Dit is het volledige programma van het Nederlands elftal in 2023

De eerste interlandperiode van het nieuwe seizoen is in volle gang, maar wat staat er dit kalenderjaar nog meer op het programma voor de ploeg van bondscoach Ronald Koeman? Voetbalflitsen zet het volledige programma van het Nederlands elftal in dit kalenderjaar voor je op een rijtje!

Eerste wedstrijden Oranje in EK-kwalificatie

Oranje speelde vrijdag 24 maart de eerste wedstrijd in de EK-kwalificatiereeks voor Euro 2024 in Duitsland. Op bezoek bij Frankrijk gingen de mannen van Koeman met 4-0 onderuit. Een paar dagen later herstelde Nederland zich van de blamage in Stade de France. Op maandag 27 maart werd in een weinig hoogdravende wedstrijd met 3-0 gewonnen van Gibraltar. 

Het winnen zette Oranje voort tegen Griekenland, dat in Eindhoven met 3-0 moest buigen. Denzel Dumfries was met drie assists dé grote man bij Nederland. Zo kwam Oranje na drie groepswedstrijden, twee minder als koploper Frankrijk op zes punten te staan. Nu wacht Ierland, dat na vier wedstrijden op drie punten staat.

Oranje in Final Four van Nations League

In juni vond in Nederland de Final Four van de Nations League plaats. Oranje speeldede halve finale tegen Kroatië. In een zinderende wedstrijd in De Kuip verloor de formatie van Ronald Koeman met 2-4 na verlenging. In de troostfinale bleek ook Italië een maatje te groot voor Oranje, dat met 2-3 ten onder ging.

Hervatting EK-kwalificatie Oranje

Drie maanden na de Nations League-eindronde heeft het Nederlands elftal de EK-kwalificatie weer hervat. Afgelopen donderdag werd in het Philips Stadion met 3-0 gewonnen van Griekenland. Deze zondag speelt Oranje in en tegen Ierland speelt. Ruim een maand daarna, op vrijdag 13 oktober, kruisen de wegen van Nederland en Frankrijk elkaar in de Johan Cruijff Arena. Drie dagen later volgt het uitduel met Griekenland. In november sluit Nederland de kwalificatie af met een thuiswedstrijd tegen Ierland (zaterdag 18 november) en een uitduel met Gibraltar (dinsdag 21 november).

Eerste tijdperk van Koeman bij Oranje

Koeman is dus bezig aan zijn tweede termijn als bondscoach van het Nederlands elftal. Begin 2018 begon hij aan zijn eerste klus als keuzeheer van Oranje. Twee jaar na zijn aanstelling vertrok hij naar FC Barcelona. Zijn avontuur in Catalonië verliep niet zoals gehoopt, waarna Koeman in oktober 2021 de laan werd uitgestuurd.

Eind 2019 speelde Oranje de laatste wedstrijd onder leiding van Koeman. Op 19 november was Estland de tegenstander in de Johan Cruijff Arena. In een 4-3-3-formatie zegevierde een oppermachtig Oranje met ruime cijfers (5-0). Gedurende zijn eerste termijn als bondscoach stond Koeman twintig interlands aan het roer. Nederland won in die periode elf keer, speelde viermaal gelijk en bleef vijf keer steken op een gelijkspel.

In de wedstrijd tegen Estland maakten Calvin Stengs en Myron Boadu hun debuut voor het Nederlands elftal. Daarmee schaarden ze zich in een illuster rijtje van spelers die ook onder Koeman hun Oranje-vuurdoop beleefden.