MAC³PARK in de Eredivisie; alle informatie over stadion van PEC Zwolle

PEC Zwolle is één van de clubs die geregeld in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie speelt, maar het stadion speelt een grote rol in de ambitie van de club: een stabiele Eredivisionist worden. In welk stadion spelen de Zwollenaren eigenlijk?

Dat is het MAC³PARK stadion, dat de opvolger is van het Oosterenkstadion. Dit stadion werd gebouwd in 1934 en uiteindelijk afgebroken in 2007. Toen besloot FC Zwolle niet alleen te veranderen in PEC Zwolle, maar ook van thuishaven. Alles wat je moet weten over het MAC³PARK stadion!

Wat moet je weten bij een bezoek aan het MAC³PARK stadion, het stadion van PEC Zwolle? 

Wat is het adres en telefoonnummer van het MAC³PARK stadion?

Het stadion van de ploeg uit Overijssel is te vinden aan het Stadionplein 1, 8025 CP te Zwolle. Mocht je telefonisch in contact willen komen met het MAC³PARK stadion, moet je bellen naar het volgende nummer: 038-4534948.

Hoe lang voor een wedstrijd is het stadion open?

De club roept de eigen achterban op om ieder duel bijtijds koers te maken richting het stadion, omdat de Zwollenaren vrijwel altijd in een uitverkocht huis spelen. De tribunes zijn vanaf 1,5 uur voor de aftrap geopend voor bezoekers.

Wanneer is het MAC³PARK stadion open als er geen wedstrijd is en kun je het dan ook bezoeken voor een tour of rondleiding?

Het MAC³PARK stadion biedt ook een rondleiding aan voor tien euro per persoon. De stadiontour duurt in totaal 90 minuten en in dit tijdsbestek wordt gesproken over de clubhistorie en ga je langs de belangrijkste ruimtes en plekken van de thuishaven van PEC Zwolle. In het stadion bevindt zich ook een restaurant, genaamd Bluefinger. Zij zijn dagelijks geopend voor lunch en diner en bieden ook de mogelijkheid om een wedstrijdarrangement af te nemen. 

Hoe kun je het MAC³PARK stadion bereiken?

De club vraagt supporters uit de regio met klem om met de fiets of het openbaar vervoer af te reizen richting het MAC³PARK stadion. Dit heeft te maken met de efficiëntie van de reis als supporter. Via de A28, afslag Zwolle-Noord, is het stadion prima te bereiken met de auto. 

Waar kun je (gratis) parkeren bij het MAC³PARK stadion?

Op het moment dat je besluit om tóch met de auto af te reizen richting de thuishaven van PEC Zwolle, is er mogelijkheid tot parkeren op het bedrijventerrein ten noorden van het stadion. Tussen de Boerendanserdijk en de Oude Meppelerweg kan je als wedstrijdbezoeker, met inachtneming van de geldende regels, gerust parkeren. Er is ook een P1, maar deze is enkel en alleen toegankelijk voor supporters in het bezit van een uitgegeven toegangskaart voor dit parkeerterrein. Supporters van de bezoekende club kunnen de bewegwijzering volgen, maar de afspraken tussen de twee clubs veranderen iedere week.

Wat is de verdeling van het MAC³PARK stadion en waar zit jij?

Bron: PEC Zwolle

Het stadion van PEC Zwolle biedt plaats voor 14.000 liefhebbers van het spelletje en kunnen plaatsnemen op vier zijdes in het stadion: noord, oost, zuid en west. Alle tribunes zijn vernoemd naar clublegendes. De fanatiekelingen staan op de Marten Eibrink-tribune aan de noordzijde van het stadion. In de hoek van deze zijde is plek voor mindervaliden. De bezoekers nemen plaats op de Klaas Dorst-tribune aan de zuidzijde van het stadion. 

Wat wist jij nog niet over het MAC³PARK stadion?

Wanneer is het MAC³PARK stadion gebouwd en wie ontwierp het?

Het MAC³PARK stadion geldt als één van de nieuwste stadions in Nederland. Het fungeert als de thuishaven voor de mannen- en vrouwenteams van PEC Zwolle. Op 9 maart van 2007 werd de eerste paal in de grond geslagen en gestart aan de bouw van het stadion. Widdershoven architecten voerde de bouw uit. De nieuwe thuishaven groeide door de bouw in capaciteit naar 10.500 toeschouwers. Op 29 augustus van 2009 werd het stadion geopend en het eerste duel dat er gespeeld werd, eindigde in een remise (3-3) tussen toenmalig FC Zwolle en FC Eindhoven.

Welke grote verbouwingen zijn er sindsdien aan het MAC³PARK stadion geweest of staan er gepland?

In de loop der jaren werd besloten om het aantal toeschouwers te verhogen middels uitbreiding van het stadion, wat in fases is gerealiseerd. In de zomerstop van seizoen 2012-2013 wordt gestart aan de eerste uitbreiding van de oostzijde. Deze wordt met 1.000 plekken vergroot. Een jaar later is de noordtribune aan de beurt en deze groeit naar een capaciteit van 3.000 sta- en zitplaatsen. Vervolgens wordt de westzijde aangepakt en in 2018 stond daar het MAC³PARK stadion met plek voor 14.000 toeschouwers. Het plan van de directie is om uiteindelijk door te groeien naar een capaciteit van 17.500, maar er zijn nog géén concrete plannen. 

Welke activiteiten vinden er naast de wedstrijden van PEC Zwolle nog meer in het MAC³PARK stadion plaats?

Ondanks dat PEC Zwolle in de Nederlandse voetbalcompetitie niet in staat is om Europees voetbal te behalen, is er al wél Europees gespeeld in het MAC³PARK stadion. De Oranje Leeuwinnen zijn namelijk al enkele keren neergestreken in Overijssel voor een interland tegen Macedonië, België, Engeland en Noorwegen. 

​Bijzonderheden MAC³PARK stadion

PEC Zwolle was tot 2020 één van de doorns in het oog van de KNVB en een groot deel van de Nederlandse profclubs. Waarom? Er werd namelijk gespeeld op kunstgras. In de zomer van 2020 werd besloten om het speelveld te vervangen voor een natuurlijke grasmat. Maar goed ook, want daardoor waren de Zwollenaren een besluit van de KNVB voor.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers