Kwalificatie voor het WK 2026: zo werkt het voor het Nederlands elftal

Het duurt nog even, maar langszaam maar zeker kan er al toegeleefd worden naar het WK van 2026. Tijdens de Nations League 2024/25 staat de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal al centraal. Voetbalflitsen neemt de kwalificatie voor het WK 2026 door!

Waar en wanneer is het WK 2026?

Het WK 2026 zal plaatsvinden van 8 juni tot 3 juli 2026 en wordt voor het eerst georganiseerd door drie landen: de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Dit is het eerste WK met drie gastlanden en ook het eerste WK met 48 deelnemende teams, in plaats van de gebruikelijke 32.

Welke landen zijn er al geplaatst voor het WK 2026?

Gastlanden Mexico. Canada en de Verenigde Staten zijn al automatisch geplaatst voor het WK 2026.

Wanneer is de loting voor de kwalificatie WK 2026?

Uit navraag van Voetbal International bleek begin oktober 2024 dat er op 13 december wordt geloot voor de UEFA-kwalificatie voor het WK 2026.

Wanneer start de kwalificatie voor het WK 2026?

Op de UEFA na, zijn alle andere voetbalfederaties al begonnen aan de kwalificatie voor het WK 2026. In Europa gaat dit pas op 21 maart 2025 van start.

Hoe werkt de kwalificatie voor het WK 2026?

De UEFA heeft de opzet van de WK-kwalificatie voor 2026 enigszins aangepast. Door het grotere aantal deelnemers aan het WK 2026 (48 in plaats van 32), hebben meer Europese landen recht op een startbewijs. In totaal zijn er zestien plaatsen beschikbaar voor UEFA-landen.

De kwalificatie zal plaatsvinden in groepen van vier of vijf teams. De regels blijven ongewijzigd: de groepswinnaars kwalificeren zich direct voor het WK, terwijl de nummers twee via de play-offs een extra kans krijgen. Aan die play-offs nemen ook vier landen deel die goed presteerden in de Nations League, maar nog geen WK-ticket of play-offplek hebben veroverd.

  • Eerste ronde (groepsfase): Er zijn twaalf groepen met elk vier of vijf teams, die zowel thuis als uit tegen elkaar spelen. De winnaars van elke groep plaatsen zich direct voor het WK.
  • Tweede ronde (play-offs): Zestien teams doen mee aan de play-offs. Dit zijn de twaalf nummers twee uit de groepen en de vier beste groepswinnaars van de Nations League die zich niet via de reguliere kwalificatie hebben geplaatst. Deze teams worden verdeeld over vier routes, waarbij ze twee wedstrijden spelen: eerst halve finales, waarbij de hoogst geplaatste teams thuis spelen, en daarna finales. De winnaars van deze vier routes kwalificeren zich voor het WK 2026.

 Alles wat je moet weten over het WK 2026: stadions, deelnemers en meer.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers