Voorbeschouwing Feyenoord-Ajax: vorm, onderlinge resultaten, verwachtingen en vermoedelijke opstellingen!

De Klassieker bestaat 100 jaar en 19 december wordt de wedstrijd in De Kuip afgewerkt, zonder publiek. De aftrap in Rotterdam is om 14:30 uur. De twee grootste clubs van Nederland staan momenteel op plek twee en drie in de Eredivisie na 16 speelrondes, PSV staat met één punt voor aan kop.

Vorm

Ajax verloor van hun laatste vier wedstrijden er maar één. Vorig weekend werd er een 2-1 nederlaag geleden in de eigen Johan Cruijff ArenA. In de beker werd woensdag wel gewonnen, van Barendrecht. De Amsterdammers speelden met een 'B-elftal', maar wonnen gemakkelijk met 4-0 van de amateurs uit de derde divisie.

Ajax wint op halve kracht van Barendrecht...

Feyenoord zit iets dieper in de problemen. De Rotterdammers waren de laatste maanden goed bezig, maar de laatste twee duels werden niet winnend afgesloten en lijkt de klad er een beetje in te komen bij de ploeg van Slot. Tegen FC Groningen (1-1) en FC Twente (2-1 verlies na verlenging) waren de kansen wel voor Feyenoord maar kon het niet uiten in doelpunten. 

Feyenoord verliest na verlenging van FC Twente...

Onderlinge resultaten

Van de laatste vijf ontmoetingen tussen de twee topclubs won Ajax er maarliefst vier. De Amsterdammers doen dat dan ook vaak met grote cijfers met 13 tegen zes van Feyenoord. Die club won voor het laatst een Klassieker in januari 2019. De halve finalist van de Champions League werd met 6-2 in De Kuip vernederd door de aartsrivaal. Dat zijn ook de laatste zes doelpunten die Feyenoord maakte tegen Ajax.

Verwachtingen

Beiden clubs hebben dezelfde punten in de Eredivisie, maar door het geweldige spel in de Champions League is Ajax toch favoriet in de lege Kuip. De verwachting is daardoor bij de thuisclub wat minder waardoor de ploeg van Slot zomaar kan verrassen. De Klassieker is een wedstrijd op zich. Elke editie kent zijn eigen verhaal. Altijd is er wel iets bijzonders te melden. Wat wordt het deze keer?

Vermoedelijke opstellingen

Maarten Stekelenburg en Sean Klaiber zijn vanwege verschillende blessures nog het hele seizoen uitgeschakeld. Mohammed Kudus is al een maand 'out' met een ribblessure en komt dit kalenderjaar naar verwachting niet meer in actie. Noussair Mazraoui kwam daar afgelopen weekend bij. De 24-jarige rechtsback deed afgelopen week nog mee in het Champions League-duel met Sporting Portugal (4-2), maar ontbrak tegen AZ. Ajax laat weten dat dit vanwege een blessure is, zonder meer duidelijkheid te geven over de ernst daarvan.

Gernot Trauner bleef in de rust binnen bij het bekerduel tegen FC Twente (2-1 verlies). Arne Slot plaatst een groot vraagteken bij zijn aanwezigheid zondagmiddag.