Cody Gakpo: via Brabant naar nationaal en internationaal succes

Elke keer als het moet, staat hij er weer: Cody Gakpo. Via de jeugdopleiding van PSV schopte hij het tot de hoofdmacht, waar hij door de voordeur afscheid namen van de Eredivisie. Het Nederlandse voetbal wordt verrijkt door een bijzondere speler. Voetbalflitsen vertelt je alles wat je over Cody Gakpo moet weten. Zowel binnen, als buiten het veld.

Wist jij dit al over het privéleven van Gakpo?

Op het veld kennen we Cody wel. Lees hier nog meer over het privéleven van Cody Gakpo.

Wanneer is Cody Gakpo geboren?

7 mei 1999 is de datum dat er een nieuw voetbaltalent ter wereld kwam. In de Eindhovense wieg lag Cody Mathès Gakpo.

Hoe oud is Cody Gakpo nu?

De vleugelaanvaller is op dit moment 25 jaar oud.

Wat is de afkomst van Cody Gakpo?

De voetballer heeft een Nederlandse moeder en een Togolese vader. Aan zijn sterke accent kun je goed horen dat hij uit Eindhoven komt. Naast presteren binnen de lijnen van de internationale velden, hecht hij ook veel waarde aan zijn geloof. Hij probeert dagelijks de bijbel te lezen en is christelijk.

Heeft Cody Gakpo broers en zussen die ook actief zijn in het voetbal?

De familie Gakpo telt veel mannen. Cody is de middelste in een gezin van drie kinderen. Hij heeft een oudere broer genaamd Sidney (31) een jonger broertje genaamd Duc (19). Hun voetbalkwaliteiten zijn stukken minder en kunnen niet tippen aan die van Cody. Hun neefje Gino Verhulst heeft meer het talent van Cody. Die speelt op dit moment bij PSV en Nederland Onder 17.

Heeft Cody Gakpo een vriendin?

Dat heeft hij zeker! Noa van der Bij is de naam. Ze werkt als ‘junior booker’ bij Cachet Models uit Eindhoven. Hiervoor regelt zij klussen voor modellen. Ze is zelf ook te boeken. Ze heeft namelijk haar eigen website als model. De blondine en Cody kregen hun eerste kindje. Op 25 april 2024 werd Samuël Seth Gakpo geboren. 

Tekst gaat verder onder de foto's

Waar woont Cody Gakpo?

De Liverpool-ster is in het bezit van maar liefst tien panden. De mooiste is misschien wel zijn villa in Eindhoven ter waarde van 1,2 miljoen euro. Het huis heeft een woonoppervlakte van 325 vierkante meter. Door zijn transfer van PSV naar Liverpool verliet hij zijn geliefde Eindhoven voor een onderkomen in de Engelse stad, waar verder niet veel van bekend is. 

Wat is het vermogen van Cody Gakpo?

Bij Liverpool verdient hij zo’n zeven miljoen euro per jaar. Dat is zo’n 100 duizend euro per week. Daarnaast heeft het talent nog zijn pandjes die hij verhuurt. Het exacte vermogen is onbekend, maar het is zeker dat Gakpo miljonair is.

Hoe werd Cody Gakpo de ster van het Nederlands elftal?

Gakpo groeide uit tot een van de belangrijkste Oranje-speler van zijn lichting. Bekijk hier zijn route naar de top. 

Hoe verliep de carrière van Cody Gakpo?

  • Als zesjarig jongetje werd hij al gescout door PSV. De scout was oorspronkelijk aanwezig voor zijn broer, maar kreeg de tip over Cody. Hij begon bij EVV Eindhoven, maar al in de F'jes maakt hij de overstap naar PSV. Hier doorstaat de aanvaller alle jeugdelftallen. Uiteindelijk belandt hij in 2016 bij Jong PSV. Op 4 november van dat jaar maakt de Brabander zijn debuut tegen provinciegenoot Helmond Sport. Er wordt met 1-0 verloren. Uiteindelijk speelt Gakpo 26 wedstrijden voor het tweede elftal van PSV. Daarin scoort hij maar liefst zeventien keer en gaf hij zes assists.
  • In de zomer van 2018 werd Mark van Bommel trainer van het eerste elftal van PSV. De oud-middenvelder haalde Gakpo meteen naar zijn selectie. Ze kenden elkaar nog van hun tijd bij de O19. Op 3 februari 2019 maakte Gakpo zijn allereerste goal in het Philips Stadion.

    Het seizoen 2019/20 duurde maar 25 wedstrijden, omdat de coronapandemie uitbrak. Gakpo speelde elke wedstrijd mee en ontpopte tot een vaste kracht in het team. Het seizoen daarna werd de doelpuntenmachine vice-aanvoerder na Marco van Ginkel. Hij scoorde dat seizoen 21 doelpunten en gaf vijftien assists.

    Zijn tijd bij PSV was succesvol. Een landstitel, KNVB-beker en twee Johan Cruijff Schalen werden toegevoegd aan de prijzenkast van de PSV’er in hart en nieren. In totaal speelde hij er 159 wedstrijden. De aanvaller maakte 55 goals en gaf 50 assists. Het leverde hem een toptransfer op naar Liverpool.

Tekst gaat verder onder de video

  • Tijdens de Nederlandse winterstop werd de overstap naar Liverpool geregeld. Op 7 januari 2023 maakte hij zijn debuut. Het was tijdens een koude FA Cup-wedstrijd tegen Wolverhampton. Het eindigde in een 2-2-gelijkspel. Linksbuiten is de favoriete positie van Gakpo, toch werd hij vaak in de spits gezet en soms zelfs op het middenveld. In 2024 pakte hij met The Reds wel de eerste prijs. Namelijk, de EFL Cup. Chelsea werd door een goal van Virgil van Dijk met 1-0 verslagen. Misschien maakt hij onder de nieuwe trainer Arne Slot nog meer minuten. 

Tekst gaat verder onder de video

Wanneer maakte Gakpo zijn debuut bij het Nederlands elftal?

Vanaf de O18 zit de aanvaller bij het jeugdteam van Nederland. Voor het EK in 2021 werd Gakpo voor het eerst geselecteerd door Frank de Boer voor het eerste elftal van Oranje. Tijdens dit toernooi maakt de 1,93 meter lange speler ook zijn debuut. Het ging om de groepswedstrijd tegen Noord-Macedonië op 21 juni 2021. In de 78ste minuut viel hij in. Het stond toen al 3-0 voor Nederland.

Zijn eerste goal maakt hij op 4 september van datzelfde jaar. Het was tijdens een WK-kwalificatieduel tegen Montenegro. Hij maakte de goal in zijn geboortestad Eindhoven en in zijn Philips Stadion.

Hoe presteert Cody Gakpo in het Nederlands elftal?

Gakpo is de ster van Oranje op eindtoernooien. Op zowel het WK als het EK laat hij het zien. Op het WK in Qatar werd hij de eerste Nederlander ooit met telkens een doelpunt in zijn eerste drie WK-wedstrijden. Op het EK presteert hij nog beter.

Heel de wereld is onder de indruk van de Eindhovenaar. Met al zijn doelpunten bereikte Nederland de halve finale, waarin verloren werd van Engeland met 2-1. Gakpo werd er gedeeld topscorer van het toernooi. Hij speelde al 30 wedstrijden in het shirt van Oranje en wist daarin twaalf goals te maken en vijf assists te geven.

Tekst gaat verder onder de video

Zit Cody Gakpo op sociale media?

Met 1,8 miljoen volgers is hij zeker actief op Instagram (@codymathesgakpo). Ongeveer één keer per week plaats hij hier wat. Van voetbal tot en met andere kiekjes.

Tekst gaat verder onder de foto's

Duurste PSV-er ooit

Met zijn transfer naar Liverpool voor 50 miljoen euro is Gakpo de duurste PSV'er ooit. Bekijk hier de top tien uitgaande PSV-transfers aller tijden

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers