Ajax in 2020/21: het seizoen in een notendop

Ajax kent in het seizoen 2020/21 hoge pieken en diepe dalen. Voetbalflitsen zet het voetbaljaargang van de Amsterdammers op een rijtje.

De eerste wedstrijd in de Eredivisie is op 13 september, met Sparta Rotterdam als tegenstander. Nicolás Tagliafico krijgt vroeg in het duel een rode kaart, maar de Amsterdammers winnen uiteindelijk met 0-1 dankzij een treffer van recordaankoop Antony.

De ploeg van Erik ten Hag loopt in speelronde 4 de eerste zeperd in de competitie op. FC Groningen zegeviert in eigen huis met 1-0. Ajax maakte een dag later de terugkeer van Davy Klaassen wereldkundig.

Ajax wint op 24 oktober met ruime cijfers van VVV-Venlo: 0-13 (!). De mannen van Ten Hag verpulveren daarmee een eigen record uit 1972. De Amsterdammers wonnen destijds met 12-1 van Vitesse.

Samenvatting VVV-Venlo - Ajax (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Champions League

De eerste wedstrijd in de Champions League staat gepland op 21 oktober. Ajax, dat ingedeeld is in groep D, neemt het op tegen Liverpool. The Reds winnen met 1-0 in de Johan Cruijff Arena, waar Mohammed Kudus een zware blessure oploopt.

Ajax gaat een week later op bezoek bij Atalanta Bergamo. Een driepunter blijft wederom uit: 2-2. De Amsterdammers boeken op 3 november de eerste zege in het miljardenbal. FC Midtjylland gaat in Denemarken met 1-2 ten onder.

Roerige maand

Ajax is vrij ongelukkig in december. Zo verliezen de Amsterdammers van FC Twente, spelen gelijk tegen Willem II én worden uitgeschakeld in de Champions League. Atalanta Bergamo plaatst zich voor de knock-outfase na een zege op Ajax in de laatste speelronde.

Eindstand groep D Champions League (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Eindstand groep D Champions League 2020/21

Quincy Promes wordt op 13 december - een dag na de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle - aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij. De vleugelaanvaller vertrekt een paar maanden later naar Spartak Moskou.

Horrorweek

Ajax neemt na de winterstop afstand van de concurrentie. De Amsterdammers winnen vijf van de zes wedstrijden in januari en verslaan onder meer AZ en Feyenoord. De formatie van Ten Hag speelt in die maand alleen gelijk tegen PSV.

Ajax beleeft in februari een absolute horrorweek. Op 3 februari laat de club weten dat Brian Brobbey naar RB Leipzig vertrekt. Een dag later wordt bekend dat recordaankoop Sébastien Haller niet is ingeschreven voor de Europa League.

Tot overmaat van ramp is André Onana voor één jaar geschorst wegens het gebruik van doping. De Kameroense doelman zou een tabletje van zijn vrouw hebben genomen, waarin de stof furosemide zit.

Dubbel

Ondanks die horrorweek, boekt Ajax in de loop der maanden goede resultaten. De Amsterdammers bereiken de kwartfinale van de Europa League, winnen de KNVB Beker én worden met volle overtuiging landskampioen. 

Ajax statistieken seizoen 2020/21