Alles over Duitsland-Nederland

Nederland neemt het in de Nations League op tegen aartsrivaal Duitsland. Wat staat er centraal rond deze clash en hoe verliep eerdere duel tussen de buurlanden? Voetbalflitsen neemt de feiten rond de clash door!

Registreer en pak 50x je inzet als Nederland van Duitsland wint

Voorbeschouwing Duitsland-Nederland (14 okt 2024)

Pas voor de derde keer in de rijke historie tussen Duitsland en Nederland spelen de landen in München tegen elkaar. Voor het eerst was dit op 7 juli 1974, tijdens het WK in West-Duitsland. Het gastland was met 2-1 te sterk. Pas op 19 oktober 1988 troffen de landen elkaar weer in München. Tijdens de kwalificatie voor het WK van 1990 eindigde het duel in een doelpuntloos gelijkspel: 0-0.

Balans Nederland in en tegen Duitsland

Van de 47 interlands tussen de buurlanden, werden er 21 afwerkt in Duitsland. Nederland won zeven keer en ging acht keer onderuit, terwijl zes duels in een gelijkspel eindigde. 

Nederland komt dit kalenderjaar voor de dertiende keer in actie. Het is voor Oranje interland nummer acht op Duitse bodem. In de zomer van 2024 kwam het zes keer in actie tijdens het EK in Duitsland en speelde het in maart van dat jaar al eens een oefenwedstrijd in Frankfurt am Main (2-1 tegen Duitsland).

Cody Gakpo

Cody Gakpo was tijdens EK 2024 in Duitsland goed voor drie doelpunten en één assist. In totaal staat zijn teller na 33 interlands op 13 doelpunten en 6 assists.

Blessuregolf bij Duitsland

Duitsland moet het in de Nations League doen zonder een viertal spelers.  Robin Koch (heup), Kai Havertz (knie), Jamal Musiala (heup) en Niclas Füllkrug (achillespees) hebben zich allen al afgemeld met blessures. Bij Nederland moest Teun Koopmeiners zich afmelden en werd vervangen door Guus Til.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Nabeschouwing Nederland-Duitsland (10 sep 2024)

Na het 2-2-gelijkspel moeten Nederland en Duitsland de punten voor de zeventiende keer in de rijke historie delen. Het was de vierde keer dat de buurlanden in Amsterdam de punten moesten delen.  In de Nations League staan beide landen zodoende op vier punten uit twee duels, met Duitsland dat een beter doelsaldo (+5) heeft dan Nederland (+3).

Het was voor Nederland het tweede gelijkspel van dit kalenderjaar. Oranje speelde in 2024 al twaalf interlands, inclusief het EK 2024 in Duitsland. In totaal won het zeven keer en verloor het drie wedstrijden. 

Jan Paul van Hecke

Jan Paul van Hecke maakte tegen Duitsland zijn debuut in het Nederlands elftal. De verdediger is zo debutant nummer 28 onder Ronald Koeman, die bezig is aan zijn tweede termijn als bondscoach van Oranje,

Nederland op rapport na gelijkspel tegen Duitsland (10 sep 2024)

Oranje kende in het treffen met Duitsland zowel uitblinkers, als een kop-van-jut. In een vermakelijk duel pakten Brian Brobbey en Ryan Gravenberch, in positief opzicht, hoofdrollen. Matthijs de Ligt kende een minder sterk duel.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Oranje op rapport tegen Duitsland 2024

Opstellingen Nederland-Duitsland (10 sep 2024)

Bondscoach Ronald Koeman had een wijziging doorgevoerd, ten opzichte van het voorgaande treffen. Niet Joshua Zirkzee, maar Brian Brobbey startte in de basis. Oranje-fans zagen een verkeerde keuze in de opstelling.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Samenvatting Nederland-Duitsland (10 sep 2024)

Nederland en Duitsland moesten in Amsterdam de punten na een boeiende wedstrijd delen.

(Tekst gaat verder onder de video)

Voorbeschouwing Nederland-Duitsland (10 sep 2024)

Nederland en Duitsland zijn al jaren elkaars aartsrivalen. De landen hebben al een flinke voetbalhistorie, waarin het elkaar al 46 keer eerder troffen. In totaal staat Duitsland er onderling beter voor, met zeventien overwinningen. Twaalf keer kon Oranje zegevieren, waar de duels zeventien keer in een gelijkspel eindigde.

De grootste overwinning van Nederland op Duitsland dateert nog altijd uit 2018. Tijdens de Nations League was Oranje op 13 oktober met 3-0 te sterk voor de oosterburen. Tijdens de voorlaatste ontmoeting kwam Nederland als verliezer uit de bus, toen de Duitsers met 2-1 te sterk waren tijdens een oefeninterland.

De Nederlandse topscorer in wedstrijden tegen Duitsland is Jan Thomée, die tussen 1907 en 1912 actief was in Oranje. In drie interlands tegen Duitsland, wist Thomée vijf keer te scoren.

In de Johan Cruijff ArenA stond ontmoeting nummer 47 tussen Nederland en Duitsland op het programma. Twaalf keer eerder troffen de landen elkaar in Amsterdam. In de eigen hoofdstad won Nederland drie keer van Duitsland, verloor het vijf interlands en speelde het vier keer gelijk.

Vooral vanuit de Nederlandse kant, is er haat richting Duitsland. Maar waarom is dit eigenlijk? Dit is de reden achter de haat vanuit Oranje(-fans) richting Duitsland.

Registreer en pak 50x je inzet als Nederland van Duitsland wint

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers