Aanvoerder Van Dijk baalt van mislopen finale: "Gevochten als leeuwen"

Het Nederlands elftal wist woensdagavond niet te winnen van Kroatië in de halve finale van de Nations League (2-4). Aanvoerder Virgil van Dijk baalde zichtbaar van het mislopen van een kans op eremetaal.

"We hebben gevochten als leeuwen, maar het was niet goed genoeg", begint de verdediger van Liverpool tegen de NOS. "Dat is heel teleurstellend. We wisten dat het lastig zou worden, Kroatië heeft een goed middenveld, maar bij vlagen hebben we het goed gedaan, is mijn gevoel nu. Het is lastig om er nu de juiste woorden voor te vinden. Ik ben trots op de ploeg, hoe we hebben gestreden, maar we spelen zondag niet de finale en dat is teleurstellend."

"Bij vlagen hebben we heel goed voetbal laten zien', vond Van Dijk. 'Daar hadden ze het wel lastig mee. Maar goed, je speelt om een resultaat: je wil hier zondag weer spelen en dan uiteindelijk die beker pakken. Dat is niet gelukt."

Tweede spits

Toen Nederland op achterstand kwam moet Van Dijk voorin gaan spelen. Oranje begon opportunistischer te voetballen en speelde vooral de lange bal naar Wout Weghorst en de lange verdediger: "Het is een halve finale, je geeft alles. Dan moet het wel direct. En hij viel nog goed. Cody had nog een goede kans, Stevie ook, maar op het einde ontstaan er grote ruimtes en verlies je uiteindelijk met 2-4. We hadden heel graag naar de finale gewild, maar we liggen eruit."

Zondag neemt het Nederlands elftal het op tegen de verliezer van Spanje-Italië. Een strijd om de derde plek in de Grolsch Veste tegen een lastige tegenstander, beaamt ook Van Dijk: "Dat wordt zeker zwaar. We hebben iedereen nodig, ook de jongens die vandaag niet hebben gespeeld: zij zullen zondag belangrijk moeten zijn. Nu moeten we goed herstellen en ervoor zorgen dat we zondag in ieder geval die derde plek binnenslepen."

Feyenoord-doelman vertrekt