebben helemaal geen behoefte aan een terugkeer naar Nederland. En Ronald heeft de slechte ervaring met de KNVB van drie jaar terug nog altijd niet verwerkt en uitgewist. De verhoudingen lijken vooralsnog voor langere tijd zwaar beschadigd.

Koeman piekt boven lichting uit

Spijtig want Ronald Koeman piekt ver boven de huidige lichting van nationale trainers. Als enige volgt hij ook het spoor van oudgedienden als Louis van Gaal en Dick Advocaat. Met Guus Hiddink vertegenwoordigt het tweetal de nostalgie van het verleden, met tal van coaches werkzaam op hoge posten in het buitenland. Die erkenning is al lang verschrompeld en opgedroogd in de huidige malaise van het Nederlandse voetbal.

De vrije val naar plaats 32 op de FIFA-ranglijst heeft ook de trainers meegesleurd. Na zijn successen met Ajax redde Frank de Boer het niet in Milaan. Hij heeft zeker kwaliteiten, net als Phillip Cocu, maar beiden zijn nog onvoldoende rijp bevonden voor een functie aan de internationale top. Het kan nog komen, zoals ook bij Giovanni van Bronckhorst, doch het tekort aan ervaring speelt in alle gevallen op.

Frank Rijkaard oplossing

Buiten Ronald Koeman zou Frank Rijkaard nog een oplossing zijn. Hij koestert evenwel zijn privéleven en heeft jammer genoeg geen enkele trek in een terugkeer als trainer. Op het uitgebreide lijstje circuleren verder nog de namen van Fred Rutten en Ron Jans. Peter Bosz ligt nog vast bij Ajax, waar hij zich hoopt te bevrijden van zijn negatieve bijnaam als eeuwige loser.

Bedenkelijk maar waar, de KNVB kan voorlopig maar één richting op: en die leidt vanzelf naar Louis van Gaal. In feite geen nieuws, tenzij de heren in Zeist zich toch nog eens willen informeren bij de Belgische collega’s, die simpel een advertentie uitschreven en op die wijze de Spanjaard Roberto Martinez opviste. Die visie schijnt evenwel te botsen met de bewaking van de Nederlandse school, hoewel aan het voortbestaan van die filosofie al jaren driftig wordt gemorreld.

Rentree Van Gaal kwestie van aftellen

Gelet ook op recente uitlatingen van technisch directeur Hans van Breukelen, lijkt de rentree van Louis van Gaal in Zeist een kwestie van aftellen. Hijzelf blijkt bereid zijn baan in te leveren, als dat mag helpen om de redder des vaderland over de streep te trekken. Een nobel gebaar, en al aangemoedigd om daadwerkelijk te realiseren, maar dat terzijde. Voor hem persoonlijk maakt het niet uit in welke functie Van Gaal het Nederlandse voetbal uit de crisis denkt te takelen.

Louis van Gaal zelf zou het liefst als bestuursvoorzitter van de KNVB een bureau in Zeist willen inrichten. Iets nieuws bij de bond, met de algehele macht in de portefeuille. In het kader van de herstructurering zal het invullen van deze zware taak nog wel een half jaar vergen, en zo lang wil de directie nou weer niet wachten met de droom-kandidaat.

Het is al eerder collectief aangedragen: benoem Louis van Gaal als interim-coach bij het Nederlands elftal, tot of bij plaatsing tot en met het WK van 2018 in Rusland. Geef hem tevens de volmachten als technisch directeur, zodat hij daarna rustig kan blijven zitten. In de tussentijd kan hij de zoektocht naar de ware bondscoach verantwoord afronden.

LEX MULLER

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers