De ontknoping in de Jupiler League: Wie kunnen er nog allemaal promoveren?

De Jupiler League gaat zich opmaken voor de gekste ontknoping ooit. Zaterdag wordt bekend welke ploeg zich kampioen mag noemen en wie er direct promoveert naar de eredivisie. Maar ook voor de play-offs voor promotie is het ongekend spannend. 

Kampioenschap en directe promotie

-Jong Ajax 76 punten-Doelsaldo +34

-Fortuna Sittard 75 punten-Doelsaldo +39

-N.E.C. 73 punten-Doelsaldo +36

Met nog één speelronde voor de boeg is Jong Ajax de grootste kanshebber voor het kampioenschap. De ploeg van Michael Reiziger heeft aan een overwinning op MVV genoeg, maar een titel betekent niet dat het beloftenteam mag promoveren naar de eredivisie. Als Fortuna Sittard thuis wint van Jong PSV keren de Limburgers na zestien jaar weer terug naar de eredivisie. Maar ook N.E.C. heeft nog een kans om volgend seizoen weer op het hoogste niveau te voetballen. De ploeg van Pepijn Lijnders moet dan wel zelf winnen van FC Dordrecht en moet dan hopen dat Fortuna Sittard punten laat liggen tegen Jong PSV. Als N.E.C. wint en Fortuna Sittard gelijk speelt dan beslist het doelsaldo wie er direct naar de eredivisie promoveert. Fortuna heeft op dit moment een doelsaldo van +39 en N.E.C. van +36. 

Play-offs om promotie

Er zijn tien clubs die in mei gaan strijden om twee plekken in de eredivisie (De nummers 16 en 17 uit de eredivisie en acht ploegen uit de Jupiler League). Op dit moment moeten Roda JC en Sparta Rotterdam vrezen voor de nacompetitie. 

Vanuit de Jupiler League nemen de vier hoogst geplaatste teams op de ranglijst die geen periodetitel hebben gepakt deel aan de nacompetitie plus de vier periodekampioenen. Let op: Beloftenteams nemen niet deel aan de nacompetitie. De huidige nummer vijf van de Jupiler League is op dit moment Jong PSV. Hierdoor neemt de huidige nummer elf, FC Volendam, de plek in van het beloftenteam. 

De stand na 37 speelrondes:

Op basis van de huidige stand ziet het speelschema er als volgt uit: