Profiel: Wie is Sven Mislintat, technisch directeur van Ajax?

Sven Mislintat is de veelbesproken directeur voetbalzaken van Ajax. Maar wat weten we eigenlijk allemaal over deze Duitser? Voetbalflitsen praat je helemaal bij over de technisch directeur.

paspoort, profiel sven mislintat

Bij Ajax volgde hij Marc Overmars op die in februari 2022 de Johan Cruyff Arena verliet vanwege grensoverschrijdend gedrag: Dickpicks Overmars bezorgt Ajax dip op de beurs. In eerste instantie kozen Amsterdammers voor een tijdelijke oplossing met Gerry Hamstra en oud-Oranje international Klaas-Jan Huntelaar. Maar uiteindelijk werd de positie met Mislintat toch weer definitief ingevuld.

Mislintat onder vuur bij Ajax

Bij Ajax kwam Mislintat al snel onder vuur te liggen. De directeur zou namelijk een aantal aankopen hebben gedaan, zonder dat trainer Maurice Steijn dit als versterkingen zag. Mislintat kwam pas écht onder vuur te liggen toen naar buiten kwam dat de Duitser bij de transfer van Borna Sosa zelf zou hebben verdiend.

Schot in de roos bij Borussia Dortmund

Sven Mislintat zag op 5 november 1972 het levenslicht in de Duitse stad Kamen. Hij begon zijn loopbaan als analist bij Borussia Dortmund. In deze rol was hij van 1998 tot 2006 werkzaam, waarna hij als scout te werk ging bij Die Schwarzgelben. Drie jaar later, in 2009, werd Mislintat gepromoveerd tot hoofdscout. Op advies van Mislintat kwamen onder anderen Robert Lewandowski, Pierre-Emerick Aubameyang, Shinji Kagawa, Ousmane Dembélé en Mats Hummels naar het Signal Iduna Park. Hij kreeg in Duitsland de naam 'Diamantenauge' vanwege zijn goede scoutingwerkzaamheden.

Top-10 aangetrokken spelers van Sven Mislintat (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Kort verblijf in Londen

In 2017 maakte Mislintat de overstap naar Arsenal. Hij haalde flink wat nieuwe spelers naar Londen toe: Aubameyang, Dinos Mavropanos, Henrikh Mkhitaryan, Sokratis Papastathopoulos, Bernd Leno, Matteo Guendouzi, Stephan Lichtsteiner en Lucas Torreira. Van al die aankopen wist alleen eerstgenoemde te slagen in Londen. Na de verkoop van die acht spelers leden The Gunners een verlies van 103 miljoen pond. Amper een jaar na zijn komst vertrok Mislintat alweer bij Arsenal wegens meningsverschillen met de club.

Terugkeer in Duitsland

In april 2019 keerde Mislintat terug in Duitsland, waar hij als sportief directeur aan de slag ging bij VfB Stuttgart. Aan Mislintat de taak om de club weer terug naar de Bundesliga te brengen. Die doelstelling werd direct behaald. In het seizoen 2019/2020 dwong Stuttgart promotie af. In de twee daaropvolgende seizoenen eindigden Die Schwaben respectievelijk negende en vijftiende. In november 2022 vertrok Mislintat bij Stuttgart, omdat hij zijn aflopende contract niet wilde verlengen.

Onder het bewind van Mislintat maakte Stuttgart op een aantal spelers flinke winst. Zo werd in 2019 Saša Kalajdžić voor zes miljoen euro binnengehaald en drie jaar later voor een bedrag van achttien miljoen euro verkocht. In 2021 pikte Mislintat Naouirou Ahamada voor een kleine anderhalf miljoen euro op, het jaar daarop ging de Fransman voor twaalf miljoen euro de deur uit. Ook de winst op Gregor Kobel is noemenswaardig. De doelman werd in 2020 voor iets meer dan zeven miljoen euro binnengesleept en werd een jaar later voor vijftien miljoen euro verkocht.

Feyenoord-doelman vertrekt