Bizarre wending in poule B: 'Ierland is gebaat bij verlies tegen Oranje'

Het Nederlands elftal heeft nog drie hordes te gaan voor het zich heeft gekwalificeerd voor het EK van 2024 in Duitsland. Een daarvan is het thuisduel tegen Ierland. Door de invloed van de Nations League in het kwalificatieproces zijn de Ieren echter gebaat bij verlies tegen Oranje.

Ierland kan zich na het verlies van vrijdagavond tegen de Grieken niet meer via de EK-kwalificatiepoule kwalificeren voor het EK 2024. De Nations League kan voor de Ieren echter een helpende hand zijn. De landen die hoog geklasseerd zijn in die competitie kunnen zich via de Nations League ook kwalificeren voor het EK. Omdat veel van die ploegen al gekwalificeerd zijn, komen die tickets uit bij landen als Ierland en Griekenland. 

Oranje eindigde afgelopen jaar als de nummer vier van de Nations League. Dat betekent dat, wanneer het Nederlands elftal tweede wordt in Poule B, de kans groot is dat het EK-ticket via de Nations League uitkomt bij het eerstvolgende team dat hoog stond in die competitie. Ierland eindigde afgelopen jaar hoger dan de Grieken en zou daardoor dus via deze weg eerder een ticket kunnen bemachtigen dan Griekenland. Daarvoor moet Nederland dus wel boven Griekenland eindigen in de kwalificatiepoule. Een driepunter tegen de Grieken én de Ieren zou Nederland aardig helpen. Daarom kan Ierland dus gebaat zijn bij een verlies tegen Oranje.