Sfeer op een prachtige locatie; De Adelaarshorst van Go Ahead Eagles

Na tientallen jaren werd er in de voorbereiding op seizoen 2024-2025 weer Europees gevoetbald in De Adelaarshorst, namelijk de voorronde van de UEFA Conference League. Alles over één van de meest bijzondere thuishavens in de Nederlandse voetballerij.

Dat is namelijk het stadion van Go Ahead Eagles. De ligging, uitstraling en sfeer doet men denken aan een Engelse voetbalsfeer in de Eredivisie. Dat heeft voornamelijk te maken met de manier waarop de tribunes geplaatst zijn, namelijk heel dicht tegen het Deventerse speelveld.

Wat moet je weten bij een bezoek aan De Adelaarshorst, het stadion van Go Ahead Eagles? 

Wat is het adres en telefoonnummer van De Adelaarshorst?

Het stadion is gelegen aan de Vetkampstraat, in Voorwijk. De postcode van het stadion is 7416 WL te Deventer. Bij het draaien van het nummer 0570-621357 krijg je de receptie van de thuishaven van Go Ahead Eagles te pakken.

Hoe lang voor een wedstrijd is het stadion open?

De supporters kunnen vanaf 90 minuten voor aanvang van de wedstrijd hun plaatsje zoeken, een biertje drinken met medesupporters of in ieder geval het stadion betreden. 

Wanneer is De Adelaarshorst open als er geen wedstrijd is en kun je het dan ook bezoeken voor een tour of rondleiding?

Sinds september van 2022 biedt de club een zogenaamde 'Eagles Tour' aan. Dit is een rondleiding door De Adelaarshorst en een reis door de tijd. Je kan kiezen voor een stadiontour, maar deze ook uitbreiden met een competitiewedstrijd, lunch of diner. Voor een bedrag van 9,50 euro kan je doordeweeks een stadiontour boeken en op wedstrijddagen is dat in overleg mogelijk. 

Hoe kun je De Adelaarshorst bereiken?

De Adelaarshorst is door de ligging moeilijk te bereiken met de auto, waardoor de club rondom het stadion volop bewegwijzering in de clubkleuren rood en geel geplaatst om bezoekers de goede kant op te sturen. Voor het stadion is voldoende gelegenheid om de fiets te parkeren en vanaf het centrale station in Deventer ben je te voet in een kwartier bij De Adelaarshorst.

Waar kun je (gratis) parkeren bij De Adelaarshorst?

Gratis parkeren is mogelijk op P2, gelegen op het parkeerterrein achter Saxion Hogeschool. Parkeergarages Beestenmarkt en Stationsplein gelden als goede alternatieven, maar zijn wel betaald. Mocht je de auto hier parkeren, kan je na een aantal minuten wandelen het stadion betreden. De straten rondom De Adelaarshorst zijn afgesloten en enkel en alleen toegankelijk voor buurtbewoners met een parkeerpas. Er wordt tijdens wedstrijden extra gecontroleerd op foutparkeerovertredingen. 

Wat is de verdeling van De Adelaarshorst en waar zit jij?

Bron: Go Ahead Eagles

De rolstoeltribune vindt plaats op de hoofdtribune en supporters in een rolstoel kunnen samen met hun begeleider plaatsnemen tegen het hek, dat de afscheiding tussen het speelveld en de tribunes vormt. Achter deze vakken zitten ook de zakelijke- en VIP-supporters op de wedstrijddagen. De B-Side, vakken vijf tot en met negen, worden gevuld door de fanatieke Eagles. De bezoekers nemen plaats in vak 18 op de Leo Halle-tribune. De overkant van de hoofdtribune heet de IJsseltribune en is voor iedereen toegankelijk.

Wat wist jij nog niet over De Adelaarshorst?

Wanneer is De Adelaarshorst gebouwd en wie ontwierp het?

In 1902 werd de club opgericht en vijftien jaar later, in 1917, werd het eerste kampioenschap behaald en dat bleek het startsein van verandering. In het jaar van de eerste landstitel werd gestart met de bouw aan de Vetkampstraat en in 1920 werd het stadion geopend. Het duel met de meeste toeschouwers vond plaats in 1965, toen het Schotse Celtic onder toeziend oog van 25.000 voetbalfans op bezoek kwam in Deventer.

Welke grote verbouwingen zijn er sindsdien aan De Adelaarshorst geweest of staan er gepland?

Al na twee jaar vond de eerste verbouwing plaats. In 1922 begon de bouw van een overdekte hoofdtribune en deze werd door architect M. van Harte ontworpen. In 1963 werd een lange zijde gebouwd, een staantribune, waardoor de totale capaciteit ineens groeide naar 12.000 toeschouwers. In 1968 werd opnieuw een tribune voorzien van een dak en in 1971 vond een naamsverandering plaats: De Adelaarshorst.

Door verschillende redenen slonk de capaciteit in de loop der jaren steeds verder. Van een uiteindelijke capaciteit van 24.000 stond er ineens een stadion dat plaats kon bieden aan ruim 8.000 fans van Go Ahead Eagles. In 2013 betekende promotie naar de Eredivisie ook dat er voldaan moest worden aan de KNVB-richtlijnen, waardoor er fors veranderd moest worden. Uiteindelijk werd besloten om in 2015 een totale make-over te realiseren en het ontwerp van M. Kleine Schaars kwam de vernieuwde versie van De Adelaarshorst tot stand.

Welke activiteiten vinden er naast de wedstrijden van Go Ahead Eagles nog meer in De Adelaarshorst plaats?

In het verleden van De Adelaarshorst en de thuisbasis van Go Ahead Eagles werd enkele keren gespeeld door de beloften van het Nederlands elftal, maar ook op het allerhoogste niveau. In 1974 was Deventer namelijk het decor van een kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen IJsland en deze werd met ruime cijfers gewonnen, mede door twee treffers van Johan Cruijff.

  • Nederland - IJsland
  • Jong Oranje - Jong Oostenrijk
  • Jong Oranje - Jong Cyprus

​Bijzonderheden De Adelaarshorst

De Adelaarshorst is een authentiek stadion, maar desondanks kwamen er tot twee keer toe stoeltjes uit stadions van andere voetbalclubs. In de jaren 80' werden de staanplekken op de IJsseltribune namelijk vervangen voor zitplaatsen, waarbij oude stoeltjes uit De Kuip van Feyenoord naar Deventer vervoerd werden. In 2006 werden in totaal 3.600 stoelen in De Adelaarshorst vervangen door stoeltjes uit De Alkmaarderhout, de voorganger van het AFAS Stadion

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers