Oekraïense assistent van Dinamo Moskou ontvlucht Rusland en laat contract ontbinden

Andriy Voronin heeft zijn contract bij Dinamo Moskou laten ontbinden. De Oekraïense assistent vluchtte eerder na de invasie op zijn thuisland al uit de Russische hoofdstad.  De oud-speler van onder meer Bayer Leverkusen, FSV Mainz en Liverpool liet zich in gesprek met BILD uit over de oorlog in Oekraïne.

Voronin ontvluchte Moskou voordat de stad op slot ging en keerde terug naar Duitsland. De oud-spits kon niet landen in Düsseldorf en moest zo een tussenstop maken op Schiphol. "Als ik alle foto's uit mijn thuisland zie, als ik het nieuws zie, voel ik mij slecht. Het is allemaal zo onwerkelijk, het lijkt wel een film. Een horrorfilm. Ik heb bijna geen woorden meer over."

In Duitsland kwam Voronin naast Leverkusen en Mainz ook uit voor Borussia Mönchengladbach, FC Köln, Hertha BSC en Fortuna Düsseldorf. Voronin weet wel hoe Duitsland zijn thuisland Oekraïne kan helpen. "Stop die klootzak Poetin en help de vluchtelingen. Stuur wapens zodat we ons kunnen verdedigen." Voronin is trots op zijn land. "We hebben prachtige steden, geweldige mensen. We zullen blijven vechten. En we zullen winnen. Maar de prijs is zo hoog. Alle doden.. We leven in het jaar 2022 en niet tijdens de Tweede Wereldoorlog."

Pistool in de handen

Het lukte Voronin om nog op tijd om Rusland achter zich te laten voor Duitsland. "En toch zijn mijn gedachten en mijn hart in Oekraïne. Ik heb vrienden in Charkov, in Kiev, en in mijn woonplaats Odessa. Elke vijf minuten krijg ik berichten, het is moeilijk om dat te verdragen." Voronin voelt zich machteloos en wil graag helpen. "Met geld of wat dan ook. En ik weet niet of ik het moet zeggen; maar als ik nu in Oekraïne was, zou ik waarschijnlijk ook een pistool in mijn hand hebben."

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers