Het AFAS Stadion van AZ; alles over de opvolger van de Alkmaarderhout

Op het moment dat je in de buurt van Alkmaar bent en de A9 verlaat, maak je een grote kans om er nagenoeg langs te rijden: het AFAS Stadion van AZ. 

Met een vriendschappelijk duel tegen Engelse grootmacht Arsenal opende de Alkmaarse Eredivisionist het nieuwe stadion. De opvolger van de Alkmaarderhout, de allereerste thuishaven van AZ en uiteindelijk werd deze tussen 1948 en 2006 in gebruik genomen. Na de wissel van de wacht verviel het bestaansrecht van het oude stadion en daardoor is het inmiddels ook gesloopt. 

Wat moet je weten bij een bezoek aan het AFAS Stadion, het stadion van AZ?

Wat is het adres en telefoonnummer van het AFAS Stadion?

Aan de Stadionweg 1, 1812 AZ in Alkmaar, is de voetbaltempel voor alles en iedereen die het rood-wit uit Noord-Holland een warm hart toedraagt, de ideale plek voor een stadionbezoek. Het stadion is ook telefonisch te bereiken op 072-5478000.

Hoe lang voor een wedstrijd is het stadion open?

Twee uur voorafgaand aan de aftrap kan je als wedstrijdbezoeker terecht bij het AFAS Stadion, want er is namelijk een fancentrum aanwezig. De deuren van het stadion gaan 1,5 uur voor de wedstrijd open. Je kan ook kiezen voor een drankje bij het sportcafé. 

Wanneer is het AFAS Stadion open als er geen wedstrijd is en kun je het stadion dan ook bezoeken voor een tour of rondleiding?

Waar andere ploegen uit de Eredivisie een gevarieerd aanbod aan mogelijkheden buiten wedstrijddagen om hebben, geldt dat niet voor AZ. Zij bieden wél een stadiontour aan, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Voor tien euro kan je de magie van het AFAS Stadion ontdekken, zo zegt de club.

Hoe kun je het AFAS Stadion, het stadion van AZ, bereiken?

Per auto ben je vrijwel direct op het stadionterrein als je de afslag op de A9 neemt, want daar ligt het AFAS Stadion praktisch naast. De club heeft op wedstrijddagen ook pendelbussen geregeld tussen het centraal station en de thuisbasis van de Alkmaarse Eredivisionist. De fiets kan je rondom het stadion ook parkeren, maar er zijn geen speciale fietsenstallingen ingericht. 

Waar kun je (gratis) parkeren bij het AFAS Stadion?

Er is géén mogelijkheid tot gratis parkeren rondom het AFAS Stadion tijdens een wedstrijddag. De parkeerplaatsen P1 tot en met P7 zijn iedere thuiswedstrijd gereserveerd voor genodigden en op de terreinen P8 en P9 kan je voor tien of dertien euro een parkeerticket kopen. Als je deze niet gereserveerd hebt, betaal je twaalf of vijftien euro. P8 is duurder dan P9. 

Wat is de verdeling van het AFAS Stadion en waar zit jij?

Bron: AZ

Het AFAS Stadion is opgedeeld in vier tribunes: De Victorie-tribune, Alkmaarder Hout-tribune, Molenaar-tribune en tot slot de Van der Ben-tribune. Op laatstgenoemde zit ook de fanatieke aanhang van AZ, die zich verenigen als Ben-Side. Zij bevinden zich in de sfeervakken W en X1. Een groot deel van de Victorie-tribune is gereserveerd voor businessleden en de bezoekende supporters nemen plaats op de vakken K en L. 

Wat wist jij nog niet over het AFAS Stadion?

Wanneer is het AFAS Stadion gebouwd en wie ontwierp het?

De bouw van het AFAS Stadion startte in 2004 en na twee jaar, in augustus van 2006, stond er een stadion met een capaciteit voor zo'n 17.000 voetballiefhebbers uit Alkmaar en omgeving. Architectenbureau ZJA kwam met het ontwerp van het DSB-Stadion, want dat was namelijk de naam van het stadion tot grote onvrede van de achterban. De supporters hadden gehoopt op Victoriestadion, maar dat verzoek kreeg geen gehoor. Nadat AFAS Software in 2010 besloot in te springen als hoofdsponsor werden zij ook de naamgever van het stadion.

Welke grote verbouwingen zijn er sindsdien aan het AFAS Stadion geweest of staan er gepland?

In principe leken verbouwingen en renovaties voorlopig niet nodig, totdat een stormachtige dag een deel van het dak van het AFAS Stadion in liet storten. Gelukkig gebeurde dat niet toen er supporters of andere mensen op de tribunes zaten, waardoor slachtoffers uitbleven. Vier maandan later en een nieuw dak rijker werd het stadion weer in gebruik genomen, nadat ADO Den Haag en FC Twente te hulp waren geschoten. In 2020 werd besloten om het dak volledig te vernieuwen en zodoende steeg de capaciteit naar een totaal van 19.478 duizend toeschouwers.

Welke activiteiten vinden er naast de wedstrijden van AZ nog meer in het AFAS Stadion plaats?

Alkmaar was ook al een aantal keren de stad waar interntionaal gespeeld werd door de beloften van het Nederlands elftal en de Oranje Leeuwinnen. 

  • Jong Oranje - Jong Engeland
  • Jong Oranje - Jong Portugal
  • Jong Oranje - Jong Turkije
  • Nederland - Chili (Vrouwen)

Bijzonderheden AFAS Stadion

In het begin waren er in Alkmaar serieuze plannen om een stadion te bouwen met tienduizenden vierkante meters én in totaal 40.000 zitplaatsen. Het faillissement van DSB betekende echter dat het niet haalbaar was en zodoende leek AZ het stadion tot 2036 te gaan huren van eigenaar Stadion Alkmaar Beheer BV. In 2017 werd AZ zelf eigenaar van het stadion en door de instorting van het dak worden de plannen tot uitbreiding naar 21.000 zitplaatsen vooralsnog vooruitgeschoven. AZ komt uit in de Eredivisie en UEFA Europa League.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers