10 meest memorabele edities van Ajax-Feyenoord

De Klassieker is voor velen dé wedstrijd van het jaar. Aartsrivalen Ajax en Feyenoord nemen het dan in een onderlinge wedstrijd tegen elkaar op. De wedstrijd kent al veel hoogte- en dieptepunten. Dit zijn de tien meest memorabele edities van Ajax-Feyenoord*.

*In dit overzicht is alleen gekeken naar Ajax-Feyenoord en is Feyenoord-Ajax niet meegenomen.

1968: Ajax-Feyenoord gestaakt vanwege mist

Tijdens De Klassieker van 1968 kwam de wedstrijd om een bijzondere reden stil te liggen. Mist zorgde ervoor dat Ajax en Feyenoord de wedstrijd in het Olympisch Stadion niet konden afmaken. Op 21 januari 1968 zagen supporters in het oud-stadion van Ajax geen hand voor ogen. Waar de stadionspeaker aan de 63 duizend toeschouwers nog voorstelde om met z’n allen hard te blazen, bleef de mist hangen. Uiteindelijk werd de wedstrijd bij een stand van 1-1 na een half uur gestaakt. Feyenoord zag het niet zitten om in dezelfde week nog een keer naar Amsterdam te gaan, waarna er een nationaal debat ontstond. De KNVB besloot uiteindelijk de wedstrijd in zijn geheel over te laten spelen, waarna Ajax op 10 maart met 1-0 won. De wedstrijd staat in de geschiedenisboeken als de eerste voetbalwedstrijd die in kleur te zien was op televisie.

2013: ArenA-dak begeeft het door sneeuw

Op 20 januari 2013 leek er in De Klassieker voor Ajax geen vuiltje aan de lucht. Na een uur spelen stonden de Amsterdammers al met 3-0 voor. Niets aan de hand voor Ajax, zou je denken, maar in de 88e minuut gebeurde er iets flink ongewoons. Door de hevige sneeuwval begaf een glasplaat in het dak van de ArenA het, waarna een hoop sneeuw het stadion in viel. De reservebank en staf moest het ontgelden. Bij het publiek klok er veel hilariteit, waar dat bij de ondersneeuwde personen wel anders was.

2016: Kenneth Vermeer-pop met strop opgehangen in Arena

Tijdens De Klassieker van 2016 (2-1) was Kenneth Vermeer de gebeten hond. Voorafgaande van de wedstrijd tegen Feyenoord, had supporter Ferdi T. een pop aan een galg gehangen. Op de pop was aan de ene kant ‘Vermeer 1’ te lezen, waar op de anders kant ‘NSB’ stond. Vermeer maakte een seizoen eerder de overstap van Ajax naar aartsrivaal Feyenoord. Vermeer deed aangifte tegen de maker van de pop. T. werd uiteindelijk bestraft met zestig uur taakstraf. Naast de pop was ook een doek met de tekst ‘Vermeer: Van Godenzoon naar Hoerenzoon’ te lezen.

2001: David Connolly staat op

Veel successen had David Connolly niet bij Feyenoord. Toch stond de Ier op in 2001. In De Klassieker van 13 mei is Connolly goed voor twee doelpunten, waarmee hij Feyenoord twee keer op voorsprong (1-0 en 3-2) zet. Door de 3-4 overwinning van Feyenoord op Ajax, is de hattrick van Shota Arveladze flink overschaduwt.

2003: Schitterende openingstreffer Van der Vaart

Misschien wel een van de mooiste doelpunten op de Nederlandse velden. Tijdens De Klassieker van 2003 opende Rafael van der Vaart de score op schitterende wijze. De middenvelder maakte de 1-0, door een voorzet al vallend met zijn hak uit de lucht in het doel gewerkt. Ajax won die 30 november uiteindelijk met 2-0 van Feyenoord.

2011: Lukoki deelt panna uit bij De Cler

Terwijl de bal al over de achterlijn was, gooide Jody Lukoki nog even de trucendoos open. De debutant had dan wel het duel verloren van Tim de Cler, maar gaf de Feyenoord-verdediger toch nog even een panna. Het publiek in de ArenA reageerde met lof op de actie van achttienjarige Lukoki, maar coach Frank de Boer moest niks weten van het gedrag van zijn pupil. Ajax won De Klassieker met 2-0 van Feyenoord.

1975: Vijf doelpunten van Ruud Geels

Feyenoord werd op 1 november 1975 voor schut gezet in Amsterdam. Het was de dag van Ruud Geels, die maar liefst vijf doelpunten maakte. Ajax was met 6-0 te sterk in De Klassieker. Het tweede doelpunt van Geels, de 3-0, is de mooiste van de dag. De spits krijgt een hoge voorzet en sprong zo hoog tegen de bal aan, dat tegenstander Willem van Hanegem later zou zeggen dat hij dacht dat ‘die Geels uit een lichtmast kwam vallen’. Het doelpunt van Geels werd uiteindelijk zelfs gekozen tot Doelpunt van het Jaar.

2019: 4-0 in veertig minuten

Een recentere Klassieker is die van 2019. Ajax maakt dan al in de eerste helft gehakt van Feyenoord, dat met 4-0 onderuit gaat. Al na twee minuten opent Hakim Ziyech namens Ajax de score, waar vijf minuten later al de 2-0 van Nicolás Tafliafico volgt. Een half uur later is het weer raak, via David Neres. In de 40e minuut zet Donny van de Beek de eindstand al op het scorebord: 4-0.

1983: Johan Cruijff vernederd door oude liefde

Vanwege een ruzie binnen Ajax vertrekt Johan Cruijff in het seizoen 1983/84 naar Feyenoord. Cruijff wint dat seizoen dan wel de dubbel van Feyenoord, maar zal tijdens De Klassieker in Amsterdam een gitzwarte dag beleven. Ajax is op 18 september 1983 met maar liefst 8-2 te sterk voor Feyenoord. Na 24 minuten staat Ajax al met 3-0 voor waarna het in tien minuten twee tegentreffers om de oren krijgt. In de tweede helft herpakt Ajax zich goed en scoort het vijf keer. In de wedstrijd weet Marco van Basten zelfs drie keer te scoren.

2005: Laatste Feyenoord-zege in Amsterdam

De laatste keer dat Feyenoord op bezoek in Amsterdam wist te winnen van Ajax was op 28 augustus 2005. Het was de honderdste Klassieker en de wedstrijd van spitsenduo Dirk Kuijt-Salomon Kalou, die op aangeven van elkaar voor de 1-0 en 2-0 zorgden. Toekomstig Feyenoord-spits Angelos Charisteas zorgde voor de 2-1. Later zou de Griek ook nog in het shirt van Feyenoord scoren in De Klassieker.

Zondag 20 maart nemen Ajax en Feyenoord het in de 140e Klassieker tegen elkaar op. In Amsterdam staan dan de huidige koploper en nummer drie van de Eredivisie tegenover elkaar. In de competitie troffen Ajax en Feyenoord elkaar al 130 keer eerder. Ajax was hierin 62 keer de sterkte, waarvan er 38 keer in eigen huis werd gewonnen.