Zo presteerde Go Ahead Eagles in Europa

Voor Go Ahead Eagles staat een kwalificatie voor de Conference League op het programma. Hoe presteerde de club in het verleden tijdens Europese toernooien? Voetbalflitsen neemt dit met je door!

Heeft Go Ahead Eagles ooit Europees gespeeld?

Exclusief de Intertoto Cup van 1984, was Go Ahead Eagles al twee keer eerder actief in een Europees toernooi. Eén keer in de Europacup II en één keer in de voorrondes van de Europa League.

Europees debuut Go Ahead Eagles

In het seizoen 1965-1966 maakte Go Ahead, zoals de club toen nog heette, haar debuut in Europa. De club deed namelijk mee aan de Europacup II. Deze deelname kwam tot stand nadat de club de finale van de KNVB Beker had bereikt. Hoewel Go Ahead de finale met 1-0 verloor van Feyenoord, mocht de club toch deelnemen aan het toernooi. Dit, doordat Feyenoord naast bekerwinnaar ook landskampioen was geworden. Zodoende schoof de plek voor de Europacup II door naar verliezend finalist.

In de eerste ronde van het toernooi werd Go Ahead gekoppeld aan Celtic De heenwedstrijd in Deventer eindigde in een 0-1-nederlaag voor de thuisploeg. De return in Schotland werd vervolgens met 6-0 verloren. 

Go Ahead Eagles als degradant Europa in via Fair-Play-ticket

In het seizoen 2015-2016 eindigde Go Ahead Eagles als zeventiende in de Eredivisie en degradeert het. Desondanks krijgt de club een onverwachte kans om Europa in te gaan dankzij het Fair Play-ticket. Eindelijk gaat het ticket naar FC Twente, maar door financiële redenen staat de club het ticket af. Zodoende schuift het ticket door naar Deventer.

In de tweede voorronde van de Europa League treft het Ferencvárosi TC uit Hongarije. Vanwege stadion-vereisten van de UEFA speelde GAE de thuiswedstrijd in Emmen, waar ze een knap 1-1-gelijkspel weten te behalen. De return in Boedapest verloopt minder succesvol. Het verliest met 4-1 en wordt uitgeschakeld in Europa.

Go Ahead Eagles in de voorronde van de Conference League

Nadat Go Ahead Eagles in de play-offs te sterk is voor FC Utrecht, stroomt het de tweede kwalificatieronde van de Conference League binnen. Hierin wordt het gekoppeld aan SK Brann uit Noorwegen.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers